Belgowie świętują tydzień frytek. Na granicy można się najeść za darmo

Belgia jest uznawana za ojczyznę frytek. Istnieje tam ponad 5 tysięcy smażalni, a statystyczny zjada w ciągu roku 10 kilogramów smażonych ziemniaków pokrojonych w słupki. Podczas trwającego właśnie tygodnia frytek, celnicy rozdają frytki głodnym kierowcom na przejściach granicznych z Francją, Holandią i Niemcami.

Pierwsza porcja frytek na świecie została usmażona w Belgii.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Jak informuje portal hln.be, akcja ma na celu promowanie Belgii jako kraju słynącego z najlepszych frytek. Złociste smażone ziemniaczki są rozdawane w przygranicznych miasteczkach Tournai, De Panne, Zezalde oraz Kelmis. Wracający z zagranicy Belgowie, już od po wjeździe na terytorium ojczyzny mogą więc poczuć się jak w domu. Frytki będą rozdawane do 3 grudnia.

Narodowe danie

Pierwsza porcja frytek została usmażona w Belgii, a dokładniej w mieście Dinant. Jak wynika z różnych źródeł, frytki były tam jedzone już w 1680 roku. Mieszkańcy regionu na co dzień żywili się małymi smażonymi rybami. Zimą, gdy powierzchnia wody często zamarzała i trudno je było wyłowić, zwykle brakowało tego pokarmu. Były za to ziemniaki, które nie były ani drogie, ani trudne w uprawie. Ktoś wpadł na pomysł, aby pokroić je w słupki, przypominające rybki i smażyć tak jak ulubione danie. W ten sposób ziemniak stał się substytutem ryby, choć początkowo frytki były smakołykiem delikatesowym, głównie ze względu na drogi tłuszcz. Danie smakowało miejscowej ludności. Pojawiało się w jarmarkowych kramach i w wesołych miasteczkach. Przepis szybko się rozpowszechnił.

Sekret belgijskich frytek

Jak przygotować belgijskie frytki? To proste. Ziemniaki należy obrać i umyć. Następnie kroimy je w słupki – nożem lub specjalną karbownicą. Cienkie, grubsze - nie ma znaczenia, co kto lubi. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy zimną wodą. Wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 30 minut. To sekret belgijskich szefów kuchni. Dzięki moczeniu wypłuczemy skrobię, a frytki staną się chrupiące. Potem odlewamy wodę, a ziemniaki dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. To bardzo ważne. Jeśli będą mokre, olej podczas smażenia będzie pryskał, a to grozi poparzeniem.

Zobacz też: Kanapki z fast foodów

Najlepsze frytki są oczywiście smażone w głębokim oleju. Jeśli nie macie w domu frytkownicy, bez obaw, pyszne frytki można przygotować w zwykłym garnku. Najlepiej z grubym dnem. Wlewamy olej (np. rzepakowy) i rozgrzewamy go do 140 stopni. Frytki smażymy partiami. Jeśli wrzucimy zbyt dużo, temperatura obniży się, a ziemniaki wchłoną więcej tłuszczu. Frytki smażymy, aż staną się szkliste (ok. 10 minut). Następnie wyciągamy je i osączamy na sitku. Po chwili rozgrzewamy olej do 190 stopni i ponownie wrzucamy porcje frytek. Smażymy jeszcze 7-10 minut. Mają być złociste i chrupiące.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇