Kruche ciasteczka z cukrem. Lepiej dobrze je schowaj, bo znikają w ekspresowym tempie
Kruche, cudownie maślane ciasteczka, posypane cukrem to klasyczny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Zamiast otwierać paczkę kupionych w sklepie ciastek, upieczcie je sami. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Dodatkowo:
- 1 białko jaja
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- cukier
- Mąkę przesiej z cukrem i solą. Masło posiekaj i dodaj do mąki. Szybko zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota.
- Twaróg wymieszaj z żółtkami, dodaj do ciasta i zagnieć. Pamiętaj, że kruchego ciasta nie można zbyt długo wyrabiać i nie można dopuścić do tego, aby się ogrzało, ponieważ ciasteczka wyjdą twarde.
- Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Odłóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Blachy do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C (góra-dół i termoobieg).
- Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i podziel na cztery części. Blat lub stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj każdą część ciasta na grubość ok. 1 cm. Foremkami wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze.
- Białko wymieszaj ze śmietaną. Pędzelkiem smaruj każde ciastko. Następnie obsyp je cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do lekkiego zrumienienia.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze