Zwracasz uwagę na kolor jajek? Ten fakt mocno cię zaskoczy

Brązowe, białe, nakrapiane. Uczono cię, że kolor ma znaczenie, więc przy wyborze jajek zwracasz uwagę na ich barwę. Tymczasem fakty są nieubłagane i mogą mocno zaskoczyć.

Świeże jajka o brązowych i białych skorupkachJajka mogą mieć różne kolory - od brązowych pod białe
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajka – wartości odżywcze

Jajko to życie, stąd też symbolicznie jadamy jajka podczas świąt wielkanocnych. Ich negatywny wpływ na zdrowie należy do obalonych już mitów, gdyż jajka są źródłem wielu witamin i minerałów, w tym tak pożądanych, jak żelazo, miedź, cynk czy selen.

Z kolei witaminy z grupy B, w tym witamina B2, należą do najcenniejszych, a zarazem do najtrudniejszych do pozyskania. Tymczasem, by uniknąć anemii i zapewnić układowi nerwowemu właściwe funkcjonowanie, wystarczy spożywać jajka.

Spożywanie jajek chroni nasze zdrowie i odżywia ciało. Już jedno jajko dziennie ma niebagatelny wpływ na nasze życie – a WHO zaleca spożycie aż 10 jaj na tydzień.

Do tego jajka są wszechstronne i świetnie odnajdują się w daniach słonych, jak i słodkich. Sadzone, omlety, na miękko, na twardo – każdy może odnaleźć coś dla siebie.

Jakie jajka warto wybierać?

Oszustwo na wiejskich jajach. Eksperci tłumaczą, na co zwracać uwagę

Jajka – jak kupować?

Jajka dostępne w sklepie mają oznaczenia informujące zawsze o producencie, wielkości jajka, kraju pochodzenia i przede wszystkim – o sposobie chowu kury. Ta ostatnia informacja jest dla konsumenta najistotniejsza, bo stanowi nie tylko o smaku produktu, ale też o wartości odżywczej oraz – co dla wielu jest bardzo istotne – o dobrostanie kury, która je zniosła.

O ile wybór jajka w rozmiarze M czy L (są także małe jajka S czy o wadze powyżej 73 g – XL) to kwestia gustu, o tyle kwestią wyboru nie powinna być rezygnacja z jajek o oznaczeniu 2 i 3 (czyli chów ściółkowy i klatkowy). Warto wybierać tzw. zerówki (0) i jedynki (1). To jaja z chowu ekologicznego bądź wolnowybiegowego.

A co z kolorem jajek?

Jajka – brązowe czy białe?

Wybierając jajka, zwracamy uwagę na ich kolor. Dla niektórych biała skorupka będzie synonimem czystości, dla innych o lepszych walorach smakowych będzie świadczyć skorupka pomarańczowa czy brązowa.

Badanie konsumenckie zrealizowane przez producentów jajek wskazuje, że szczególnie lubimy kupować jaja o brązowej skorupce. Z jakiegoś powodu wydają się nam najzdrowsze. Jajka białe wielu respondentów uznaje za efekt wieloletniej modyfikacji genetycznej. A jak faktycznie jest?

Kolor skorupki nie m żadnego znaczenia, nie świadczy o smaku, nie definiuje wartości odżywczych jajka. Nie oznacza nic więcej ponad kolor upierzenia kury, która je zniosła. Kolor skorupki uwarunkowany jest genetycznie i ma związek z procesami, powodującymi odkładanie się w skorupce barwnika (jaja białe są go po prostu pozbawione).

Dlatego też zwracanie uwagi na kolor skorupki nie ma sensu - białka brązowe nie są ani lepsze, ani gorsze od jajek o białej skorupce.

Jajka w opakowaniu
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja