Zapomnij o nudnych parówkach z keczupem. 5 wyjątkowych pomysłów

Parówki to jedna z najtańszych i najbardziej popularnych wędlin. Jeszcze kilka lat temu traktowane były jak produkt niskiej jakości, bo robione je z mięsnych odpadków, że ścięgien i tłuszczu. Teraz coraz częściej możemy kupić parówki o stuprocentowej zawartości dobrej jakości mięsa, takiego jak szynka, nadają się więc do przygotowywania wielu potraw. Zamiast zwyczajnie gotować je w wodzie, możemy zaszaleć, przygotowując oryginalne smakołyki.

ParówkiWybierając parówki, należy zwrócić uwagę na skład produktu
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Parówki w cieście francuskim

Cienkie parówki idealnie nadają się nie tylko do gotowania, ale również do smażenia lub pieczenia. Zawinięte w ciasto francuskie mogą być świetną przekąską bądź daniem na przyjęcie. Potrzebujemy: kilka parówek dobrej jakości, płat gotowego ciasta francuskiego, musztardę, jajko, ziarna sezamu, sól i pieprz. Ciasto rozwałkowujemy cienko, kroimy na prostokąty. Każdy kawałek smarujemy musztardą, posypujemy delikatnie pieprzem i solą, układamy na nim parówkę i ściśle zawijamy. Wszystkie ruloniki nacinamy delikatnie nożem, smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Naleśniki z parówkami i serem

Jeśli po smażeniu naleśników pozostanie nam kilka sztuk, wykorzystajmy je do zrobienia doskonałej potrawy na śniadanie czy kolację. Składniki: naleśniki, parówki, kilka plasterków żółtego sera, jajko, bułka tarta, keczup, pieprz. Naleśniki smarujemy keczupem, doprawiamy pieprzem, układamy plasterki sera, parówkę i wszystko zwijamy. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na klarowanym maśle, aż się zrumienią. Przekrawamy na pół i podajemy.

Makaron z parówkami i szpinakiem

Do wielu potraw z makaronem dodaje się wędliny: boczek, wędzoną szynkę czy kiełbaski chorizo. Parówki również świetnie sprawdzają się w tej roli. Potrzebujemy: makaron wstążki, kilka parówek, kilka garści liści szpinaku, parmezan, śmietanę 36 procent, masło, sól, pieprz, ostrą paprykę w proszku. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Parówki kroimy na plasterki, przerzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy liście szpinaku, szybko smażymy mieszając, wlewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy makaron, gotujemy dwie minuty, przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Szaszłyki z parówek

Jeśli zaskoczą nas niespodziewani goście, przygotujmy szybkie szaszłyki z parówek. Nie ma nic prostszego. Składniki: kilka parówek, ogórek kiszony, małe cebulki ze słoika, czerwona papryka. Parówki, paprykę i ogórka kroimy w kawałki mniej więcej równej wielkości. Nabijamy po kolei na bambusowe patyczki wędlinę i warzywa. Wkładamy szaszłyki do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy pięć minut.

Parówki smażone z jajkiem

I na koniec potrawa, którą, jeśli zrobimy raz, będziemy ją przygotowywać bardzo często. Potrzebujemy: kilka parówek, kilka jajek, szczypiorek, masło, sól i pieprz. Parówki przekrawamy wzdłuż na pół, nie przecinając do końca. Jajka rozbijamy, dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Parówki zawijamy, by uzyskać kształt przypominający serce i spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy wędlinę, a do wnętrza wlewamy delikatnie jajka. Smażymy, aż jajecznica się zetnie. Idealne danie na walentynkowe śniadanie.

Corn dog - amerykański przysmak

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Kawałek ciasta śliwkowego w pociągu za 2 zł? Sprawdziłem, czy smakuje jak u babci
Kawałek ciasta śliwkowego w pociągu za 2 zł? Sprawdziłem, czy smakuje jak u babci
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości