Nieapetyczny zielony odcień? Zapomnij, mamy patent na idealne jajka na twardo

Gdy po przecięciu jajka na twardo twoim oczom ukazuje się nieestetyczna szara lub zielona otoczka wokół żółtka, pewnie zastanawiasz się, co zrobiłeś źle, czy jajko możesz zjeść oraz czy da się uniknąć tego problemu.

Połówki jaj na twardo z siną obwódką wokół żółtkaSina obwódka wokół żółtka może skutecznie odebrać apetyt
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajko na twardo – sina obwódka wokół żółtka

Fani jajek na twardo i mocno ściętego żółtka na pewno nierzadko ze zdumieniem obserwują nieapetyczny kolor żółtka, ukazujący się po przecięciu jajka na pół. Rodzi to szereg pytań: czy to oznacza, że jajko jest nieświeże, czy można je zjeść, z czego wynika obecność szarej obwódki wokół żółtka.

Tymczasem odpowiedź jest prosta: zmiana barwy żółtka jest skutkiem zbyt długiego gotowania jajek. Powoduje to wytrącanie się siarki i żelaza. Zachodzi reakcja chemiczna skutkująca zmianą koloru. Nie ma powodu do obaw, takie jajko można zjeść. Pytanie, czy warto.

Otóż poza utratą walorów estetycznych zbyt długo gotowane jajko traci wiele wartości odżywczych. Zarówno cenne witaminy, jak i minerały odchodzą w niepamięć, a w dodatku jajko nie smakuje tak dobrze, jak to gotowane krócej.

Na szczęście wystarczy znajomość kilka faktów, by móc przygotować perfekcyjne jajka na twardo.

Jak ugotować perfekcyjne jajko na miękko i twardo

Idealne jajka na twardo – przygotowanie

Jeżeli jajka wyjmujesz z lodówki, to pamiętaj, by umieścić je delikatnie w rondelku z zimną wodą. Dzięki temu skorupka nie popęka. By dodatkowo zabezpieczyć się przed wypłynięciem białka z niekiedy niewidocznych gołym okiem pęknięć, wystarczy do wody dodać 1 łyżeczkę soli.

To nie tylko uszczelni skorupkę, ale z uwagi na to, że jest ona porowata, sól będzie mogła przeniknąć do wnętrza, dodając jajku smaku.

Kolejny krok to zagotowanie wody i zmniejszenie ognia. Od momentu, gdy woda w rondlu zacznie wrzeć, jajko powinno w nim spędzić 7 minut – nie dłużej.

Pamiętaj, by po zdjęciu rondla z palnika przelać jajka zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Jajka z pewnością będą idealne, a ich kolor niebudzący wątpliwości.

Połówki jaj z siną obwódką wokół żółtka
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia