Zamarznięte masło. Jak rozprawić się z nim przy śniadaniu

Kto z nas nie chciałby rano zjeść kromki świeżego chleba z grubą warstwą aksamitnego masła… Cóż, zazwyczaj jednak rzeczywistość wygląda inaczej i o poranku wita nas zamarznięta bryła masła, która nie poddaje się naciskom noża, więc na pieczywie ląduje gruby plaster lub żmudnie zeskrobane wiórki.

Kostka masła na stoleZamarznięte masło z trudem daje się rozsmarować na pieczywie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Zamarznięte masło – tego nie rób

Jak sobie radzić z zamarzniętym masłem? Jest kilka sposobów, które zazwyczaj stosujemy. Jednym z nich jest wyciąganie twardej kostki masła z lodówki na chwilę przed śniadaniem. W efekcie kroimy je w grube plastry, pochłaniając zbyt dużo zbędnych kalorii.

Zwolennicy cienkiej warstwy tłuszczu na pieczywie wyjmują masło z lodówki poprzedniego wieczora lub w ogóle nie chowają masła do lodówki. To zły pomysł. Masło szybko jełczeje i nie tylko traci właściwości smakowe oraz odżywcze, ale może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Tak nie należy robić.

Jak długo przechowywać masło poza lodówką?

Zamarznięte masło – patent na rozprawienie się z masłem przy śniadaniu

Co zrobić, by masło było gotowe do posmarowania chleba tuż po tym, jak wyciągniecie je z lodówki?

Jest na to prosty sposób. Wystarczy, że przełożycie kawałek masła na mały spodek, a ten umieścicie na filiżance czy kubku z gorącą herbatą pitą do śniadania. Po kilku chwilach masło będzie miękkie i gotowe, by posmarować nim kromkę chleba.

Możecie także na kilka minut przed śniadaniem ukroić kilka plastrów masła i położyć je na talerzyku. Teraz wystarczy zaparzyć kawę, wyjąć chleb i ulubione dodatki. Zdążycie jeszcze wykonać poranną toaletę, a do tego czasu masło pokrojone na mniejsze kawałki zdąży odtajać.

Smacznego!

Masło na kromce chleba
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane