Sięgaj po te owoce. Regulują poziom cukru i pomagają gubić zbędne kilogramy
Owoce na diecie redukcyjnej to wciąż kontrowersyjny temat. Wiele osób uważa, że lepiej ich unikać, bo zawierają sporo cukru. To prawda, jednak nie dotyczy to wszystkich rodzajów. Wiele owoców wręcz ułatwia utratę zbędnych kilogramów.
Zrezygnowanie z owoców na diecie redukcyjnej to spory błąd. Niektóre z nich zawierają sporo cukru, ale są też takie, które mają w składzie dużo błonnika i witaminy, które wspierają proces utraty wagi. Na pewno się od nich nie przytyje. Sprawdzą się na przekąskę czy drugie śniadanie. Na które najlepiej postawić? Podpowiadamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka
Owoce, które sprawdzą się na diecie - pomagają schudnąć
1. Grejpfruty zawierają naringeninę, która ma dobry wpływ na metabolizm i regulację poziomu cukru we krwi. Zapobiega to napadom głodu. Nie bez znaczenia jest też błonnik, który ułatwia trawienie i wspiera funkcjonowanie jelit. Daje też uczucie sytości na długo. Owoce te mają również pektyny wspomagające detoksykację organizmu oraz przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.
2. Kiwi to owoce bogate w witaminy C i E, które chronią przed starzeniem się skóry. Dzięki zawartości błonnika wspomagają trawienie i pomagają w utrzymaniu uczucia sytości. To doskonały wybór dla osób dbających o linię.
3. Jagody są bogate w witaminy A i C, które wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają wzrok. Mają też niski indeks glikemiczny i zawierają dużo błonnika oraz przeciwutleniaczy, które wspomagają metabolizm. Dzięki obecności antocyjanów korzystnie wpływają na regulację poziomu cukru we krwi. Może się to przekładać na mniejszy apetyt na słodycze.
4. Jabłka dostarczają błonnika, który usprawnia trawienie i chroni przed złym cholesterolem. Mają też sporo witamin, w tym C. Wspiera ona odporność i poprawia wygląd skóry. Im kwaśniejsze jabłka, tym mają mniej cukru. Podczas odchudzania warto wybierać odmiany zielone.
5. Pomarańcze są doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność i wspiera produkcję kolagenu. Są bogate w błonnik, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i wspierają zdrowie serca. Mają też niewiele kalorii.
6. Ananasy zawierają bromelinę, czyli enzym wspierający trawienie białek i redukcję stanów zapalnych. Są słodkie i soczyste, ale pomagają w przyspieszaniu przemiany materii.