Zamarznięte masło. Jak rozprawić się z nim przy śniadaniu

Kto z nas nie chciałby rano zjeść kromki świeżego chleba z grubą warstwą aksamitnego masła… Cóż, zazwyczaj jednak rzeczywistość wygląda inaczej i o poranku wita nas zamarznięta bryła masła, która nie poddaje się naciskom noża, więc na pieczywie ląduje gruby plaster lub żmudnie zeskrobane wiórki.

Kostka masła na stoleZamarznięte masło z trudem daje się rozsmarować na pieczywie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Zamarznięte masło – tego nie rób

Jak sobie radzić z zamarzniętym masłem? Jest kilka sposobów, które zazwyczaj stosujemy. Jednym z nich jest wyciąganie twardej kostki masła z lodówki na chwilę przed śniadaniem. W efekcie kroimy je w grube plastry, pochłaniając zbyt dużo zbędnych kalorii.

Zwolennicy cienkiej warstwy tłuszczu na pieczywie wyjmują masło z lodówki poprzedniego wieczora lub w ogóle nie chowają masła do lodówki. To zły pomysł. Masło szybko jełczeje i nie tylko traci właściwości smakowe oraz odżywcze, ale może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Tak nie należy robić.

Jak długo przechowywać masło poza lodówką?

Zamarznięte masło – patent na rozprawienie się z masłem przy śniadaniu

Co zrobić, by masło było gotowe do posmarowania chleba tuż po tym, jak wyciągniecie je z lodówki?

Jest na to prosty sposób. Wystarczy, że przełożycie kawałek masła na mały spodek, a ten umieścicie na filiżance czy kubku z gorącą herbatą pitą do śniadania. Po kilku chwilach masło będzie miękkie i gotowe, by posmarować nim kromkę chleba.

Możecie także na kilka minut przed śniadaniem ukroić kilka plastrów masła i położyć je na talerzyku. Teraz wystarczy zaparzyć kawę, wyjąć chleb i ulubione dodatki. Zdążycie jeszcze wykonać poranną toaletę, a do tego czasu masło pokrojone na mniejsze kawałki zdąży odtajać.

Smacznego!

Masło na kromce chleba
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę