Zielone frytki hitem internetu. Zobacz, jak je zrobić

W sieci właśnie pojawił się przepis na zdrowe i niekaloryczne frytki. Słupki nie są jednak z ziemniaków, ani nie mają złocistego koloru. Są zielone, w panierce i smakują owocowo. Bo nowe frytki przygotowane są z awokado.

Zielone frytki są zdrowe i mocno owocowe
Źródło zdjęć: © Instagram.com | palacasino
Monika Katarzyna Krupska

Czytelnikom WP nie raz już podawałyśmy przepisy na domowe frytki. Pisałyśmy o amerykańskich, tych z McDonald's czy o gromnych frytkach belgijskich I choć chciałybyśmy napisać, że nie ma nic złego w jedzeniu frytek, to jednak ten fast food znajduje się na liście 10 dań, które są bombą kaloryczną. Całe szczęście magicy w kuchni odkryli nowy sposób na frytki. Te można teraz zrobić z awokado.

Bo choć awokado jest jednym z bardziej kalorycznych owoców, to jest bombą witaminową. Przyczynia się np. do zwiększeniania tempa metabolizmu i zmniejsza masę ciała. Owoc jest też doskonałym "pożywieniem dla mózgu", pomaga w koncentracji, a także dotlenia mózg. Jedzenie awokado pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Chroni również nasz wzrok, zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej czy chroni przed prostatą i rakiem piersi. Choć nie każdy lubi jego niezbyt wyrazisty smak, to w połączeniu z innymi składnikami awokado jest bardzo smaczne. Owoc należy jeść gdy jest miękki, bez pestki i skórki.

W internecie jest pełno przepisów na frytki z awokado. Wystarczy wpisać do sieci hasło "avocadofries". Na Instagramie vegan.dy Andy chwali się, że zielonymi frytkami, które poleca z ketchupem. Aby przygotować danie w misce należy wymieszać pół szklanki mąki z ciecierzycy (ew. kokosowej), po pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki, czosnku i pół szklanki mleka. Masę należy zagnieść, tak aby uzyskać gładkie ciasto. W międzyczasie można już włączyć piekarnik i ustawić na nim temp. 180 st. C. Awokado należy obrać i pokroić w paski, a następnie oblepić masą i posypać bułką tartą. Tak przygotowane zielone frytki ułożone na papierze do pieczenia pieczemy ok. 25-25 min. do uzyskania złocistobrązowego koloru. Awokado możemy też usmażyć w oleju.

Frytki z awokado można też przygotować bez masy. Według internautów wystarczy obrać i pokroić owoc, a następnie wystarczy upiec go w piekarniku. Przekąska jest gotowa po kilkunastu minutach.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast