Dla zdrowia
Gotowane kolby kukurydzy to niezwykle popularne przekąski. Jednak jedna z jej części, okalające ją wąsy, jest często przez nas wyrzucana. Szkoda, znamiona kukurydzy kryją w sobie bowiem wiele cennych właściwości, które od lat są doceniane w ziołolecznictwie.
Czym są znamiona kukurydzy?
Znamiona kukurydzy, czyli wąsy, które otaczają kolbę, są często przez nas wyrzucane. To błąd, ponieważ znamiona kukurydzy mają szereg korzystnych właściwości. Co ciekawe, ta zapomniana część kukurydzy już od wieków była doceniana w medycynie naturalnej w różnych kulturach np. na Kaukazie, gdzie odwar ze znamion podawało się przy chorobach wątroby. Z kolei w Bułgarii napar ten był polecany na poprawę apetytu i naturalny lek przeciwko pasożytom.
Wartości odżywcze
Te niepozorne wąsy są bogatym źródłem m.in. potasu, a także prowitaminy D i szeregu przeciwutleniaczy. Nic zatem dziwnego, że znamiona kukurydzy są cenione w ziołolecznictwie.
Zastosowanie w medycynie naturalnej
Znamiona kukurydzy od lat są popularne w medycynie naturalnej. Zwolennicy ziołolecznictwa doceniają je ze względu na ich korzystny wpływ m.in. na układ moczowy, obniżanie poziomu cukru, a także łagodzenie bólu mięśni po silnym wysiłku fizycznym. Co więcej, napar ze znamion kukurydzy może pomóc jako środek wyciszający i uspokajający. Świetnie sprawdzi się też w walce z nadciśnieniem.
Dla dbających o linię
Herbata ze znamion kukurydzy świetnie sprawdzi się w codziennej diecie osób dbających o linię nie tylko ze względu na silne właściwości moczopędne, ale także w związku z tym, że są one niskokaloryczne. Co więcej, picie tego wywaru może spowodować uczucie sytości, dzięki czemu unikniemy przekąsek między posiłkami. Ponadto zawarte w znamionach przeciwutleniacze pomagają usuwać toksyny z organizmu.
Zastosowanie w kuchni
W ziołolecznictwie, a więc też w naszych własnych kuchniach, znamiona kukurydzy wykorzystuje się do przygotowania odwaru i naparu. Jaka jest między nimi różnica? Przygotowując odwar do składników dodajemy letnią wodą i gotujemy ok. 3 minut, z kolei przyrządzając napar zalewamy wszystko wrzątkiem. Następnie przecedzamy wywar przez sitko i pijemy jeszcze tego samego dnia.