WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Zapomnij o nudnych parówkach z keczupem. 5 wyjątkowych pomysłów

Parówki to jedna z najtańszych i najbardziej popularnych wędlin. Jeszcze kilka lat temu traktowane były jak produkt niskiej jakości, bo robione je z mięsnych odpadków, że ścięgien i tłuszczu. Teraz coraz częściej możemy kupić parówki o stuprocentowej zawartości dobrej jakości mięsa, takiego jak szynka, nadają się więc do przygotowywania wielu potraw. Zamiast zwyczajnie gotować je w wodzie, możemy zaszaleć, przygotowując oryginalne smakołyki.

ParówkiWybierając parówki, należy zwrócić uwagę na skład produktu
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Parówki w cieście francuskim

Cienkie parówki idealnie nadają się nie tylko do gotowania, ale również do smażenia lub pieczenia. Zawinięte w ciasto francuskie mogą być świetną przekąską bądź daniem na przyjęcie. Potrzebujemy: kilka parówek dobrej jakości, płat gotowego ciasta francuskiego, musztardę, jajko, ziarna sezamu, sól i pieprz. Ciasto rozwałkowujemy cienko, kroimy na prostokąty. Każdy kawałek smarujemy musztardą, posypujemy delikatnie pieprzem i solą, układamy na nim parówkę i ściśle zawijamy. Wszystkie ruloniki nacinamy delikatnie nożem, smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Naleśniki z parówkami i serem

Jeśli po smażeniu naleśników pozostanie nam kilka sztuk, wykorzystajmy je do zrobienia doskonałej potrawy na śniadanie czy kolację. Składniki: naleśniki, parówki, kilka plasterków żółtego sera, jajko, bułka tarta, keczup, pieprz. Naleśniki smarujemy keczupem, doprawiamy pieprzem, układamy plasterki sera, parówkę i wszystko zwijamy. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na klarowanym maśle, aż się zrumienią. Przekrawamy na pół i podajemy.

Makaron z parówkami i szpinakiem

Do wielu potraw z makaronem dodaje się wędliny: boczek, wędzoną szynkę czy kiełbaski chorizo. Parówki również świetnie sprawdzają się w tej roli. Potrzebujemy: makaron wstążki, kilka parówek, kilka garści liści szpinaku, parmezan, śmietanę 36 procent, masło, sól, pieprz, ostrą paprykę w proszku. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Parówki kroimy na plasterki, przerzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy liście szpinaku, szybko smażymy mieszając, wlewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy makaron, gotujemy dwie minuty, przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Szaszłyki z parówek

Jeśli zaskoczą nas niespodziewani goście, przygotujmy szybkie szaszłyki z parówek. Nie ma nic prostszego. Składniki: kilka parówek, ogórek kiszony, małe cebulki ze słoika, czerwona papryka. Parówki, paprykę i ogórka kroimy w kawałki mniej więcej równej wielkości. Nabijamy po kolei na bambusowe patyczki wędlinę i warzywa. Wkładamy szaszłyki do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy pięć minut.

Parówki smażone z jajkiem

I na koniec potrawa, którą, jeśli zrobimy raz, będziemy ją przygotowywać bardzo często. Potrzebujemy: kilka parówek, kilka jajek, szczypiorek, masło, sól i pieprz. Parówki przekrawamy wzdłuż na pół, nie przecinając do końca. Jajka rozbijamy, dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Parówki zawijamy, by uzyskać kształt przypominający serce i spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy wędlinę, a do wnętrza wlewamy delikatnie jajka. Smażymy, aż jajecznica się zetnie. Idealne danie na walentynkowe śniadanie.

Corn dog - amerykański przysmak

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów