Pistacjowe przepisy
Orzechy pistacjowe są pyszne i mają fantastyczną barwę. Ich zieleń od razu poprawia apetyt. To jednak nie wszystko. Pistacje to jedna z najzdrowszych przekąsek. Przede wszystkim pomagają w utrzymaniu prawidłowego balansu między dobrym i złym cholesterolem. Mają także właściwości antyoksydacyjne, co przekłada się na pozytywny ich wpływ w większości problemów zdrowotnych. Łagodzą również problemy ze wzrokiem, szczególnie u osób starszych. Pistacjowe dania są doskonałe na wyjątkowe okazje. Oto pięć pomysłów na wykorzystanie tych pysznych orzechów w kuchni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Lody pistacjowe
Domowe lody pistacjowe to świetny pomysł na deser. Wykorzystujemy do ich przygotowania gotowe lody waniliowe, najlepszej jakości. Dzięki temu nie będziemy musieli się martwić, czy danie nam się uda. Zawsze będzie pyszne. Potrzebujemy: pół szklanki obranych, bardzo drobno mielonych orzechów laskowych, pół szklanki niesolonych, również zmielonych drobno pistacji, sok z połówki cytryny, łyżkę wody różanej i kilogramowe opakowanie lodów śmietankowych lub waniliowych. Lody kroimy na małe kawałki i wrzucamy do malaksera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy dokładnie i przekładamy do plastikowego, zamykanego pojemnika. Wstawiamy do lodówki, by lody ponownie się zmroziły.
Tarta pistacjowa
Ciasta z pistacjami możemy przygotowywać na wiele sposobów. Począwszy od tortów, na kruchych ciasteczkach kończąc. Znakomita jest także tarta. Składniki: duży arkusz gotowego ciasta kruchego, szklanka pistacji (mogą być solone), pół szklanki cukru brązowego, słodka śmietanka 36 proc., jajko, mielony cynamon i mielone goździki. Ciasto układamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Pistacje drobno siekamy, mieszamy w misce z cukrem i przyprawami. Do śmietanki wbijamy jajko i lekko ubijamy. Przelewamy masę do orzechów i mieszamy, a następnie wylewamy ją na ciasto. Pieczemy 20 minut w piekarniku, aż masa się zetnie.
Sałatka z awokado i pistacji
Orzechy pistacjowe mogą być również świetnym składnikiem sałatek. Dzięki nim uzyskamy dodatkowy smak i coś chrupiącego. Na naszą sałatkę potrzebujemy: dwa awokado, natkę pietruszki, pół szklanki pistacji, oliwę z oliwek, sok z cytryny, małą papryczkę chili, sól. Najpierw kroimy awokado wzdłuż, wyjmujemy pestkę i miąższ. Kroimy go duża kostkę. Cebule kroimy w piórka, natkę siekamy niezbyt drobno. Pistacje prażymy na suchej patelni, chili siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dolewamy kilka łyżek soku z cytryny i oliwy, solimy do smaku, mieszamy i podajemy najlepiej od razu.
Risotto pistacjowe
A co powiecie na przepięknie wyglądające pistacjowe risotto? To danie na pewno będzie smakowało wszystkim, nie tylko wegetarianom, ale również tym, którzy nie mogą się obejść bez mięsa. Składniki: szklanka ryżu arborio, pół szklanki pistacji, dwie szalotki, szklanka białego wina, dwie szklanki bulionu z warzyw, pieprz, oliwa z oliwek, kawałek parmezanu, masło. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy delikatnie posiekane szalotki. Dodajemy ryż, a gdy się zeszkli, wrzucamy pistacje, wlewamy bulion i wino, doprawiamy pieprzem i gotujemy, aż ryż wchłonie płyn i zmięknie. Na koniec dodajemy łyżkę masła i posypujemy tartym parmezanem.
Naleśniki z pistacjami
Orzechy są wdzięcznym składnikiem przeróżnych mas do ciast, czy, tak jak w naszym przypadku, do naleśników. Na naleśniki potrzebujemy: szklankę mąki, jajko, szczyptę soli, łyżkę cukru, łyżkę oliwy z oliwek i tyle mleka, by mieszając wszystko zrobiło nam się lejące ciasto. Masa orzechowa z kolei to: opakowanie serka mascarpone, dwie łyżki syropu klonowego lub miodu, szklanka mielonych pistacji i garść drobno posiekanych liści mięty. Wszystkie składniki nadzienia dobrze ze sobą mieszamy i nakładamy na naleśniki. Podajemy od razu, ale równie smaczne są odgrzane na maśle.