Zupa rybna z makreli. Przepis Jakuba Kuronia
Nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej jest zupa. Znakomicie spisze się tu taka wprowadzająca rybę na pierwszy plan. Całe przygotowanie zająć powinno nie więcej niż ok. 20 minut.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
• 2 marchewki, obrane, pokrojone w zapałki,
• 1 pietruszka, obrana, pokrojona w zapałki,
• kawałek selera, obrany, pokrojony w zapałki,
• 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę,
• 1,5 l bulionu rybnego (przepis poniżej),
• 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę,
• mały pęczek natki pietruszki, posiekany,
• 100 ml śmietanki 30 proc.
• 4 ogórki kiszone,
• 3 łyżki oliwy,
• sól, pieprz.
Składniki
Składniki na bulion rybny:
• 2 makrele całe, patroszone,
• 3 marchewki,
• 2 korzenie pietruszki,
• 1 pomidor,
• 1 pęczek natki pietruszki,
• 1 cebula,
• zielona część pora,
• 6 suszonych grzybów,
• kawałek imbiru wielkości kciuka,
• 3 ząbki czosnku,
• 4 liście laurowe,
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• 12 ziaren czarnego pieprzu,
• 2 łyżeczki soli,
• 2,5 l wody.
Przepis
- W garnku podsmaż marchew, pietruszkę, seler i cebulę na rozgrzanej oliwie.
- Kiedy składniki się zeszklą, wlej bulion rybny, gotuj 5 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Gotuj 10-12 minut, po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.
- Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami ryby z bulionu i posiekanym ogórkiem kiszonym.
Bulion rybny:
- Do dużego garnka nalej 2,5 litra wody. Makrele pozbawioną skrzeli pokrój na kawałki po 5 cm.
- Rybę włóż wraz z obranymi warzywami do wody. Dodaj pozostałe składniki, cebulę i pora można opalić nad palnikiem.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostaw do ostygnięcia, następnie przecedź.