Włóż gazetę do lodówki. Nie uwierzysz, co się stanie

Lodówka to serce kuchni, więc dbamy o nią z należytą troską. Czyścimy, przecieramy, myjemy, niekiedy nawet – dezynfekujemy. Mimo to zdarzają się przykre wpadki: zapach dobywający się z lodówki rozczarowuje.

Czyszczenie lodówkiWłóż gazetę do lodówki. Nie uwierzysz, co się stanie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Włóż gazetę do lodówki – patent na przykry zapach

Nieprzyjemny zapach, spowodowany obecnością w lodówce cebuli, ryb czy intensywnie pachnących serów, a czasami nieodpowiednio zabezpieczonych dań, może uprzykrzać nam życie przy każdym otworzeniu drzwi lodówki.

Poza niemiłymi doznaniami węchowymi zapach ten przenika przez inne potrawy, psując ich smak. Nadgorliwe czyszczenie lodówki nie daje efektów na dłużej niż jeden dzień, a specjalne odświeżacze do lodówki nie spełniają swojej funkcji. Jest na to sposób – gazeta w lodówce.

Metoda jest dziecinnie prosta. Wystarczy zwilżyć kawałek gazety, tej tradycyjnej czarno-białej, i zmiąć papier w dłoniach aż zamieni się w kulę. Następnie wkładamy kulkę do lodówki i czekamy – już po upływie 1 doby przykre zapachy stracą na intensywności, a kolejne godziny sprawią, że zapach wyparuje całkowicie. Mokra gazeta pochłonie wszystkie nieprzyjemne lodówkowe aromaty. Wówczas kulkę naszego pochłaniacza przykrych zapachów możemy wyrzucić, a w jej miejsce włożyć nowy kawałek mokrej gazety.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Inne sposoby na nieprzyjemne aromaty

Jeśli sądzicie, że gazeta to wyjątkowo ekscentryczna metoda na lodówkowe aromaty, to z pewnością zaskoczy was inny patent. Skutecznym pochłaniaczem przykrych zapachów jest... koci żwirek. Dziwne? Przecież taka jest funkcja żwirku i niemal każdy producent wyszczególnia ją na opakowaniu swojego produktu. Jeśli więc jesteś szczęśliwym posiadaczem kota, umieść niewielką ilość żwirku w miseczce, a następnie wstaw ją do lodówki na noc.

Poza gazetą czy kocim żwirkiem istnieje jeszcze kilka trików na nieprzyjemne zapachy ryby, cebuli i inne. Wśród nich warto wspomnieć o occie. Jest świetnym detergentem, dzięki któremu cały dom będzie lśnił – lodówkę także warto nim umyć. Świetnie sobie radzi jako neutralizator przykrych zapachów. Wystarczy miseczka z niewielką ilością wody z dodatkiem octu wstawiona na kilka godzin do lodówki.

Wśród naturalnych neutralizatorów zapachów z lodówki znajduje się także skórka z cytryny lub mandarynki, goździki i soda oczyszczona. Drobno pokrojone skórki, wymieszane z sodą oczyszczoną i goździkami sprawią, że nieprzyjemne aromaty ulotnią się w mig.

Lodówka wypełniona jedzeniem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości