Zrób prosty test. Tak rozpoznasz wędlinę dobrej jakości

Co na kanapki? Wciąż bardzo często stawiamy na wędlinę. Szynka, baleron, polędwica...wybór w sklepach mamy ogromny. Jednak jakość wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Ekspertka podpowiada, jak zrobić prosty test i przekonać się, czy to dobra wędlina.

Łatwo można przekonać się, czy wędlina jest dobrej jakości tszyŁatwo można przekonać się, czy wędlina jest dobrej jakości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert

Choć wędliny często wyglądają smakowicie, to jednak nie idzie to w parze z jakością. Mogą one zawierać spore ilości wody, którą producenci wykorzystują ją jako wypełniacz. Dzięki temu możliwe jest znaczne zmniejszenie ilość używanego mięsa. Związane są to z mniejszymi kosztami produkcji. Szynka "napompowana" wodą? Łatwo można to sprawdzić i więcej takiej nie kupować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Prosty test na jakość wędliny

Wydaje ci się, że trudno sprawdzić jakość wędlin? Swoim sposobem podzieliła się w sieci dr Karolina Kowalczyk, dietetyk i technolog żywności i żywienia, która prowadzi profile w mediach społecznościowych pod swoim nazwiskiem. Ekspertka podpowiedziała, jak można szybko przekonać się, czy szynka albo polędwica zawiera duże ilości wody. Do testu potrzebny będzie tylko ręcznik papierowy. Wystarczy położyć na nim plasterek wędliny, a potem lekko przycisnąć drugim kawałkiem ręcznika. Kiedy odbije się na nim woda, czyli zostanie bardzo intensywny ślad, to znaczy, że wędlina jest naszpikowana wodą lub wodą z dodatkiem soli peklowej. Według ekspertki to jest najprostszy sposób domowy, aby sprawdzić, czy wrócić po tę wędlinę, czy nie. Trudno się z nią nie zgodzić.

Jak przechowywać wędlinę?

Wędlina powinna być przechowywana w lodówce w temperaturze od 2 do 4 stopni Celsjusza. Odpowiednia jest środkowa półka, która jest najbardziej odporna na wahania temperatury. Częstym błędem jest trzymanie szynki czy polędwicy po otwarciu w oryginalnych opakowaniach lub foliowych torebkach. Blokują one przepływ powietrza, sprzyjają rozwojowi pleśni, a sama wędlina szybciej się psuje. Dlatego zaraz po przyniesieniu wędlin do domu, trzeba przepakować je do pojemników lub owinąć w papier, a potem schować do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz