Trwa ładowanie...

Nieapetyczny zielony odcień? Zapomnij, mamy patent na idealne jajka na twardo

Gdy po przecięciu jajka na twardo twoim oczom ukazuje się nieestetyczna szara lub zielona otoczka wokół żółtka, pewnie zastanawiasz się, co zrobiłeś źle, czy jajko możesz zjeść oraz czy da się uniknąć tego problemu.

Sina obwódka wokół żółtka może skutecznie odebrać apetytSina obwódka wokół żółtka może skutecznie odebrać apetytŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Jajko na twardo – sina obwódka wokół żółtka

Fani jajek na twardo i mocno ściętego żółtka na pewno nierzadko ze zdumieniem obserwują nieapetyczny kolor żółtka, ukazujący się po przecięciu jajka na pół. Rodzi to szereg pytań: czy to oznacza, że jajko jest nieświeże, czy można je zjeść, z czego wynika obecność szarej obwódki wokół żółtka.

Tymczasem odpowiedź jest prosta: zmiana barwy żółtka jest skutkiem zbyt długiego gotowania jajek. Powoduje to wytrącanie się siarki i żelaza. Zachodzi reakcja chemiczna skutkująca zmianą koloru. Nie ma powodu do obaw, takie jajko można zjeść. Pytanie, czy warto.

Otóż poza utratą walorów estetycznych zbyt długo gotowane jajko traci wiele wartości odżywczych. Zarówno cenne witaminy, jak i minerały odchodzą w niepamięć, a w dodatku jajko nie smakuje tak dobrze, jak to gotowane krócej.

Na szczęście wystarczy znajomość kilka faktów, by móc przygotować perfekcyjne jajka na twardo.

Jak ugotować perfekcyjne jajko na miękko i twardo

Idealne jajka na twardo – przygotowanie

Jeżeli jajka wyjmujesz z lodówki, to pamiętaj, by umieścić je delikatnie w rondelku z zimną wodą. Dzięki temu skorupka nie popęka. By dodatkowo zabezpieczyć się przed wypłynięciem białka z niekiedy niewidocznych gołym okiem pęknięć, wystarczy do wody dodać 1 łyżeczkę soli.

d21x3o7

To nie tylko uszczelni skorupkę, ale z uwagi na to, że jest ona porowata, sól będzie mogła przeniknąć do wnętrza, dodając jajku smaku.

Kolejny krok to zagotowanie wody i zmniejszenie ognia. Od momentu, gdy woda w rondlu zacznie wrzeć, jajko powinno w nim spędzić 7 minut – nie dłużej.

Pamiętaj, by po zdjęciu rondla z palnika przelać jajka zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Jajka z pewnością będą idealne, a ich kolor niebudzący wątpliwości.

Połówki jaj z siną obwódką wokół żółtka 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d21x3o7
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj