Trwa ładowanie...
d1jg49v
03-12-2020 10:55

Kruche ciasteczka z cukrem. Lepiej dobrze je schowaj, bo znikają w ekspresowym tempie

Przepis

Kruche, cudownie maślane ciasteczka, posypane cukrem to klasyczny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Zamiast otwierać paczkę kupionych w sklepie ciastek, upieczcie je sami. Przepis z bloga "Daylicooking".

d1jg49v
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
daylicooking
Źródło: daylicooking
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka twarogu z wiaderka lub serka typu Philadelphia
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 150 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • cukier
Przepis
  • Mąkę przesiej z cukrem i solą. Masło posiekaj i dodaj do mąki. Szybko zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota.
  • Twaróg wymieszaj z żółtkami, dodaj do ciasta i zagnieć. Pamiętaj, że kruchego ciasta nie można zbyt długo wyrabiać i nie można dopuścić do tego, aby się ogrzało, ponieważ ciasteczka wyjdą twarde.
  • Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Odłóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Blachy do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C (góra-dół i termoobieg).
  • Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i podziel na cztery części. Blat lub stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj każdą część ciasta na grubość ok. 1 cm. Foremkami wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze.
  • Białko wymieszaj ze śmietaną. Pędzelkiem smaruj każde ciastko. Następnie obsyp je cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do lekkiego zrumienienia.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Kruche ciasteczka z cukrem. Lepiej dobrze je schowaj, bo znikają w ekspresowym tempie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jg49v
d1jg49v
d1jg49v
d1jg49v
Więcej tematów
d1jg49v