Trwa ładowanie...

Wigilia last minute. Szybkie przepisy na ostatnią chwilę

Wigilia za pasem, a w piekarniku piernik z zakalcem? Kapusta się rozgotowała, a zakwas na barszcz czerwony spleśniał. Co robić? Mamy wyjście z tej sytuacji. Oto kilka inspiracji na wigilijne przepisy na ostatnią chwilę.

Szybkie przepisy na WigilięSzybkie przepisy na WigilięŹródło: 123RF
d3v308r
d3v308r

Wigilia last minute – szybki barszcz czerwony be zakwasu

  • 2 jabłka
  • 1,5 kg buraków
  • 300 ml soku z buraków
  • 1 marchew
  • ½ selera korzeniowego
  • sok z cytryny
  • 10 suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek, liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego

Do tego przepisu warto użyć robota kuchennego. Buraki obrać lub wyszorować i zetrzeć na drobnych oczkach, najlepiej przy pomocy robota. Wrzucić również marchew i seler. Starte warzywa zalać wodą tak, by zakrywała je i wrzucić pokruszone w dłoniach suszone grzyby. Zagotować, dodać przyprawy i rozgnieciony ząbek czosnku. Gotować przez ok. 20 minut, wyłączyć palnik i przecedzić. Do wywaru dodać sok z buraków, odrobinę soku z cytryny oraz jabłka pokrojone na ćwiartki. Odstawić.

Wigilia last minute – bajaderki z piernikowego zakalca

  • 700-800 g piernika lub innego nieudanego wypieku świątecznego
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki mleka
  • 300 g gęstych powideł śliwkowych
  • ½ szklanki namoczonych w alkoholu rodzynek lub żurawiny
  • 100 g masła
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub rumowego
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub 1 łyżka skórki otartej z cytryny

Piernik rozkruszyć do miski, a masło, mleko, masło orzechowe i miód zagotować razem. Gdy masa nieco przestygnie, dodać ją do pokruszonego zakalca. Wrzucić rodzynki, powidła i skórkę owocową. Dodać aromat i alkohol. Zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt mało zwarte, można wkruszyć do niego herbatniki, krakersy, wafelki), a następnie odrywać z niego kawałki i toczyć kule. Można je zanurzać w roztopionej czekoladzie lub wiórkach kokosowych czy rozdrobnionych orzechach. Bajaderki odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Bajaderki - prosty przepis na ciasteczka z resztek

Wigilia last minute – sałatka śledziowa z burakiem

  • 1 ugotowany na parze burak
  • 2 większe filety śledziowe
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • majonez oraz pieprz
d3v308r

Sałatkę najlepiej przygotować w przezroczystej misie, układając składniki warstwami. Nie dość, że tę wersję sałatki śledziowej robi się w kilka chwil, to wygląda bajecznie. Na dnie miski ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki wymieszane z pokrojonymi ogórkami i posmarować je cienką warstwą majonezu. Na to wyłożyć pokrojone na paski lub w kostkę śledzie i posypać drobno posiekaną cebulą. Wyłożyć znów majonez. Kolejna warstwa to burak – starty na drobnych oczkach tarki. Przykryć go grubą warstwą majonezu, a wierzch sałatki posypać startymi na tarce jajkami. Oprószyć pieprzem i odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.

Wigilia last minute – kluski z makiem

  • 1 puszka masy makowej dobrej jakości
  • 100 g masła garść namoczonych w herbacie bakalii i garść orzechów włoskich
  • 300-400 g dowolnego makaronu – łazanek, kokardek lub innego, najlepiej jajecznego

To wigilijne danie szczególnie polubią dzieciaki, a także amatorzy potraw z makiem. Jeżeli w ostatniej chwili okaże się, że nie mamy gościom zbyt wiele do zaoferowania, możemy poratować się tym awaryjnym przepisem.

Na maśle podsmażyć drobno posiekane orzechy oraz odsączone i pokrojone bakalie (morele, figi, rodzynki, żurawina – dowolne). Dodać masę makową, wymieszać dokładnie i jeżeli trzeba – dosłodzić miodem oraz dodać kilka kropli aromatu migdałowego lub waniliowego. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, a po odlaniu wymieszać dokładnie z ciepłą masą makową. Gotowe!

Wigilia last minute – szybkie paszteciki z kapustą

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego/drożdżowego lub kruchego
  • 300-400 g kapusty z grzybami, bigosu, kapusty z grochem lub gotowego farszu grzybowego
d3v308r

Ciasto drożdżowe lub francuskie pokroić na kwadraty, a jeśli używamy ciasta kruchego, to wylepić nim foremki do muffinek lub babeczek. Na kwadratach z ciasta układać po łyżce bigosu czy innego farszu i składać po przekątnej, tworząc trójkątne sakiewki. Za pomocą widelca zrobić ozdobny rant w miejscu zlepienia pierożków. W przypadku babeczek – nakładać na ciasto po łyżce farszu i nakrywać niewielkim kawałkiem ciasta, a na koniec nakłuć kopułkę nożem w kilku miejscach. Ciasto smarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem lub roztopionym masłem.

Paszteciki lub babeczki piec w 180 stopniach Celsjusza aż do zrumienienia – około 15 minut (w zależności od wybranego ciasta).

Uwaga! Jeżeli na cały płat ciasta nałożymy farsz i po zrolowaniu upieczemy w całości, otrzymamy ekspresowy tradycyjny kulebiak.

Kulebiak z ciasta francuskiego 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d3v308r
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3v308r
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3v308r
Więcej tematów