Włóż gazetę do lodówki. Nie uwierzysz, co się stanie
Lodówka to serce kuchni, więc dbamy o nią z należytą troską. Czyścimy, przecieramy, myjemy, niekiedy nawet – dezynfekujemy. Mimo to zdarzają się przykre wpadki: zapach dobywający się z lodówki rozczarowuje.
Włóż gazetę do lodówki – patent na przykry zapach
Nieprzyjemny zapach, spowodowany obecnością w lodówce cebuli, ryb czy intensywnie pachnących serów, a czasami nieodpowiednio zabezpieczonych dań, może uprzykrzać nam życie przy każdym otworzeniu drzwi lodówki.
Poza niemiłymi doznaniami węchowymi zapach ten przenika przez inne potrawy, psując ich smak. Nadgorliwe czyszczenie lodówki nie daje efektów na dłużej niż jeden dzień, a specjalne odświeżacze do lodówki nie spełniają swojej funkcji. Jest na to sposób – gazeta w lodówce.
Metoda jest dziecinnie prosta. Wystarczy zwilżyć kawałek gazety, tej tradycyjnej czarno-białej, i zmiąć papier w dłoniach aż zamieni się w kulę. Następnie wkładamy kulkę do lodówki i czekamy – już po upływie 1 doby przykre zapachy stracą na intensywności, a kolejne godziny sprawią, że zapach wyparuje całkowicie. Mokra gazeta pochłonie wszystkie nieprzyjemne lodówkowe aromaty. Wówczas kulkę naszego pochłaniacza przykrych zapachów możemy wyrzucić, a w jej miejsce włożyć nowy kawałek mokrej gazety.
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
Inne sposoby na nieprzyjemne aromaty
Jeśli sądzicie, że gazeta to wyjątkowo ekscentryczna metoda na lodówkowe aromaty, to z pewnością zaskoczy was inny patent. Skutecznym pochłaniaczem przykrych zapachów jest... koci żwirek. Dziwne? Przecież taka jest funkcja żwirku i niemal każdy producent wyszczególnia ją na opakowaniu swojego produktu. Jeśli więc jesteś szczęśliwym posiadaczem kota, umieść niewielką ilość żwirku w miseczce, a następnie wstaw ją do lodówki na noc.
Poza gazetą czy kocim żwirkiem istnieje jeszcze kilka trików na nieprzyjemne zapachy ryby, cebuli i inne. Wśród nich warto wspomnieć o occie. Jest świetnym detergentem, dzięki któremu cały dom będzie lśnił – lodówkę także warto nim umyć. Świetnie sobie radzi jako neutralizator przykrych zapachów. Wystarczy miseczka z niewielką ilością wody z dodatkiem octu wstawiona na kilka godzin do lodówki.
Wśród naturalnych neutralizatorów zapachów z lodówki znajduje się także skórka z cytryny lub mandarynki, goździki i soda oczyszczona. Drobno pokrojone skórki, wymieszane z sodą oczyszczoną i goździkami sprawią, że nieprzyjemne aromaty ulotnią się w mig.
Zobacz także: