Kruche ciasteczka z cukrem. Lepiej dobrze je schowaj, bo znikają w ekspresowym tempie

Kruche, cudownie maślane ciasteczka, posypane cukrem to klasyczny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Zamiast otwierać paczkę kupionych w sklepie ciastek, upieczcie je sami. Przepis z bloga "Daylicooking".

Kruche ciasteczka z cukrem. Lepiej dobrze je schowaj, bo znikają w ekspresowym tempieKruche ciasteczka z cukrem. Lepiej dobrze je schowaj, bo znikają w ekspresowym tempie
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka twarogu z wiaderka lub serka typu Philadelphia
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 150 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • cukier

Przepis

  • Mąkę przesiej z cukrem i solą. Masło posiekaj i dodaj do mąki. Szybko zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota.
  • Twaróg wymieszaj z żółtkami, dodaj do ciasta i zagnieć. Pamiętaj, że kruchego ciasta nie można zbyt długo wyrabiać i nie można dopuścić do tego, aby się ogrzało, ponieważ ciasteczka wyjdą twarde.
  • Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Odłóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Blachy do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C (góra-dół i termoobieg).
  • Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i podziel na cztery części. Blat lub stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj każdą część ciasta na grubość ok. 1 cm. Foremkami wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze.
  • Białko wymieszaj ze śmietaną. Pędzelkiem smaruj każde ciastko. Następnie obsyp je cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do lekkiego zrumienienia.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany