Zupa grzybowa Babuni. Przepyszna i aromatyczna
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć postnej zupy. Obok barszczu na zakwasi z uszkami, najpopularniejszą wigilijna zupą jest grzybowa. Tradycyjnie przygotowywało ją się z grzybów suszonych, których nigdy w żadnym polskim domu nie brakowało. Dziś można zrobić ją także ze świeżych, mrożonych grzybów. Jednak wersja tradycyjna jest najsmaczniejsza.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 dkg suszonych grzybów leśnych
- 30 dkg małych pieczarek
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka wody
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu
- sól, pieprz do smaku
- śmietana kremówka (opcjonalnie)
Przepis
- Suszone grzyby zalać wrzątkiem (1 szklanka) odstawić na 1 godzinę.
- Po tym czasie grzyby odcedzić zachowując wywar. Namoczone grzyby posiekać drobno.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy stanie się szklista dodać czosnek, chwilkę smażyć mieszając.
- Trzony pieczarek przyciąć, kapelusze pokroić w plastry. Tak przygotowane pieczarki i namoczone, posiekane grzyby suszone dodać na patelnię, dusić mieszając przez 10 minut.
- W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion, dodać zawartość patelni, gotować powoli przez około 1 godzinę. Zabielić i podawać z makaronem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl