Zapomnij o nudnych parówkach z keczupem. 5 wyjątkowych pomysłów
Parówki to jedna z najtańszych i najbardziej popularnych wędlin. Jeszcze kilka lat temu traktowane były jak produkt niskiej jakości, bo robione je z mięsnych odpadków, że ścięgien i tłuszczu. Teraz coraz częściej możemy kupić parówki o stuprocentowej zawartości dobrej jakości mięsa, takiego jak szynka, nadają się więc do przygotowywania wielu potraw. Zamiast zwyczajnie gotować je w wodzie, możemy zaszaleć, przygotowując oryginalne smakołyki.
Parówki w cieście francuskim
Cienkie parówki idealnie nadają się nie tylko do gotowania, ale również do smażenia lub pieczenia. Zawinięte w ciasto francuskie mogą być świetną przekąską bądź daniem na przyjęcie. Potrzebujemy: kilka parówek dobrej jakości, płat gotowego ciasta francuskiego, musztardę, jajko, ziarna sezamu, sól i pieprz. Ciasto rozwałkowujemy cienko, kroimy na prostokąty. Każdy kawałek smarujemy musztardą, posypujemy delikatnie pieprzem i solą, układamy na nim parówkę i ściśle zawijamy. Wszystkie ruloniki nacinamy delikatnie nożem, smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Naleśniki z parówkami i serem
Jeśli po smażeniu naleśników pozostanie nam kilka sztuk, wykorzystajmy je do zrobienia doskonałej potrawy na śniadanie czy kolację. Składniki: naleśniki, parówki, kilka plasterków żółtego sera, jajko, bułka tarta, keczup, pieprz. Naleśniki smarujemy keczupem, doprawiamy pieprzem, układamy plasterki sera, parówkę i wszystko zwijamy. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na klarowanym maśle, aż się zrumienią. Przekrawamy na pół i podajemy.
Makaron z parówkami i szpinakiem
Do wielu potraw z makaronem dodaje się wędliny: boczek, wędzoną szynkę czy kiełbaski chorizo. Parówki również świetnie sprawdzają się w tej roli. Potrzebujemy: makaron wstążki, kilka parówek, kilka garści liści szpinaku, parmezan, śmietanę 36 procent, masło, sól, pieprz, ostrą paprykę w proszku. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Parówki kroimy na plasterki, przerzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy liście szpinaku, szybko smażymy mieszając, wlewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy makaron, gotujemy dwie minuty, przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Szaszłyki z parówek
Jeśli zaskoczą nas niespodziewani goście, przygotujmy szybkie szaszłyki z parówek. Nie ma nic prostszego. Składniki: kilka parówek, ogórek kiszony, małe cebulki ze słoika, czerwona papryka. Parówki, paprykę i ogórka kroimy w kawałki mniej więcej równej wielkości. Nabijamy po kolei na bambusowe patyczki wędlinę i warzywa. Wkładamy szaszłyki do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy pięć minut.
Parówki smażone z jajkiem
I na koniec potrawa, którą, jeśli zrobimy raz, będziemy ją przygotowywać bardzo często. Potrzebujemy: kilka parówek, kilka jajek, szczypiorek, masło, sól i pieprz. Parówki przekrawamy wzdłuż na pół, nie przecinając do końca. Jajka rozbijamy, dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Parówki zawijamy, by uzyskać kształt przypominający serce i spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy wędlinę, a do wnętrza wlewamy delikatnie jajka. Smażymy, aż jajecznica się zetnie. Idealne danie na walentynkowe śniadanie.