Pistacje - właściwości i zastosowanie w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

/ 6Pistacjowe przepisy

Obraz
© Pixabay.com

Orzechy pistacjowe są pyszne i mają fantastyczną barwę. Ich zieleń od razu poprawia apetyt. To jednak nie wszystko. Pistacje to jedna z najzdrowszych przekąsek. Przede wszystkim pomagają w utrzymaniu prawidłowego balansu między dobrym i złym cholesterolem. Mają także właściwości antyoksydacyjne, co przekłada się na pozytywny ich wpływ w większości problemów zdrowotnych. Łagodzą również problemy ze wzrokiem, szczególnie u osób starszych. Pistacjowe dania są doskonałe na wyjątkowe okazje. Oto pięć pomysłów na wykorzystanie tych pysznych orzechów w kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Lody pistacjowe

Obraz
© Pixabay.com

Domowe lody pistacjowe to świetny pomysł na deser. Wykorzystujemy do ich przygotowania gotowe lody waniliowe, najlepszej jakości. Dzięki temu nie będziemy musieli się martwić, czy danie nam się uda. Zawsze będzie pyszne. Potrzebujemy: pół szklanki obranych, bardzo drobno mielonych orzechów laskowych, pół szklanki niesolonych, również zmielonych drobno pistacji, sok z połówki cytryny, łyżkę wody różanej i kilogramowe opakowanie lodów śmietankowych lub waniliowych. Lody kroimy na małe kawałki i wrzucamy do malaksera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy dokładnie i przekładamy do plastikowego, zamykanego pojemnika. Wstawiamy do lodówki, by lody ponownie się zmroziły.

/ 6Tarta pistacjowa

Obraz
© Pixabay.com

Ciasta z pistacjami możemy przygotowywać na wiele sposobów. Począwszy od tortów, na kruchych ciasteczkach kończąc. Znakomita jest także tarta. Składniki: duży arkusz gotowego ciasta kruchego, szklanka pistacji (mogą być solone), pół szklanki cukru brązowego, słodka śmietanka 36 proc., jajko, mielony cynamon i mielone goździki. Ciasto układamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Pistacje drobno siekamy, mieszamy w misce z cukrem i przyprawami. Do śmietanki wbijamy jajko i lekko ubijamy. Przelewamy masę do orzechów i mieszamy, a następnie wylewamy ją na ciasto. Pieczemy 20 minut w piekarniku, aż masa się zetnie.

/ 6Sałatka z awokado i pistacji

Obraz
© Pixabay.com

Orzechy pistacjowe mogą być również świetnym składnikiem sałatek. Dzięki nim uzyskamy dodatkowy smak i coś chrupiącego. Na naszą sałatkę potrzebujemy: dwa awokado, natkę pietruszki, pół szklanki pistacji, oliwę z oliwek, sok z cytryny, małą papryczkę chili, sól. Najpierw kroimy awokado wzdłuż, wyjmujemy pestkę i miąższ. Kroimy go duża kostkę. Cebule kroimy w piórka, natkę siekamy niezbyt drobno. Pistacje prażymy na suchej patelni, chili siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dolewamy kilka łyżek soku z cytryny i oliwy, solimy do smaku, mieszamy i podajemy najlepiej od razu.

/ 6Risotto pistacjowe

Obraz
© Pixabay.com

A co powiecie na przepięknie wyglądające pistacjowe risotto? To danie na pewno będzie smakowało wszystkim, nie tylko wegetarianom, ale również tym, którzy nie mogą się obejść bez mięsa. Składniki: szklanka ryżu arborio, pół szklanki pistacji, dwie szalotki, szklanka białego wina, dwie szklanki bulionu z warzyw, pieprz, oliwa z oliwek, kawałek parmezanu, masło. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy delikatnie posiekane szalotki. Dodajemy ryż, a gdy się zeszkli, wrzucamy pistacje, wlewamy bulion i wino, doprawiamy pieprzem i gotujemy, aż ryż wchłonie płyn i zmięknie. Na koniec dodajemy łyżkę masła i posypujemy tartym parmezanem.

/ 6Naleśniki z pistacjami

Obraz
© Pixabay.com

Orzechy są wdzięcznym składnikiem przeróżnych mas do ciast, czy, tak jak w naszym przypadku, do naleśników. Na naleśniki potrzebujemy: szklankę mąki, jajko, szczyptę soli, łyżkę cukru, łyżkę oliwy z oliwek i tyle mleka, by mieszając wszystko zrobiło nam się lejące ciasto. Masa orzechowa z kolei to: opakowanie serka mascarpone, dwie łyżki syropu klonowego lub miodu, szklanka mielonych pistacji i garść drobno posiekanych liści mięty. Wszystkie składniki nadzienia dobrze ze sobą mieszamy i nakładamy na naleśniki. Podajemy od razu, ale równie smaczne są odgrzane na maśle.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata