Zapiekane gruszki z miodem i musli

Prosty i szybki deser z jesiennych owoców.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Składniki

Obraz
© Shutterstock.com

Zapiekane owoce to doskonały pomysł na jesienny deser lub przekąskę. Aromatycznie pachną, rozgrzewają i pysznie smakują. Oprócz dobrze znanych jabłek, obróbce termicznej warto poddać także gruszki. Z dodatkiem miodu, musli i słodkiego masła, zasmakują każdemu.

Składniki: 3 twarde gruszki np. Paryżanki, 2 łyżeczki masła, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu, sok z połówki małej cytryny, spora szczypta cynamonu, 4 łyżki musli (można osobno zmieszać płatki owsiane, posiekane orzechy laskowe i włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę).

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem. Za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką dno naczynia żaroodpornego. Układamy owoce - skórką do góry.

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Całość polewamy miodem - najlepiej o płynnej konsystencji. Oprószamy także cynamonem. Jeśli lubimy słodsze desery, dodatkowo możemy posypać cukrem trzcinowym, który pod wpływem temperatury ładnie się zapiecze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C. Pieczemy ok. 25 minut.

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Gotowe gruszki wykładamy na talerz, posypujemy mieszanką musli. Możemy zaserwować deser także z gałką lodów waniliowych.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości