Zrób prosty test. Tak rozpoznasz wędlinę dobrej jakości

Co na kanapki? Wciąż bardzo często stawiamy na wędlinę. Szynka, baleron, polędwica...wybór w sklepach mamy ogromny. Jednak jakość wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Ekspertka podpowiada, jak zrobić prosty test i przekonać się, czy to dobra wędlina.

Łatwo można przekonać się, czy wędlina jest dobrej jakości tszyŁatwo można przekonać się, czy wędlina jest dobrej jakości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert

Choć wędliny często wyglądają smakowicie, to jednak nie idzie to w parze z jakością. Mogą one zawierać spore ilości wody, którą producenci wykorzystują ją jako wypełniacz. Dzięki temu możliwe jest znaczne zmniejszenie ilość używanego mięsa. Związane są to z mniejszymi kosztami produkcji. Szynka "napompowana" wodą? Łatwo można to sprawdzić i więcej takiej nie kupować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Prosty test na jakość wędliny

Wydaje ci się, że trudno sprawdzić jakość wędlin? Swoim sposobem podzieliła się w sieci dr Karolina Kowalczyk, dietetyk i technolog żywności i żywienia, która prowadzi profile w mediach społecznościowych pod swoim nazwiskiem. Ekspertka podpowiedziała, jak można szybko przekonać się, czy szynka albo polędwica zawiera duże ilości wody. Do testu potrzebny będzie tylko ręcznik papierowy. Wystarczy położyć na nim plasterek wędliny, a potem lekko przycisnąć drugim kawałkiem ręcznika. Kiedy odbije się na nim woda, czyli zostanie bardzo intensywny ślad, to znaczy, że wędlina jest naszpikowana wodą lub wodą z dodatkiem soli peklowej. Według ekspertki to jest najprostszy sposób domowy, aby sprawdzić, czy wrócić po tę wędlinę, czy nie. Trudno się z nią nie zgodzić.

Jak przechowywać wędlinę?

Wędlina powinna być przechowywana w lodówce w temperaturze od 2 do 4 stopni Celsjusza. Odpowiednia jest środkowa półka, która jest najbardziej odporna na wahania temperatury. Częstym błędem jest trzymanie szynki czy polędwicy po otwarciu w oryginalnych opakowaniach lub foliowych torebkach. Blokują one przepływ powietrza, sprzyjają rozwojowi pleśni, a sama wędlina szybciej się psuje. Dlatego zaraz po przyniesieniu wędlin do domu, trzeba przepakować je do pojemników lub owinąć w papier, a potem schować do lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania