Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
Zupa pomidorowa nie musi być wysokokalorycznym daniem doprawionym śmietaną. Klasyczna pomidorowa kojarzy się jako wywar na bazie mięsa zabielany mąką z dodatkiem makaronu lub ryżu. Jej klasyczna wersja nie jest zbyt zdrowa. Przedstawiamy wersję fit pomidorówki, czyli zupę pomidorową z mlekiem kokosowym.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Śmietana nie jest zdrowym dodatkiem
Wielu ludzi nie wyobraża sobie zupy bez śmietany. Tymczasem nie jest to najlepszy składnik obiadów. Dlaczego? Nadmierne spożywanie śmietany wpływa niekorzystnie na sylwetkę. Jest ona co prawda produktem bogatym w białko, witaminy oraz minerały. Te zalety przyćmiewa jednak spora obecność nasyconych kwasów tłuszczowych, co wpływa na podwyższony poziom cholesterolu oraz bardzo szybkie przybieranie na wadze. Częste jedzenie śmietany zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia.
Pszenica jako główny składnik większości zup
Kolejnym dodatkiem, który jest często traktowany jako uzupełnienie zupy pomidorowej to mąka pszenna. Służy ona zagęszczeniu zupy, a z tej samej mąki bardzo często przygotowany jest makaron. Mąka pszenna jest niewskazana nie tylko dla osób uczulonych na gluten. Większość osób powinna ograniczyć jej spożywanie, ponieważ znacznie wpływa na wzrost poziomu cukru we krwi i może spowodować przyrost wagi oraz rozwój dolegliwości, takich jak cukrzyca, stany zapalne oraz wysoki poziom cholesterolu.
Polecamy zupę pomidorową z mlekiem kokosowym, która działa odchudzająco, jest smaczna i pozbawiona niezdrowych dodatków w formie kostki rosołowej, śmietany oraz pszenicy. Wspaniałym zamiennikiem dla klasycznej pomidorowej jest zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym. Potrzebujesz następujących składników:
• 1 puszka mleka kokosowego
• 2 puszki pomidorów bez skórki
• 500 ml bulionu warzywnego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnki
• 1 łyżka oleju
• Przyprawy: sól, pieprz cayenne, kardamon, curry, natka pietruszki, bazylia
• żytni chleb razowy lub woreczek ryżu brązowego
Posiekaj cebulę oraz czosnek i zeszklij w garnku na gorącym oleju. Po chwili dodaj bulion, mleko kokosowe oraz pomidory w puszce. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu, dodaj szczyptę soli, pieprzu cayenne, kardamonu i curry. Zupę możesz zmiksować na krem lub podawać od razu. Posiekaj natkę pietruszki i bazylię i dodaj do gotowej zupy. W piekarniku upiecz kilka kromek chleba razowego i pokrój na małe grzanki lub ugotuj brązowy ryż i dodaj do gotowej zupy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.