Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym

Zupa pomidorowa nie musi być wysokokalorycznym daniem doprawionym śmietaną. Klasyczna pomidorowa kojarzy się jako wywar na bazie mięsa zabielany mąką z dodatkiem makaronu lub ryżu. Jej klasyczna wersja nie jest zbyt zdrowa. Przedstawiamy wersję fit pomidorówki, czyli zupę pomidorową z mlekiem kokosowym.

zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
Źródło zdjęć: © Fotolia

Śmietana nie jest zdrowym dodatkiem

Wielu ludzi nie wyobraża sobie zupy bez śmietany. Tymczasem nie jest to najlepszy składnik obiadów. Dlaczego? Nadmierne spożywanie śmietany wpływa niekorzystnie na sylwetkę. Jest ona co prawda produktem bogatym w białko, witaminy oraz minerały. Te zalety przyćmiewa jednak spora obecność nasyconych kwasów tłuszczowych, co wpływa na podwyższony poziom cholesterolu oraz bardzo szybkie przybieranie na wadze. Częste jedzenie śmietany zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© Shutterstock.com

Pszenica jako główny składnik większości zup

Kolejnym dodatkiem, który jest często traktowany jako uzupełnienie zupy pomidorowej to mąka pszenna. Służy ona zagęszczeniu zupy, a z tej samej mąki bardzo często przygotowany jest makaron. Mąka pszenna jest niewskazana nie tylko dla osób uczulonych na gluten. Większość osób powinna ograniczyć jej spożywanie, ponieważ znacznie wpływa na wzrost poziomu cukru we krwi i może spowodować przyrost wagi oraz rozwój dolegliwości, takich jak cukrzyca, stany zapalne oraz wysoki poziom cholesterolu.

Gotowanie makaronu
© 123RF.COM

Polecamy zupę pomidorową z mlekiem kokosowym, która działa odchudzająco, jest smaczna i pozbawiona niezdrowych dodatków w formie kostki rosołowej, śmietany oraz pszenicy. Wspaniałym zamiennikiem dla klasycznej pomidorowej jest zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym. Potrzebujesz następujących składników:
• 1 puszka mleka kokosowego
• 2 puszki pomidorów bez skórki
• 500 ml bulionu warzywnego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnki
• 1 łyżka oleju
• Przyprawy: sól, pieprz cayenne, kardamon, curry, natka pietruszki, bazylia
• żytni chleb razowy lub woreczek ryżu brązowego
Posiekaj cebulę oraz czosnek i zeszklij w garnku na gorącym oleju. Po chwili dodaj bulion, mleko kokosowe oraz pomidory w puszce. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu, dodaj szczyptę soli, pieprzu cayenne, kardamonu i curry. Zupę możesz zmiksować na krem lub podawać od razu. Posiekaj natkę pietruszki i bazylię i dodaj do gotowej zupy. W piekarniku upiecz kilka kromek chleba razowego i pokrój na małe grzanki lub ugotuj brązowy ryż i dodaj do gotowej zupy.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© Fotolia

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw