Zapiekanka z ryżu z pieczarkami
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", przypomina przepis na zapiekankę z ryżu i pieczarek inspirowaną staropolską leguminą.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Do zapieczenia:
- sól, pieprz
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 1–2 jajka
Przepis
- Ryż umyć wsypać do garnka, wlać 430 ml wody, dodać łyżkę masła, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć pokrywką, postawić na dużym ogniu i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn (około 15-20 minut).
- Pieczarki oczyścić (jeżeli mamy ładne małe, białe pieczarki wystarczy je opłukać, gdy skórka na kapeluszach jest brzydka, należy ją ściągnąć), pokroić w plasterki.
- Pieczarki poddusić na pozostałym maśle.
- Przestudzone pieczarki wymieszać z przestudzonym ryżem i natką pietruszki.
- Żółtka utrzeć, dodać do ryżu z pieczarkami i wymieszać. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Białka ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli.
- Dokładnie ale delikatnie wymieszać masę ryżową z białkami.
- Formę do gotowania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć.
- Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy.
- Jeżeli chcemy zapiec w piekarniku, należy przełożyć całość do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem.
- Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać nią ryż.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl