Zielone frytki hitem internetu. Zobacz, jak je zrobić

W sieci właśnie pojawił się przepis na zdrowe i niekaloryczne frytki. Słupki nie są jednak z ziemniaków, ani nie mają złocistego koloru. Są zielone, w panierce i smakują owocowo. Bo nowe frytki przygotowane są z awokado.

Zielone frytki są zdrowe i mocno owocowe
Źródło zdjęć: © Instagram.com | palacasino
Monika Katarzyna Krupska

Czytelnikom WP nie raz już podawałyśmy przepisy na domowe frytki. Pisałyśmy o amerykańskich, tych z McDonald's czy o gromnych frytkach belgijskich I choć chciałybyśmy napisać, że nie ma nic złego w jedzeniu frytek, to jednak ten fast food znajduje się na liście 10 dań, które są bombą kaloryczną. Całe szczęście magicy w kuchni odkryli nowy sposób na frytki. Te można teraz zrobić z awokado.

Bo choć awokado jest jednym z bardziej kalorycznych owoców, to jest bombą witaminową. Przyczynia się np. do zwiększeniania tempa metabolizmu i zmniejsza masę ciała. Owoc jest też doskonałym "pożywieniem dla mózgu", pomaga w koncentracji, a także dotlenia mózg. Jedzenie awokado pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Chroni również nasz wzrok, zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej czy chroni przed prostatą i rakiem piersi. Choć nie każdy lubi jego niezbyt wyrazisty smak, to w połączeniu z innymi składnikami awokado jest bardzo smaczne. Owoc należy jeść gdy jest miękki, bez pestki i skórki.

W internecie jest pełno przepisów na frytki z awokado. Wystarczy wpisać do sieci hasło "avocadofries". Na Instagramie vegan.dy Andy chwali się, że zielonymi frytkami, które poleca z ketchupem. Aby przygotować danie w misce należy wymieszać pół szklanki mąki z ciecierzycy (ew. kokosowej), po pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki, czosnku i pół szklanki mleka. Masę należy zagnieść, tak aby uzyskać gładkie ciasto. W międzyczasie można już włączyć piekarnik i ustawić na nim temp. 180 st. C. Awokado należy obrać i pokroić w paski, a następnie oblepić masą i posypać bułką tartą. Tak przygotowane zielone frytki ułożone na papierze do pieczenia pieczemy ok. 25-25 min. do uzyskania złocistobrązowego koloru. Awokado możemy też usmażyć w oleju.

Frytki z awokado można też przygotować bez masy. Według internautów wystarczy obrać i pokroić owoc, a następnie wystarczy upiec go w piekarniku. Przekąska jest gotowa po kilkunastu minutach.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja