Chrupiące frytki jak z McDonald's? To możliwe. Wystarczy dodać jeden sekretny składnik

Pyszne, złociste, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Aby zrobić takie idealne frytki, nie wystarczy pokroić ziemniaków i wrzucić ich do piekarnika. Sekret tkwi w jednym, niedocenianym składniku.

Przepis na chrupiące frytki jak z McDonald's
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marta Dragan

Mowa o skrobi kukurydzianej, która sprawia, że frytki przypominają w smaku te z restauracji McDonald's. Możesz je przygotować w kilka minut w domu.

Zacznij od obrania i pokrojenia ziemniaków w cienkie paski. Frytki w McDonald's powstają z ziemniaków typu Russet Burbanks. Są bogate w skrobię, która sprawia, że są chrupiące na zewnątrz. W restauracjach McDonalds frytki smażą we frytkownicy na głębokim tluszczu, ale w domu warto upiec w piekarniku.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrojone w paski ziemniaki osusz za pomocą ręcznika papierowego. Wilgoć utrudnia wsiąkanie oleju.

Przed włożeniem do piekarnika posyp frytki 2 łyżkami skrobi kukurydzianej. Skrop 1-2 łyżkami oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Następnie przełóż równomiernie na blaszkę, zachowując odstępy (frytki nie powinny się stykać).

Podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz przez ok. 15-20 minut, aż frytki będą miały złocisty kolor. W międzyczasie obracaj, by upiekły się z każdej strony.

Po upieczeniu najlepiej wyłożyć na chwilę na papierowy ręcznik, by odsączyć olej. Smacznego!

Zobacz też: Największy mit związany z frytkami

Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit