Wigilia last minute. Szybkie przepisy na ostatnią chwilę

Wigilia za pasem, a w piekarniku piernik z zakalcem? Kapusta się rozgotowała, a zakwas na barszcz czerwony spleśniał. Co robić? Mamy wyjście z tej sytuacji. Oto kilka inspiracji na wigilijne przepisy na ostatnią chwilę.

Warstwowa sałatka śledziowaSzybkie przepisy na Wigilię
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Wigilia last minute – szybki barszcz czerwony be zakwasu

  • 2 jabłka
  • 1,5 kg buraków
  • 300 ml soku z buraków
  • 1 marchew
  • ½ selera korzeniowego
  • sok z cytryny
  • 10 suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek, liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego

Do tego przepisu warto użyć robota kuchennego. Buraki obrać lub wyszorować i zetrzeć na drobnych oczkach, najlepiej przy pomocy robota. Wrzucić również marchew i seler. Starte warzywa zalać wodą tak, by zakrywała je i wrzucić pokruszone w dłoniach suszone grzyby. Zagotować, dodać przyprawy i rozgnieciony ząbek czosnku. Gotować przez ok. 20 minut, wyłączyć palnik i przecedzić. Do wywaru dodać sok z buraków, odrobinę soku z cytryny oraz jabłka pokrojone na ćwiartki. Odstawić.

Wigilia last minute – bajaderki z piernikowego zakalca

  • 700-800 g piernika lub innego nieudanego wypieku świątecznego
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki mleka
  • 300 g gęstych powideł śliwkowych
  • ½ szklanki namoczonych w alkoholu rodzynek lub żurawiny
  • 100 g masła
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub rumowego
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub 1 łyżka skórki otartej z cytryny

Piernik rozkruszyć do miski, a masło, mleko, masło orzechowe i miód zagotować razem. Gdy masa nieco przestygnie, dodać ją do pokruszonego zakalca. Wrzucić rodzynki, powidła i skórkę owocową. Dodać aromat i alkohol. Zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt mało zwarte, można wkruszyć do niego herbatniki, krakersy, wafelki), a następnie odrywać z niego kawałki i toczyć kule. Można je zanurzać w roztopionej czekoladzie lub wiórkach kokosowych czy rozdrobnionych orzechach. Bajaderki odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Bajaderki - prosty przepis na ciasteczka z resztek

Wigilia last minute – sałatka śledziowa z burakiem

  • 1 ugotowany na parze burak
  • 2 większe filety śledziowe
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • majonez oraz pieprz

Sałatkę najlepiej przygotować w przezroczystej misie, układając składniki warstwami. Nie dość, że tę wersję sałatki śledziowej robi się w kilka chwil, to wygląda bajecznie. Na dnie miski ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki wymieszane z pokrojonymi ogórkami i posmarować je cienką warstwą majonezu. Na to wyłożyć pokrojone na paski lub w kostkę śledzie i posypać drobno posiekaną cebulą. Wyłożyć znów majonez. Kolejna warstwa to burak – starty na drobnych oczkach tarki. Przykryć go grubą warstwą majonezu, a wierzch sałatki posypać startymi na tarce jajkami. Oprószyć pieprzem i odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.

Wigilia last minute – kluski z makiem

  • 1 puszka masy makowej dobrej jakości
  • 100 g masła garść namoczonych w herbacie bakalii i garść orzechów włoskich
  • 300-400 g dowolnego makaronu – łazanek, kokardek lub innego, najlepiej jajecznego

To wigilijne danie szczególnie polubią dzieciaki, a także amatorzy potraw z makiem. Jeżeli w ostatniej chwili okaże się, że nie mamy gościom zbyt wiele do zaoferowania, możemy poratować się tym awaryjnym przepisem.

Na maśle podsmażyć drobno posiekane orzechy oraz odsączone i pokrojone bakalie (morele, figi, rodzynki, żurawina – dowolne). Dodać masę makową, wymieszać dokładnie i jeżeli trzeba – dosłodzić miodem oraz dodać kilka kropli aromatu migdałowego lub waniliowego. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, a po odlaniu wymieszać dokładnie z ciepłą masą makową. Gotowe!

Wigilia last minute – szybkie paszteciki z kapustą

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego/drożdżowego lub kruchego
  • 300-400 g kapusty z grzybami, bigosu, kapusty z grochem lub gotowego farszu grzybowego

Ciasto drożdżowe lub francuskie pokroić na kwadraty, a jeśli używamy ciasta kruchego, to wylepić nim foremki do muffinek lub babeczek. Na kwadratach z ciasta układać po łyżce bigosu czy innego farszu i składać po przekątnej, tworząc trójkątne sakiewki. Za pomocą widelca zrobić ozdobny rant w miejscu zlepienia pierożków. W przypadku babeczek – nakładać na ciasto po łyżce farszu i nakrywać niewielkim kawałkiem ciasta, a na koniec nakłuć kopułkę nożem w kilku miejscach. Ciasto smarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem lub roztopionym masłem.

Paszteciki lub babeczki piec w 180 stopniach Celsjusza aż do zrumienienia – około 15 minut (w zależności od wybranego ciasta).

Uwaga! Jeżeli na cały płat ciasta nałożymy farsz i po zrolowaniu upieczemy w całości, otrzymamy ekspresowy tradycyjny kulebiak.

Kulebiak z ciasta francuskiego
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy