Włóż gazetę do lodówki. Nie uwierzysz, co się stanie

Lodówka to serce kuchni, więc dbamy o nią z należytą troską. Czyścimy, przecieramy, myjemy, niekiedy nawet – dezynfekujemy. Mimo to zdarzają się przykre wpadki: zapach dobywający się z lodówki rozczarowuje.

Czyszczenie lodówkiWłóż gazetę do lodówki. Nie uwierzysz, co się stanie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Włóż gazetę do lodówki – patent na przykry zapach

Nieprzyjemny zapach, spowodowany obecnością w lodówce cebuli, ryb czy intensywnie pachnących serów, a czasami nieodpowiednio zabezpieczonych dań, może uprzykrzać nam życie przy każdym otworzeniu drzwi lodówki.

Poza niemiłymi doznaniami węchowymi zapach ten przenika przez inne potrawy, psując ich smak. Nadgorliwe czyszczenie lodówki nie daje efektów na dłużej niż jeden dzień, a specjalne odświeżacze do lodówki nie spełniają swojej funkcji. Jest na to sposób – gazeta w lodówce.

Metoda jest dziecinnie prosta. Wystarczy zwilżyć kawałek gazety, tej tradycyjnej czarno-białej, i zmiąć papier w dłoniach aż zamieni się w kulę. Następnie wkładamy kulkę do lodówki i czekamy – już po upływie 1 doby przykre zapachy stracą na intensywności, a kolejne godziny sprawią, że zapach wyparuje całkowicie. Mokra gazeta pochłonie wszystkie nieprzyjemne lodówkowe aromaty. Wówczas kulkę naszego pochłaniacza przykrych zapachów możemy wyrzucić, a w jej miejsce włożyć nowy kawałek mokrej gazety.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Inne sposoby na nieprzyjemne aromaty

Jeśli sądzicie, że gazeta to wyjątkowo ekscentryczna metoda na lodówkowe aromaty, to z pewnością zaskoczy was inny patent. Skutecznym pochłaniaczem przykrych zapachów jest... koci żwirek. Dziwne? Przecież taka jest funkcja żwirku i niemal każdy producent wyszczególnia ją na opakowaniu swojego produktu. Jeśli więc jesteś szczęśliwym posiadaczem kota, umieść niewielką ilość żwirku w miseczce, a następnie wstaw ją do lodówki na noc.

Poza gazetą czy kocim żwirkiem istnieje jeszcze kilka trików na nieprzyjemne zapachy ryby, cebuli i inne. Wśród nich warto wspomnieć o occie. Jest świetnym detergentem, dzięki któremu cały dom będzie lśnił – lodówkę także warto nim umyć. Świetnie sobie radzi jako neutralizator przykrych zapachów. Wystarczy miseczka z niewielką ilością wody z dodatkiem octu wstawiona na kilka godzin do lodówki.

Wśród naturalnych neutralizatorów zapachów z lodówki znajduje się także skórka z cytryny lub mandarynki, goździki i soda oczyszczona. Drobno pokrojone skórki, wymieszane z sodą oczyszczoną i goździkami sprawią, że nieprzyjemne aromaty ulotnią się w mig.

Lodówka wypełniona jedzeniem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany