Trwa ładowanie...
fasola
Ewa Wachowicz
14-10-2019 15:19

Fasola... nie tylko po bretońsku. Co można z niej zrobić?

Jeśli chodzi o fasolę, to większości z nas kojarzy się ona głównie z potrawą, jaką jest fasolka po bretońsku. Tak naprawdę, kulinarnie, można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Na słono, ale również... na słodko! Czego o niej nie wiecie i na jakie przepisy warto postawić? Zapraszam do lektury!

Fasola... nie tylko po bretońsku. Co można z niej zrobić?Źródło: Archiwum prywatne, fot: Fot. Grzegorz Kozakiewicz
d2brt7p
d2brt7p

Zdrowotne właściwości fasoli. Jest ich więcej, niż może ci się wydawać!

Obecnie fasola uprawiana jest na całym świecie i powszechnie wykorzystywana w kuchni. Nic dziwnego! W końcu nie tylko doskonale smakuje, ale dodatkowo ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego. Dodatkowo zawiera ona żelazo, kwas foliowy oraz magnez. Jej regularne spożywanie na pewno zmniejszy więc ryzyko zapadnięcia na choroby serca oraz naczyń wieńcowych. Fasolą da się też zastąpić dania mięsne. Wiecie, że można z niej zrobić przepyszne, wegetariańskie (a nawet wegańskie) kotlety?

Fasola – to ona jest jednym z podstawowych składników w kuchni meksykańskiej. Je się ją prosto z patelni oraz oczywiście dodaje do burrito! Jeśli zaś chodzi o Polskę, to w moim rodzinnym domu, podczas Wigilii, na stole nie może zabraknąć fasoli z suszonymi śliwkami. Co do oryginalnych zastosowań fasoli, to możemy nią zastąpić na przykład makaron w rosole albo dodać do barszczu czerwonego zamiast uszek. Dzięki temu smak całej potrawy jest zupełnie inny - oczywiście w dobrym znaczeniu! Doskonale smakuje też zupa fasolowa.

Nie można zapominać o różnego rodzaju pastach, jakie tworzy się na bazie fasoli. Poniżej znajdziecie przepis na jedną z nich!

Zobacz też: Przepis na boeuf Strogonow

Niezbędne składniki:

  • ½ kg fasoli Piękny Jaś
  • oliwa do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ fenkułu
  • 100 ml białego wina
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka do zagęszczenia
fot. Grzegorz Kozakiewicz
  fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
fot. Grzegorz Kozakiewicz fot. Grzegorz Kozakiewicz Źródło: Archiwum prywatne

Przygotowanie: fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc), wymienić wodę i ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać posiekany czosnek i drobno pokrojoną połówkę fenkułu. Przesmażyć. Podlać białym winem. Odparować. Przełożyć do miksera, dodać ugotowaną i odcedzoną fasolę. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać śmietanką i zmiksować.

d2brt7p

No dobrze, a co powiecie na danie, w którym występuje fasola w wersji... na słodko? Owszem, to jedna z najbardziej nietypowych potraw, ale zdecydowanie warto ją wykonać. Gwarantuję wam, że takim przepisem zaskoczycie każdego! Oprócz poniższego przepisu zachęcam was do wykonania brownie na bazie czerwonej fasoli – smakuje jak oryginał, a jest znacznie zdrowsze! I oczywiście fit.

Niezbędne składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 garść migdałów
  • 1 łyżka kakao

Dekoracja:

Przygotowanie: czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gorącą fasolę zmiksować, wsypać czekoladę i cukier. Wymieszać z kakao i migdałami (lekko uprażone, następnie drobno posiekane). Utoczyć kulki. Połowę obtoczyć w kakao, drugą część w siekanych migdałach.

d2brt7p

Uprawa fasoli w Polsce. Możecie udać się na specjalne święto!

Co ciekawe, fasola “Piękny Jaś”, początkowo uprawiana była wyłącznie w okolicy Dunajca, Wisły oraz Raby, ale już pod koniec XIX wieku zdobyła popularność w całej Polsce Najlepsze warunki do uprawy fasoli w naszym kraju, to rejony Lubelszczyzny, a także region poznański, pomorski, łódzki, krakowski oraz okolice Tarnowa. Dokładnie w Zakliczynie, a więc miejscowości po drodze z Krakowa do mojego rodzinnego domu, często się zatrzymuję, by zrobić zapasy. To właśnie tam, każdego roku, organizowane jest też święto fasoli! Wzięłam udział w takim wydarzeniu i muszę przyznać, że jest ono jedyne w swoim rodzaju! Czego można się spodziewać? Między innymi gotowania fasoli po zakliczyńsku w wielkim kotle. Do tego szereg różnego rodzaju towarzyszących atrakcji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj