Kasza jaglana – śniadaniowa królowa
Kiedy zaczęliśmy naszą wielką przygodę ze zdrowym odżywianiem, byliśmy zaskoczeni, że tak wiele przepisów zawiera kaszę jaglaną. Jest tak dlatego, że składnik ten ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim zawiera mnóstwo białka (w porównaniu z innymi kaszami oczywiście), żelaza i witamin z grupy B. Kasza ta posiada właściwości odkwaszające, antywirusowe i oczyszczające organizm. Jest również naturalnie bezglutenowa.
Zachęceni taką reklamą kaszy jaglanej, popędziliśmy do sklepu, żeby ją nabyć i spróbować. I to było… wielkie rozczarowanie. Ugotowana kasza była mdła, klejąca i w dziwny sposób gorzka. Jednym słowem – niesmaczna.
Wiele prób (a także przetestowanych producentów, brudnych garnków i niepowodzeń) później zaprzyjaźniliśmy się z kaszą jaglaną. I ta relacja jest coraz bardziej trwała. Obecnie kaszę tę jemy codziennie. Chociaż… to za mało powiedziane. My się nią wprost zajadamy.
A jak to zrobiliśmy? Stosujemy kilka prostych zasad przygotowania kaszy jaglanej, dzięki którym zyskuje ona smak wręcz niebiański. Kupujemy kaszę jaglaną od sprawdzonego dostawcy. To oznacza, że nie wybieramy najtańszego produktu. Dobra kasza jaglana powinna mieć słonecznie żółty kolor, a po ugotowaniu nie rozpadać się na klejącą masę. Używamy jej w potrawach czy deserach o zdecydowanym smaku, ponieważ kasza sama w sobie jest dosyć mdła. Jednak dzięki odpowiednim dodatkom (np. kakao, cynamon czy suszone owoce) staje się ona prawdziwym przysmakiem.
Kilka naszych ulubionych receptur zamieszczamy poniżej.
Cynamonowy budyń jaglany
Składniki
(na 1 porcję)
½ szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) lub wody
60 g kaszy jaglanej
20 g wiórków kokosowych
1½ łyżeczki cynamonu
¼ szklanki wody
150 g jabłka (1 średnie)
ew. ulubione bakalie
Wykonanie
- Mleko zagotować.
- Kaszę i wiórki zmielić na mąkę. Wymieszać z cynamonem.
- Jabłko połączyć z wodą i zmielić na gładką masę. Dodać do niego zmieloną kaszę z wiórkami i dokładnie wymieszać.
- Dodać taką mieszankę do zagotowanego mleka i gotować na małym ogniu 5-10 minut (aż kasza się ugotuje, czyli nie będą wyczuwalne twarde drobinki).
Zapiekanki jaglane
Składniki
(na 11-12 standardowych muffinek)
100 g kaszy jaglanej
40 g wiórków kokosowych
350 g mleka krowiego* lub roślinnego (można zastąpić wodą)
20 g masła klarowanego
200 g jabłka, zmiksowanego na gładką masę lub startego na tarce o drobnych oczkach
150 g mąki jaglanej (albo 100 g mąki kokosowej)
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki sody
50 g wiórków kokosowych
2 jajka
ew. 50 g wody lub mleka krowiego bądź roślinnego
1 jabłko, pokrojone na małe kawałki
Ulubione bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina, suszone morele)
Wykonanie
- Ugotować kaszę z wiórkami kokosowymi w mleku lub wodzie. Pod koniec gotowania dodać masło klarowane.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C (w trybie góra-dół, bez termoobiegu).
- Do kaszy dodać zmiksowane jabłko, mąkę, cynamon, sodę i wiórki kokosowe.
- Jajko delikatnie ubić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wodę lub mleko.
- Dodać jabłko pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać.
- Piec 30 min.
Jaglanka
Składniki
(porcja dla 1 osoby)
3 czubate łyżki kaszy jaglanej
3 łyżki płatków żytnich, owsianych lub jaglanych
3 łyżki oleistych nasion (słonecznik, pestki dyni, sezam)
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki ulubionego dodatku (ja dodaję mak)
1½ szklanki płynu (woda, mleko krowie lub roślinne)
ulubione owoce (np. ½ jabłka, kilka śliwek, gruszka) – jeśli używacie mleka krowiego, nie dodawajcie od razu owoców, bo zrobi wam się twaróg
ulubione przyprawy (np. cynamon, przyprawa korzenna)
Wykonanie
- Wszystkie składniki wymieszać w garnku i postawić na dużym ogniu. Zagotować pod przykryciem.
- Zmniejszyć ogień i gotować do wchłonięcia całego płynu. Dla posiadaczy urządzeń miksujących z funkcją gotowania: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i gotować (10 min; temp. 90°C, obr. 2; obroty wsteczne).Jeśli jaglanka jest za rzadka, można gotować jeszcze 2-4 min lub dodać kilka łyżek siemienia lnianego, wymieszać i odczekać kilka minut.
Wskazówki
- krowie mleko warto wybrać uważnie; mleko UHT oraz mleko w butelce (pasteryzowane w niskiej temperaturze i mikrofiltrowane) różnią się pod względem smaku i wartości.
- jeśli chcecie mieć naprawdę zdrowe (i smaczne) mleko roślinne, można bardzo łatwo zrobić je samodzielnie.
- im lepszej jakości jest kasza jaglana, tym danie będzie smaczniejsze;
- kupując wiórki kokosowe i bakalie warto zwrócić uwagę na skład produktu; bardzo często dodaje się do nich dwutlenek siarki lub inne konserwanty;
- masło klarowane można przygotować samodzielnie.
Joanna i Michał Litwińscy - autorzy bloga z przepisami na zdrowe i jednocześnie smaczne desery, demaskatorzy mitów o zdrowym odżywianiu i pasjonaci fotografii kulinarnej.
Ze zdrowiem mi do smaku
https://zezdrowiemmidosmaku.wixsite.com/blog
fanpage na Facebook'u: @zezdrowiemmidosmaku