Kawa czy herbata? Co jest lepsze o poranku?

Statystyki pokazują, że Polacy zdecydowanie są amatorami kawy: podczas gdy rocznie każdy z nas spożywa niespełna 900 gramów herbaty, tak kawy – prawie 2,5 kg. Czy to na pewno dobry wybór? Jakie są właściwości kawy i herbaty oraz co warto wypić, by się na dobre obudzić?

Dłonie trzymające parujący kubekKawa czy herbata? Co jest lepsze o poranku?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kawa – właściwości, wady i zalety picia

Kawę instynktownie wybieramy, gdy walczymy ze snem. Słusznie, bo kofeina, należąca do najpowszechniej spożywanych środków psychoaktywnych, w kawie osiąga stosunkowo najwyższe stężenie (ok. 100 mg w kubku o pojemności 250 ml). Czas jej oddziaływania jest już jednak kwestią indywidualną. Zarówno moment, w którym poczujemy kofeinowego kopniaka, jak i okres metabolizowania kofeiny przez nasz organizm może być różny. I tak jej działanie średnio odczuwamy po 45 minutach, a długość tego działania może wynosić od 3 do aż 10 godzin! Skąd taka rozbieżność? Wszystkiemu winien jest enzym, kodowany przez gen CYP1A2, który metabolizuje kofeinę w wątrobie. Połowa z nas ma mutację tego genu, powodującą powolne rozkładanie kofeiny w organizmie.

Jak kofeina wpływa na nasz organizm? Przede wszystkim pobudza wydzielanie kortyzolu, noradrenaliny i dopaminy, a przez zawartość metyloksantyny wpływa na neurony serotoninowe. To one są odpowiedzialne za odczuwanie pobudzenia, czujności i bycia w stanie gotowości do działania. Co ciekawe, kofeina dodaje energii, nawet gdy padamy ze zmęczenia po nieprzespanej nocy. W jaki sposób? Otóż blokuje adenozynę, czyli neuroprzekaźnik odpowiedzialny za wysyłanie do mózgu sygnału pt. "czas odpocząć".

To jasno pokazuje, że wysokie stężenie kofeiny w kawie może nie każdemu służyć. Kto powinien uważać na kawę? Zwłaszcza ci, którzy borykają się z niebezpiecznie niskim ciśnieniem krwi. Kawa powoduje nagły wzrost ciśnienia krwi i równie gwałtowny jego spadek.

Czy to oznacza, że możemy jednoznacznie wskazać herbatę jako zdrowszą alternatywę napoju pobudzającego? Niekoniecznie, bo kawa to bogactwo antyoksydantów – ma ich więcej niż herbata. Dla porównania w filiżance herbaty znajduje się od 150 do 400 mg przeciwutleniaczy, a w kawie – od 200 do 550 mg!

Kawa pita na zdrowie przeciwdziała nowotworom wątroby, ma działanie antydepresyjne, obniża ryzyko wystąpienia takich chorób jak Parkinson czy Alzheimer, ale też cukrzyca typu 2.

A co z herbatą?

Co się dzieje w organizmie, gdy pijesz kawę?

Herbata – właściwości, wady i zalety picia

Również zawiera kofeinę, ale w znacznie mniejszym stężeniu – czarna herbata ma o połowę mniej kofeiny niż taka sama ilość kawy, a herbaty niesfermentowane, jak biała czy zielona – nawet o ¾ mniej. Herbata działa w sposób łagodniejszy na układ nerwowy człowieka, a ponadto pobudzenie jest mniej gwałtowne w przebiegu.

Dlaczego? W herbacie można odnaleźć L-teaninę, czyli aminokwas, który zmniejsza absorbcję kofeiny do organizmu. Oprócz tego L-teanina może stymulować bardzo ważny neuroprzekaźnik GABA, który zmniejsza pobudliwość komórek nerwowych i zmniejsza napięcie komórek mięśniowych. Herbata więc może działać relaksująco i uspokajająco na nasz organizm.

Herbata jest bogactwem antyoksydantów i choć ich zawartość jest niższa niż kawie, to mimo to badania wykazały działanie antynowotworowe regularnie spożywanej herbaty. Mowa zwłaszcza o raku jelita grubego i nowotworach prostaty, jajników czy nawet płuc.

W odróżnieniu od kawy jest także źródłem fluoru, który ma nieoceniony wpływ na układ kostny i polecany jest zwłaszcza dzieciom oraz dorosłym borykającym się z próchnicą. Z drugiej strony napój ten stanowi źródło fitynianów, które mogą blokować wchłanianie witamin i składników odżywczych. Szczególnie cierpiący z powodu niedokrwistości powinni zachować rozwagę – herbata ogranicza przyswajalność żelaza, które jest przecież pierwiastkiem niełatwym w suplementacji.

A zatem: kawa czy herbata?

Kawa czy herbata – co jest lepsze o poranku?

Ani naukowcy, ani lekarze czy dietetycy nie mają gotowej odpowiedzi na to pytanie. Jedni skłaniają się ku kawie, inni ku herbacie, a zwolennicy drogi środka z rezerwą podchodzą do tematu, mówiąc, że wybór jest kwestią indywidualną.

Z kawy zrezygnować powinny zatem osoby chore na serce, cierpiące na choroby układu krążenia, a także ci z nas, którzy zmagają się z nadmiarem stresu w życiu. Również choroby układu pokarmowego wymagają zrezygnowania z kawy – może działać drażniąco na żołądek i jelita. Pozostali mogą sobie pozwolić na porządny kubek kawy, ale uwaga: dobowa dopuszczalna dawka kofeiny to 500-600 mg.

Herbata z kolei to produkt zakazany dla chorych na anemię, a z uwagi na to, że zazwyczaj nie ograniczamy jej tak jak kawy, z łatwością może dojść do przedawkowania teiny. Efekt? Nadmierne pobudzenie, nerwowość, problemy żołądkowe. Jej ogromną zaletą jest jednak możliwość wyboru: herbaty ziołowe, czerwone, białe i zielone są łagodniejsze w działaniu, a czarne – dadzą porządny zastrzyk energii.

A zatem: kawa czy herbata? Co wybieracie najczęściej?

Kubki z różnymi napojami z kofeiną
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji