Zrób tanią, ale już nieco zapomnianą zupę. Twoja wątroba ci podziękuje

Kiedy wspomina się o tej roślinie, często dodaje się określenie "majowa". Właśnie w tym miesiącu jest najsmaczniejsza, delikatna i soczysta. Idealnie nadaje się nie tylko do naparów, ale także do sałatek i zup. Łatwo się o tym przekonać, bo pokrzywę znajdziesz praktycznie wszędzie.

Zupa z pokrzywy świetnie działa na wątrobęZupa z pokrzywy świetnie działa na wątrobę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
Dorota Gepert
1

Choć napary z pokrzywy piłam od dawna, zupy na jej bazie nigdy nie jadłam. U mnie w domu wiosną królowała szczawiowa. Jednak parę lat temu wybrałam się na majówkę na Roztocze i tam właśnie spróbowałam zupy pokrzywowej. Od razu dołączyłam ją do repertuaru sezonowych, majowych dań. Jest pyszna i zdrowa. Tak się rozsmakowałam w pokrzywie, że dodaje ją także do kotletów mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak smakuje zupa pokrzywowa?

Zupa pokrzywowa jest lekka i prosta w przygotowaniu. Jeśli jesteś fanem wspomnianej szczawiowej czy botwinki, na pewno ci zasmakuje. Ma wyraźny, roślinny posmak. Jest też mnóstwo powodów zdrowotnych, by sięgnąć po tę roślinę. Często jej jednak nie doceniamy i traktujemy po prostu jak chwast.

Prawdopodobnie związane jest to z tym, że pokrzywy kojarzą się z oparzeniami. Dlatego rękawiczki, a także ostre nożyczki i wiklinowy koszyk do zbiorów się przydadzą. Rośliny znajdziemy na polach, łąkach, nawet w lesie. Oczywiście, trzeba wybierać miejsca z dala od zanieczyszczeń. Najlepsze są młode rośliny, o jędrnych, intensywnie zielonych listkach. Najwięcej wartości odżywczych mają cztery górne.

Jakie właściwości ma pokrzywa?

Pokrzywa to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w witaminy A, C, K oraz minerały takie jak żelazo, magnez i wapń. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a także działa przeciwzapalnie i oczyszczająco na organizm.

Dodatkowo pokrzywa wspiera regulację poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą. Jej właściwości antyoksydacyjne pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co spowalnia procesy starzenia. Pokrzywa wspomaga też organizm w oczyszczaniu, bo pozytywnie działa na funkcjonowanie wątroby i nerek.

Zupa z pokrzywy

Składniki:

  • 200 g liści i łodyg pokrzywy,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywę zalej wrzątkiem, odcedź i posiekaj.
  2. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj drobno.
  3. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Do garnka z cebulą i mąką dodaj posiekaną pokrzywę, startą marchewkę i pokrojone ziemniaki. Chwilę podsmaż, a następnie zalej wszystko bulionem warzywnym.
  5. Gotuj zupę przez około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. W kubku wymieszaj śmietanę z porcją zupy. Następnie wlej do gotującej się zupy, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
  7. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupę z pokrzywy można ugotować bez ziemniaków i podać ją z jajkiem na twardo. Pięknie wygląda także po zblendowaniu jako zupa krem.

Wybrane dla Ciebie

Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis