Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana z mielonym mięsem i serem
Szybko, smacznie i dość efektownie. Można je przygotować na obiad lub kolację. Po przestygnięciu są smaczną przekąską.
Szybko, smacznie i dość efektownie. Można je przygotować na obiad lub kolację. Po przestygnięciu są smaczną przekąską.
Składniki:
3 średnie bakłażany,
około 400 g mielonego mięsa,
pół suchej bułki,
1 jajko,
sól do smaku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
około 100 g żółtego sera,
2-3 łyżki oleju.
Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Lekko posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem osuszyć każdy plaster i zgrillować na grillowej patelni, posmarowanej lekko olejem. Odstawić do przestudzenia. Bułkę namoczyć, najlepiej w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Masę mięsną dobrze wyrobić. Na zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku. Roladki układać w natłuszczonym lekko naczyniu do zapiekania. Wielbiciele żółtego sera mogą zetrzeć go trochę na samą górę. Tak przygotowanego bakłażana częściowo przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser.
Zobacz także: domowe drożdżówki z orzechami.