Belgowie świętują tydzień frytek. Na granicy można się najeść za darmo

Belgia jest uznawana za ojczyznę frytek. Istnieje tam ponad 5 tysięcy smażalni, a statystyczny zjada w ciągu roku 10 kilogramów smażonych ziemniaków pokrojonych w słupki. Podczas trwającego właśnie tygodnia frytek, celnicy rozdają frytki głodnym kierowcom na przejściach granicznych z Francją, Holandią i Niemcami.

Pierwsza porcja frytek na świecie została usmażona w Belgii.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Jak informuje portal hln.be, akcja ma na celu promowanie Belgii jako kraju słynącego z najlepszych frytek. Złociste smażone ziemniaczki są rozdawane w przygranicznych miasteczkach Tournai, De Panne, Zezalde oraz Kelmis. Wracający z zagranicy Belgowie, już od po wjeździe na terytorium ojczyzny mogą więc poczuć się jak w domu. Frytki będą rozdawane do 3 grudnia.

Narodowe danie

Pierwsza porcja frytek została usmażona w Belgii, a dokładniej w mieście Dinant. Jak wynika z różnych źródeł, frytki były tam jedzone już w 1680 roku. Mieszkańcy regionu na co dzień żywili się małymi smażonymi rybami. Zimą, gdy powierzchnia wody często zamarzała i trudno je było wyłowić, zwykle brakowało tego pokarmu. Były za to ziemniaki, które nie były ani drogie, ani trudne w uprawie. Ktoś wpadł na pomysł, aby pokroić je w słupki, przypominające rybki i smażyć tak jak ulubione danie. W ten sposób ziemniak stał się substytutem ryby, choć początkowo frytki były smakołykiem delikatesowym, głównie ze względu na drogi tłuszcz. Danie smakowało miejscowej ludności. Pojawiało się w jarmarkowych kramach i w wesołych miasteczkach. Przepis szybko się rozpowszechnił.

Sekret belgijskich frytek

Jak przygotować belgijskie frytki? To proste. Ziemniaki należy obrać i umyć. Następnie kroimy je w słupki – nożem lub specjalną karbownicą. Cienkie, grubsze - nie ma znaczenia, co kto lubi. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy zimną wodą. Wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 30 minut. To sekret belgijskich szefów kuchni. Dzięki moczeniu wypłuczemy skrobię, a frytki staną się chrupiące. Potem odlewamy wodę, a ziemniaki dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. To bardzo ważne. Jeśli będą mokre, olej podczas smażenia będzie pryskał, a to grozi poparzeniem.

Zobacz też: Kanapki z fast foodów

Najlepsze frytki są oczywiście smażone w głębokim oleju. Jeśli nie macie w domu frytkownicy, bez obaw, pyszne frytki można przygotować w zwykłym garnku. Najlepiej z grubym dnem. Wlewamy olej (np. rzepakowy) i rozgrzewamy go do 140 stopni. Frytki smażymy partiami. Jeśli wrzucimy zbyt dużo, temperatura obniży się, a ziemniaki wchłoną więcej tłuszczu. Frytki smażymy, aż staną się szkliste (ok. 10 minut). Następnie wyciągamy je i osączamy na sitku. Po chwili rozgrzewamy olej do 190 stopni i ponownie wrzucamy porcje frytek. Smażymy jeszcze 7-10 minut. Mają być złociste i chrupiące.

Wybrane dla Ciebie
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu