Żeberka duszone z dynią z wolnowaru. Solidna porcja mięsa dla głodomorów

Masz ochotę na sycący jesienny obiad, pełen smaku i aromatu? Przygotuj duszone żeberka z dynią z wolnowaru. Wolnowar przez to, że gotuje długo i w niższej temperaturze, nadaje mięsu i warzywom wyjątkowej konsystencji. Jeśli nie posiadasz wolnowaru, możesz przygotować to danie w tradycyjny sposób. Przepis z bloga "Daylicooking".

Żeberka duszone z dynią. Solidna porcja mięsa dla głodomorówŻeberka duszone z dynią. Solidna porcja mięsa dla głodomorów
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 750 g żeberek wieprzowych – najlepsze są "paski"
  • 1 dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 500 ml wody

Przepis

  • W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy i sól. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj przyprawami i odstaw w chłodne miejsce na min. Godzinę.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek w grubsze plasterki. Dynie obierz, a miąższ pokrój w gruba kostkę.
  • Na dnie misy wolnowaru ułóż dynię, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż żeberka z każdej strony. Mięso ułóż na dyni.
  • Zmniejsz ogień, na patelnię wlej wodę i miód. Wymieszaj i zagotuj, zawartość patelni wlej do wolnowaru. Urządzenie przykryj pokrywką i ustawić na trym LOW na 6-7 godzin.
  • Gotowe żeberka z dynią z wolnowaru podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany