Zdrowe śniadania za 5 zł

Pierwszy posiłek powinien być królewski – dający energię na cały dzień, smaczny i zdrowy. A przy tym najlepiej niedrogi. Czy to możliwe? Oczywiście. Umiejętnie komponując swój śniadaniowy jadłospis, stworzysz pożywne dania za kilka złotych.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Pierwszy posiłek powinien być królewski – dający energię na cały dzień, smaczny i zdrowy. A przy tym najlepiej niedrogi. Czy to możliwe? Oczywiście. Umiejętnie komponując swój śniadaniowy jadłospis, stworzysz pożywne dania za kilka złotych.

Placuszki jankeskie (2 porcje)
Składniki: szklanka mleka, pół torebki ryżu, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego, pół łyżki cukru, 10 dag mąki pszennej, małe jajko, pół łyżki masła, szczypta mielonego cynamonu, oliwa do smażenia, sól.

Wykonanie: przygotowanie placków zaczynamy poprzedniego dnia, wieczorem. Ugotować ryż na sypko ze szczyptą soli, następnie dokładnie odsączyć. Zagotować mleko z masłem, szczyptą soli, cynamonem i cukrem waniliowym. Odstawić, żeby lekko przestygło i jeszcze ciepłym mlekiem zalać ugotowany wcześniej ryż. Odstawić na całą noc. Rano dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko i całość dobrze wymieszać (zmiksować). Placuszki smażyć jak naleśniki na silnie rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Podawać z ulubionym dżemem, owocami, posypane cukrem pudrem itp.

Twaróg słodko-pikantny
Składniki: 1/4 kg białego sera (najlepiej półtłustego, może być też chudy), łyżka miodu, kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru, łyżeczka curry.

Wykonanie: imbir obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Ser przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Podawać z kromką razowego chleba.

Grahamka z pastą grzybową
Składniki: bułka grahamka, 2 duże serki topione, 10 dag pieczarek, cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę obrać i posiekać. Usmażyć razem, ostudzić i dokładnie wymieszać z serkiem topionym, dodając miękkie masło. Doprawić do smaku. Podawać z przekrojoną na pół grahamką.

Staropolskie bliny (12 porcji)
Składniki: szklanka mąki gryczanej, szklanka mąki tortowej, 5 dag drożdży, szklanka ciepłego mleka, pół szklanki ciepłej wody, 2 żółtka, 2 łyżki stopionego masła, sól, pół łyżeczki cukru, masło i oliwa (pół na pół) do smażenia.

Wykonanie: do miski włożyć drożdże, cukier, ciepłe mleko i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy masa podwoi objętość, dodać żółtka, obie mąki, wodę i wyrobić ciasto (można mikserem) na jednolitą masę. Pod koniec dodać sól i roztopione, letnie masło. Składniki połączyć, całość odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nałożyć ciasto. Gdy przy brzegach blinów pokażą się pęcherzyki, odwrócić każdy na drugą stronę i delikatnie zrumienić. Gotowe bliny przełożyć na wygrzany talerz. Idealne do konfitur, twarogu itp.

Rzodkiewkowiec z chlebem razowym
Składniki: dwie kromki chleba razowego, pęczek rzodkiewek, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki gęstej śmietany albo jogurtu greckiego, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz.

Wykonanie: rzodkiewki umyć, odciąć ogonki i zetrzeć na tarce z drobnymi otworkami. Jajka obrać i drobno posiekać. Połączyć ze śmietaną albo jogurtem, rzodkiewkami i koperkiem. Doprawić do smaku, podawać z chlebem razowym.

Kolorowe kanapki z jajkiem w koszulce
Składniki: pełnoziarnista bułka, dwa liście sałaty, cztery rzodkiewki, dwa jajka, ocet, sól.

Wykonanie: bułkę przekroić na pół. Na każdej położyć liść sałaty. Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki, położyć na sałacie. Doprawić do smaku. Jajka umyć, wbić na spodek (żółtko nie może się wylać). W sporym rondlu (najlepiej wysokim) zagotować wodę z odrobiną soli i 2-3 łyżkami octu. Gdy będzie wrzała, zamieszać ją, zmniejszyć ogień i wbijać po kolei jajka. Żółtko powinno pozostać w środku białka. Gotować przez 3-4 minuty. Jajka wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody. Podawać z kolorowymi kanapkami.

Jajecznica ze świeżym ogórkiem
Składniki: 4 jajka, ok. 15 dag ogórków, masło, 2 łyżki śmietany albo jogurtu greckiego, koperek, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: ogórki umyć, obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, posypać solą i pozostawić na 20 minut. Potem włożyć je na rozgrzany tłuszcz i podgrzewać przez ok. 2 minuty. Następnie wbić umyte jajka, dodać śmietanę albo jogurt i przyprawy, smażyć powoli, mieszając. Pod koniec smażenia wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku. Jajecznica jest bardzo smaczna z pieczywem.

Omlet naturalny z jogurtem i owocami
Składniki: 2 jajka, łyżka śmietany, mleko lub woda, tłuszcz, sól, pół kubeczka gęstego jogurtu naturalnego, garść dowolnych owoców (jagód, malin itp.).

Wykonanie: jajka umyć, wybić ze skorupek do naczynia, wlać śmietanę, mleko lub wodę, posolić do smaku. Wymieszać na jednolitą masę, wlać na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć powoli, nie mieszając, a gdy omlet się od spodu podsmaży, zwinąć łopatką oba brzegi do środka. Ułożyć na wygrzanym talerzu. Przed podaniem posmarować jogurtem naturalnym i dorzucić umyte owoce.

Słodka owsianka
Składniki: pół miseczki owsianki błyskawicznej bez gotowania, szklanka mleka, łyżka miodu, łyżka malin, łyżka jagód, kilka orzechów.

Wykonanie: płatki owsiane wsypać do miseczki. Zagotować mleko i zalać płatki. Wymieszać z miodem do smaku, dodać owoce i posiekane orzechy.

Sałatka caprese
Składniki: kula mozzarelli, jeden pomidor, kilka listów świeżej bazylii, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Wykonanie: mozzarellę pokroić w plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w plastry. Na talerzu układać naprzemiennie plaster mozzarelli i pomidora. Posypać listkami bazylii, dodać sól i pieprz, polać niewielką ilością oliwy z oliwek. Sałatka dobrze smakuje z pełnoziarnistym chlebem.

Jogurt naturalny, grejpfrut i sok pomarańczowy
Składniki: mały kubeczek jogurtu naturalnego, garść musli, połówka grejpfruta, szklanka soku pomarańczowego.

Wykonanie: do jogurtu naturalnego wsypać musli, wymieszać. Podawać z grejpfrutem i sokiem pomarańczowym.

Twarożek z koktajlem ogórkowym
Składniki: 150 g twarożku naturalnego, łyżeczka koperku, jedna rzodkiewka, pół dużego ogórka, pół pęczka natki pietruszki, sok z połówki cytryny, 1/4 szklanki wody.

Wykonanie: twarożek wymieszać z koperkiem. Rzodkiewkę umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wrzucić do twarożku, wymieszać. Przygotować koktajl. Ogórek obrać i pokroić w kawałki. Wrzucić go razem z natką, sokiem z cytryny i wodą do wysokiego naczynia, a następnie zmiksować na gładki koktajl. Można doprawić niewielką ilością pieprzu przed podaniem.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości