Nieapetyczny zielony odcień? Zapomnij, mamy patent na idealne jajka na twardo

Gdy po przecięciu jajka na twardo twoim oczom ukazuje się nieestetyczna szara lub zielona otoczka wokół żółtka, pewnie zastanawiasz się, co zrobiłeś źle, czy jajko możesz zjeść oraz czy da się uniknąć tego problemu.

Połówki jaj na twardo z siną obwódką wokół żółtkaSina obwódka wokół żółtka może skutecznie odebrać apetyt
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajko na twardo – sina obwódka wokół żółtka

Fani jajek na twardo i mocno ściętego żółtka na pewno nierzadko ze zdumieniem obserwują nieapetyczny kolor żółtka, ukazujący się po przecięciu jajka na pół. Rodzi to szereg pytań: czy to oznacza, że jajko jest nieświeże, czy można je zjeść, z czego wynika obecność szarej obwódki wokół żółtka.

Tymczasem odpowiedź jest prosta: zmiana barwy żółtka jest skutkiem zbyt długiego gotowania jajek. Powoduje to wytrącanie się siarki i żelaza. Zachodzi reakcja chemiczna skutkująca zmianą koloru. Nie ma powodu do obaw, takie jajko można zjeść. Pytanie, czy warto.

Otóż poza utratą walorów estetycznych zbyt długo gotowane jajko traci wiele wartości odżywczych. Zarówno cenne witaminy, jak i minerały odchodzą w niepamięć, a w dodatku jajko nie smakuje tak dobrze, jak to gotowane krócej.

Na szczęście wystarczy znajomość kilka faktów, by móc przygotować perfekcyjne jajka na twardo.

Jak ugotować perfekcyjne jajko na miękko i twardo

Idealne jajka na twardo – przygotowanie

Jeżeli jajka wyjmujesz z lodówki, to pamiętaj, by umieścić je delikatnie w rondelku z zimną wodą. Dzięki temu skorupka nie popęka. By dodatkowo zabezpieczyć się przed wypłynięciem białka z niekiedy niewidocznych gołym okiem pęknięć, wystarczy do wody dodać 1 łyżeczkę soli.

To nie tylko uszczelni skorupkę, ale z uwagi na to, że jest ona porowata, sól będzie mogła przeniknąć do wnętrza, dodając jajku smaku.

Kolejny krok to zagotowanie wody i zmniejszenie ognia. Od momentu, gdy woda w rondlu zacznie wrzeć, jajko powinno w nim spędzić 7 minut – nie dłużej.

Pamiętaj, by po zdjęciu rondla z palnika przelać jajka zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Jajka z pewnością będą idealne, a ich kolor niebudzący wątpliwości.

Połówki jaj z siną obwódką wokół żółtka
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm