Jak przygotować amerykańskie frytki?
Frytki to jeden z najczęściej przyrządzanych fast foodów. Nie ma się czemu dziwić, w końcu ich przygotowanie nie jest żadną filozofią. Wystarczy kilka ziemniaków i olej. Jednak te przyrządzone w domu nie zawsze smakują jak te klasyczne - ociekają tłuszczem albo są przypalone. Marcin z bloga "Jaja w kuchni" zaprezentował przepis na klasyczne amerykańskie frytki.
Frytki mają zwolenników na całym świecie. Zajadają się nimi zarówno dzieci jak dorośli. Ich przygotowanie nie należy do najtrudniejszych. Wystarczy kilka ziemniaków i olej. Jednak te przyrządzone w domu często są przypalone albo przesiąknięte olejem. Marcin z bloga "Jaja w kuchni" zaprezentował przepis na amerykańskie frytki. Czy to prawda, że nie powinniśmy obierać ziemniaków przed smażeniem?
- Po pokrojeniu ziemniaków warto wrzucić frytki do osolonej wody, aby wypłukał się krochmal. Frytki powinniśmy smażyć dwa razy. Najpierw w oleju podgrzanym do 140 stopni, a następnie dosmażyć w temperaturze 190 stopni - mówi Marcin.
Bloger zdradził przepis na sos majonezowy z rozmarynem i chili, który idealnie komponuje się z ziemniaczaną przekąską. Zobaczcie przepis.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016