Zrób tanią, ale już nieco zapomnianą zupę. Twoja wątroba ci podziękuje
Kiedy wspomina się o tej roślinie, często dodaje się określenie "majowa". Właśnie w tym miesiącu jest najsmaczniejsza, delikatna i soczysta. Idealnie nadaje się nie tylko do naparów, ale także do sałatek i zup. Łatwo się o tym przekonać, bo pokrzywę znajdziesz praktycznie wszędzie.
Choć napary z pokrzywy piłam od dawna, zupy na jej bazie nigdy nie jadłam. U mnie w domu wiosną królowała szczawiowa. Jednak parę lat temu wybrałam się na majówkę na Roztocze i tam właśnie spróbowałam zupy pokrzywowej. Od razu dołączyłam ją do repertuaru sezonowych, majowych dań. Jest pyszna i zdrowa. Tak się rozsmakowałam w pokrzywie, że dodaje ją także do kotletów mielonych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Jak smakuje zupa pokrzywowa?
Zupa pokrzywowa jest lekka i prosta w przygotowaniu. Jeśli jesteś fanem wspomnianej szczawiowej czy botwinki, na pewno ci zasmakuje. Ma wyraźny, roślinny posmak. Jest też mnóstwo powodów zdrowotnych, by sięgnąć po tę roślinę. Często jej jednak nie doceniamy i traktujemy po prostu jak chwast.
Prawdopodobnie związane jest to z tym, że pokrzywy kojarzą się z oparzeniami. Dlatego rękawiczki, a także ostre nożyczki i wiklinowy koszyk do zbiorów się przydadzą. Rośliny znajdziemy na polach, łąkach, nawet w lesie. Oczywiście, trzeba wybierać miejsca z dala od zanieczyszczeń. Najlepsze są młode rośliny, o jędrnych, intensywnie zielonych listkach. Najwięcej wartości odżywczych mają cztery górne.
Jakie właściwości ma pokrzywa?
Pokrzywa to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w witaminy A, C, K oraz minerały takie jak żelazo, magnez i wapń. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a także działa przeciwzapalnie i oczyszczająco na organizm.
Dodatkowo pokrzywa wspiera regulację poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą. Jej właściwości antyoksydacyjne pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co spowalnia procesy starzenia. Pokrzywa wspomaga też organizm w oczyszczaniu, bo pozytywnie działa na funkcjonowanie wątroby i nerek.
Zupa z pokrzywy
Składniki:
- 200 g liści i łodyg pokrzywy,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 4 ziemniaki,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrzywę zalej wrzątkiem, odcedź i posiekaj.
- Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj drobno.
- Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Do garnka z cebulą i mąką dodaj posiekaną pokrzywę, startą marchewkę i pokrojone ziemniaki. Chwilę podsmaż, a następnie zalej wszystko bulionem warzywnym.
- Gotuj zupę przez około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W kubku wymieszaj śmietanę z porcją zupy. Następnie wlej do gotującej się zupy, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
- Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę z pokrzywy można ugotować bez ziemniaków i podać ją z jajkiem na twardo. Pięknie wygląda także po zblendowaniu jako zupa krem.