WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Zapiekane gruszki z miodem i musli

Prosty i szybki deser z jesiennych owoców.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Składniki

Obraz
© Shutterstock.com

Zapiekane owoce to doskonały pomysł na jesienny deser lub przekąskę. Aromatycznie pachną, rozgrzewają i pysznie smakują. Oprócz dobrze znanych jabłek, obróbce termicznej warto poddać także gruszki. Z dodatkiem miodu, musli i słodkiego masła, zasmakują każdemu.

Składniki: 3 twarde gruszki np. Paryżanki, 2 łyżeczki masła, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu, sok z połówki małej cytryny, spora szczypta cynamonu, 4 łyżki musli (można osobno zmieszać płatki owsiane, posiekane orzechy laskowe i włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę).

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem. Za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką dno naczynia żaroodpornego. Układamy owoce - skórką do góry.

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Całość polewamy miodem - najlepiej o płynnej konsystencji. Oprószamy także cynamonem. Jeśli lubimy słodsze desery, dodatkowo możemy posypać cukrem trzcinowym, który pod wpływem temperatury ładnie się zapiecze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C. Pieczemy ok. 25 minut.

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Gotowe gruszki wykładamy na talerz, posypujemy mieszanką musli. Możemy zaserwować deser także z gałką lodów waniliowych.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz