Zapiekanka makaronowa z brokułami

Na obiad proponujemy smaczną zapiekankę z makaronem, brokułem i kurczakiem w kremowym sosie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i z pewnością zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zapiekanka makoronowa z brokułamiZapiekanka makoronowa z brokułami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g makaronu np. rurki lub świderki
  • 2 świeże brokuły (lub 2 opakowania mrożonych)
  • 500 g piersi kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • starty żółty ser
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • pieprz biały, czosnek granulowany

Przepis

  • Makaron i brokuły ugotować al dente. Filet pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni (można lekko posolić i popieprzyć. Pieczarki pokroić i również podsmażyć.
  • W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać, wlać przestudzony bulion, zagotować, cały czas mieszając.
  • Następnie dodać kurczaka i pieczarki, doprawić białym pieprzem i czosnkiem, chwilę gotować i wlać śmietankę.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:
  • makaron, brokuły (różyczki), polewamy sosem
  • posypujemy startym serem
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 min. w 175 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne