Zupa krem ze świeżych ogórków
Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking" wybrała ogórki i podała je w formie zupy krem. To propozycja pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować.
Wiosną wzrasta ochotą na świeże owoce i warzywa. Z utęsknieniem wypatrujemy ich w zaprzyjaźnionych warzywniakach i stoiskach sklepowych. I gdy powoli zaczyna się na nie sezon, po prostu trzeba je kupić i przygotować. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking" wybrała ogórki i podała je w formie zupy krem. To propozycja pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować.
Składniki:
Ogórki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Papryczkę chili przekroić, usunąć nasionka i posiekać drobno. 2-3 łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Zupę podawać w bulionówkach skropioną lekko oliwą. Jako dodatek proponuję chrupiące grzanki.
*Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl. *