Wigilia last minute. Szybkie przepisy na ostatnią chwilę
Wigilia za pasem, a w piekarniku piernik z zakalcem? Kapusta się rozgotowała, a zakwas na barszcz czerwony spleśniał. Co robić? Mamy wyjście z tej sytuacji. Oto kilka inspiracji na wigilijne przepisy na ostatnią chwilę.
Wigilia last minute – szybki barszcz czerwony be zakwasu
- 2 jabłka
- 1,5 kg buraków
- 300 ml soku z buraków
- 1 marchew
- ½ selera korzeniowego
- sok z cytryny
- 10 suszonych grzybów
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek, liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego
Do tego przepisu warto użyć robota kuchennego. Buraki obrać lub wyszorować i zetrzeć na drobnych oczkach, najlepiej przy pomocy robota. Wrzucić również marchew i seler. Starte warzywa zalać wodą tak, by zakrywała je i wrzucić pokruszone w dłoniach suszone grzyby. Zagotować, dodać przyprawy i rozgnieciony ząbek czosnku. Gotować przez ok. 20 minut, wyłączyć palnik i przecedzić. Do wywaru dodać sok z buraków, odrobinę soku z cytryny oraz jabłka pokrojone na ćwiartki. Odstawić.
Wigilia last minute – bajaderki z piernikowego zakalca
- 700-800 g piernika lub innego nieudanego wypieku świątecznego
- ½ szklanki miodu
- ½ szklanki mleka
- 300 g gęstych powideł śliwkowych
- ½ szklanki namoczonych w alkoholu rodzynek lub żurawiny
- 100 g masła
- 5 łyżek masła orzechowego
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub rumowego
- 1 łyżka brandy
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub 1 łyżka skórki otartej z cytryny
Piernik rozkruszyć do miski, a masło, mleko, masło orzechowe i miód zagotować razem. Gdy masa nieco przestygnie, dodać ją do pokruszonego zakalca. Wrzucić rodzynki, powidła i skórkę owocową. Dodać aromat i alkohol. Zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt mało zwarte, można wkruszyć do niego herbatniki, krakersy, wafelki), a następnie odrywać z niego kawałki i toczyć kule. Można je zanurzać w roztopionej czekoladzie lub wiórkach kokosowych czy rozdrobnionych orzechach. Bajaderki odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Bajaderki - prosty przepis na ciasteczka z resztek
Wigilia last minute – sałatka śledziowa z burakiem
- 1 ugotowany na parze burak
- 2 większe filety śledziowe
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 mała cebula
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 ugotowane ziemniaki
- majonez oraz pieprz
Sałatkę najlepiej przygotować w przezroczystej misie, układając składniki warstwami. Nie dość, że tę wersję sałatki śledziowej robi się w kilka chwil, to wygląda bajecznie. Na dnie miski ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki wymieszane z pokrojonymi ogórkami i posmarować je cienką warstwą majonezu. Na to wyłożyć pokrojone na paski lub w kostkę śledzie i posypać drobno posiekaną cebulą. Wyłożyć znów majonez. Kolejna warstwa to burak – starty na drobnych oczkach tarki. Przykryć go grubą warstwą majonezu, a wierzch sałatki posypać startymi na tarce jajkami. Oprószyć pieprzem i odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.
Wigilia last minute – kluski z makiem
- 1 puszka masy makowej dobrej jakości
- 100 g masła garść namoczonych w herbacie bakalii i garść orzechów włoskich
- 300-400 g dowolnego makaronu – łazanek, kokardek lub innego, najlepiej jajecznego
To wigilijne danie szczególnie polubią dzieciaki, a także amatorzy potraw z makiem. Jeżeli w ostatniej chwili okaże się, że nie mamy gościom zbyt wiele do zaoferowania, możemy poratować się tym awaryjnym przepisem.
Na maśle podsmażyć drobno posiekane orzechy oraz odsączone i pokrojone bakalie (morele, figi, rodzynki, żurawina – dowolne). Dodać masę makową, wymieszać dokładnie i jeżeli trzeba – dosłodzić miodem oraz dodać kilka kropli aromatu migdałowego lub waniliowego. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, a po odlaniu wymieszać dokładnie z ciepłą masą makową. Gotowe!
Wigilia last minute – szybkie paszteciki z kapustą
- 1 opakowanie ciasta francuskiego/drożdżowego lub kruchego
- 300-400 g kapusty z grzybami, bigosu, kapusty z grochem lub gotowego farszu grzybowego
Ciasto drożdżowe lub francuskie pokroić na kwadraty, a jeśli używamy ciasta kruchego, to wylepić nim foremki do muffinek lub babeczek. Na kwadratach z ciasta układać po łyżce bigosu czy innego farszu i składać po przekątnej, tworząc trójkątne sakiewki. Za pomocą widelca zrobić ozdobny rant w miejscu zlepienia pierożków. W przypadku babeczek – nakładać na ciasto po łyżce farszu i nakrywać niewielkim kawałkiem ciasta, a na koniec nakłuć kopułkę nożem w kilku miejscach. Ciasto smarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem lub roztopionym masłem.
Paszteciki lub babeczki piec w 180 stopniach Celsjusza aż do zrumienienia – około 15 minut (w zależności od wybranego ciasta).
Uwaga! Jeżeli na cały płat ciasta nałożymy farsz i po zrolowaniu upieczemy w całości, otrzymamy ekspresowy tradycyjny kulebiak.
Zobacz także: