Zrób prosty test. Tak rozpoznasz wędlinę dobrej jakości

Co na kanapki? Wciąż bardzo często stawiamy na wędlinę. Szynka, baleron, polędwica...wybór w sklepach mamy ogromny. Jednak jakość wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Ekspertka podpowiada, jak zrobić prosty test i przekonać się, czy to dobra wędlina.

Łatwo można przekonać się, czy wędlina jest dobrej jakości tszyŁatwo można przekonać się, czy wędlina jest dobrej jakości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert

Choć wędliny często wyglądają smakowicie, to jednak nie idzie to w parze z jakością. Mogą one zawierać spore ilości wody, którą producenci wykorzystują ją jako wypełniacz. Dzięki temu możliwe jest znaczne zmniejszenie ilość używanego mięsa. Związane są to z mniejszymi kosztami produkcji. Szynka "napompowana" wodą? Łatwo można to sprawdzić i więcej takiej nie kupować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Prosty test na jakość wędliny

Wydaje ci się, że trudno sprawdzić jakość wędlin? Swoim sposobem podzieliła się w sieci dr Karolina Kowalczyk, dietetyk i technolog żywności i żywienia, która prowadzi profile w mediach społecznościowych pod swoim nazwiskiem. Ekspertka podpowiedziała, jak można szybko przekonać się, czy szynka albo polędwica zawiera duże ilości wody. Do testu potrzebny będzie tylko ręcznik papierowy. Wystarczy położyć na nim plasterek wędliny, a potem lekko przycisnąć drugim kawałkiem ręcznika. Kiedy odbije się na nim woda, czyli zostanie bardzo intensywny ślad, to znaczy, że wędlina jest naszpikowana wodą lub wodą z dodatkiem soli peklowej. Według ekspertki to jest najprostszy sposób domowy, aby sprawdzić, czy wrócić po tę wędlinę, czy nie. Trudno się z nią nie zgodzić.

Jak przechowywać wędlinę?

Wędlina powinna być przechowywana w lodówce w temperaturze od 2 do 4 stopni Celsjusza. Odpowiednia jest środkowa półka, która jest najbardziej odporna na wahania temperatury. Częstym błędem jest trzymanie szynki czy polędwicy po otwarciu w oryginalnych opakowaniach lub foliowych torebkach. Blokują one przepływ powietrza, sprzyjają rozwojowi pleśni, a sama wędlina szybciej się psuje. Dlatego zaraz po przyniesieniu wędlin do domu, trzeba przepakować je do pojemników lub owinąć w papier, a potem schować do lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę