Zrób prosty test. Tak rozpoznasz wędlinę dobrej jakości

Co na kanapki? Wciąż bardzo często stawiamy na wędlinę. Szynka, baleron, polędwica...wybór w sklepach mamy ogromny. Jednak jakość wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Ekspertka podpowiada, jak zrobić prosty test i przekonać się, czy to dobra wędlina.

Łatwo można przekonać się, czy wędlina jest dobrej jakości tszyŁatwo można przekonać się, czy wędlina jest dobrej jakości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert

Choć wędliny często wyglądają smakowicie, to jednak nie idzie to w parze z jakością. Mogą one zawierać spore ilości wody, którą producenci wykorzystują ją jako wypełniacz. Dzięki temu możliwe jest znaczne zmniejszenie ilość używanego mięsa. Związane są to z mniejszymi kosztami produkcji. Szynka "napompowana" wodą? Łatwo można to sprawdzić i więcej takiej nie kupować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Prosty test na jakość wędliny

Wydaje ci się, że trudno sprawdzić jakość wędlin? Swoim sposobem podzieliła się w sieci dr Karolina Kowalczyk, dietetyk i technolog żywności i żywienia, która prowadzi profile w mediach społecznościowych pod swoim nazwiskiem. Ekspertka podpowiedziała, jak można szybko przekonać się, czy szynka albo polędwica zawiera duże ilości wody. Do testu potrzebny będzie tylko ręcznik papierowy. Wystarczy położyć na nim plasterek wędliny, a potem lekko przycisnąć drugim kawałkiem ręcznika. Kiedy odbije się na nim woda, czyli zostanie bardzo intensywny ślad, to znaczy, że wędlina jest naszpikowana wodą lub wodą z dodatkiem soli peklowej. Według ekspertki to jest najprostszy sposób domowy, aby sprawdzić, czy wrócić po tę wędlinę, czy nie. Trudno się z nią nie zgodzić.

Jak przechowywać wędlinę?

Wędlina powinna być przechowywana w lodówce w temperaturze od 2 do 4 stopni Celsjusza. Odpowiednia jest środkowa półka, która jest najbardziej odporna na wahania temperatury. Częstym błędem jest trzymanie szynki czy polędwicy po otwarciu w oryginalnych opakowaniach lub foliowych torebkach. Blokują one przepływ powietrza, sprzyjają rozwojowi pleśni, a sama wędlina szybciej się psuje. Dlatego zaraz po przyniesieniu wędlin do domu, trzeba przepakować je do pojemników lub owinąć w papier, a potem schować do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam