IF, czyli dieta okienkowa. Czy wiesz, czym jest post przerywany?

Intermittent Fasting, znany również jako post przerywany, to określenie diety, która może zaskakiwać. Nie ma w niej miejsca na liczenie kalorii ani wykluczanie pewnych grup produktów. O co chodzi w tej diecie? Czy wiesz, czym jest post przerywany?

Budzik,  w tle talerz z posiłkiem i centymetr krawieckiIF, czyli dieta okienkowa. Czy wiesz, czym jest post przerywany?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

IF, czyli dieta okienkowa – czym jest post?

Określenie dieta okienkowa odnosi się do tzw. okienka żywieniowego, czyli ośmiu godzin w ciągu dnia, podczas których można spożywać pokarmy. Może to być jeden, dwa lub trzy posiłki, właściwie niczym nieograniczane.

Zwolennicy IF nie liczą kalorii, nie ograniczają tłuszczy, a co ciekawe – niektórzy nie odmawiają sobie smakowitości, które raczej z dietą się nie kojarzą.

Pozostałe 16 godzin w cyklu dobowym to czas poszczenia, czyli powstrzymywania się od spożywania jakichkolwiek pokarmów. W jakim celu? Jest to czas, w którym organizm ma za zadanie trawić, spalać toksyny i regenerować siły.

Postna dieta. Możesz schudnąć nawet 4 kg w miesiąc

IF, czyli dieta okienkowa – twórcy i założenia

Dieta ta została opracowana przez Davida Zinczenkę oraz Petera Moore’a, w Polsce zaś jej popularyzatorką jest Justyna Mizera.

Skąd pomysł na stworzenie diety okienkowej? Ponoć dla naszego organizmu zgubne jest jedzenie o dowolnych porach, a także spożywanie posiłków przy świetle sztucznym. Tymczasem zbawienne jest zaplanowanie posiłków w zgodzie z naturalnym rytmem dnia, tak jak to bywało kilka wieków temu, gdy obecność naturalnego światła słonecznego sterowała codzienną aktywnością człowieka.

IF, czyli dieta okienkowa – jak jeść, rodzaje postu

Ośmiogodzinne okienko sprawia, że pierwszy posiłek możemy zjeść o dowolnej, wybranej przez nas porze. Dietetycy sugerują jednak, by nieco opóźnić jego czas, a niektórzy zwolennicy IF uważają, że wręcz wskazane jest pominięcie śniadania i spożycie pierwszego posiłku około godziny 12. W tak przyjętym schemacie okienko zamyka się o godzinie 18 – od tej pory nie można spożywać posiłków, aż do południa następnego dnia.

To jednak tylko jeden z wariantów postu przerywanego. Tak naprawdę istnieje kilka podtypów diety, pozwalających na dopasowanie jej do konkretnej osoby i jej zapotrzebowania.

Przyjrzyjmy się innym rodzajom diety

  • Leangains – 14 godzin postu z wydłużonym do 10 godzin okienkiem żywieniowym, wariant odpowiedni podobno dla kobiet.
  • The Warrior Diet – 20 godzin postu z czterogodzinnym oknem żywieniowym.
  • ADF (Alternate-Day-Fasting) – post polegający na ograniczeniu posiłków (najczęściej do jednego o kaloryczności 400-500 kCal) jeden raz w tygodniu, w pozostałe dni postu nie stosuje się wcale.
  • Eat Stop Eat – w tym wariancie post trwa przez 24 godziny jeden raz w tygodniu. W pozostałe dni dieta nie ulega zmianie.

Zupełnie inną formę, znaczenie i cel mają głodówki, czyli posty lecznicze. Pozornie mogą mieć wiele wspólnego z IF, w rzeczywistości jednak są zazwyczaj drakońskie i w przeciwieństwie do postu przerywanego – trudne w realizacji, a niekiedy i niebezpieczne.

IF, czyli dieta okienkowa – korzyści i zagrożenia

Choć nie ma szczególnych ograniczeń żywieniowych narzuconych przez IF, to dietetycy biją na alarm, by zachować ostrożność. Brak szczegółowych wytycznych odnośnie dozwolonych pokarmów sprawia, że niektórzy nadinterpretują zasady IF i zdrowe, zbilansowane posiłki zamieniają na słodycze, fast-food i żywność przetworzoną, oczywiście jedzoną w porze okienka żywieniowego. To jedna z najczęstszych pułapek postu przerywanego.

Druga niestety wiąże się z nadwyżką kaloryczną w rytmie dobowym – wilczy głód czy świadomość tego, iż niebawem okienko zamknie się, sprawia, że niektórzy nie są w stanie zracjonalizować i zbilansować posiłków.

Według niektórych głosów w świecie dietetyki IF nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę hormonalną organizmu. Jakie argumenty podnoszą przeciwnicy postu przerywanego

  • może powodować m.in. zaburzenia pracy tarczycy
  • może prowadzić do nadmiernego wzrostu kortyzolu w krwi
  • w przypadku kobiet IF może być odpowiedzialny za zaburzenia miesiączkowania

Obiektywnie oceniając post przerywany, warto zauważyć, że ma on niewątpliwe zalety. Wśród nich wystarczy wspomnieć o uregulowaniu spożywania posiłków i zmniejszeniu trudnej do odparcia chęci na podjadanie. Jakie są jeszcze zalety tego trybu żywienia?

  • poprawa lipidogramu
  • działanie kardioprotekcyjne
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
  • redukcja zdolności organizmu do odkładania tkanki tłuszczowej
  • wzmocnienie układu odpornościowego
  • zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie
  • uregulowanie wydzielania greliny i leptyny, hormonów odpowiedzialnych za uczucie głodu i sytości
Pusty talerz ze sztućcami
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów