Trwa ładowanie...
d3f4i6c
03-12-2020 11:25

Żeberka duszone z dynią z wolnowaru. Solidna porcja mięsa dla głodomorów

Przepis

Masz ochotę na sycący jesienny obiad, pełen smaku i aromatu? Przygotuj duszone żeberka z dynią z wolnowaru. Wolnowar przez to, że gotuje długo i w niższej temperaturze, nadaje mięsu i warzywom wyjątkowej konsystencji. Jeśli nie posiadasz wolnowaru, możesz przygotować to danie w tradycyjny sposób. Przepis z bloga "Daylicooking".

d3f4i6c
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
daylicooking
Źródło: daylicooking
Składniki
  • 750 g żeberek wieprzowych – najlepsze są "paski"
  • 1 dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 500 ml wody
Przepis
  • W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy i sól. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj przyprawami i odstaw w chłodne miejsce na min. Godzinę.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek w grubsze plasterki. Dynie obierz, a miąższ pokrój w gruba kostkę.
  • Na dnie misy wolnowaru ułóż dynię, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż żeberka z każdej strony. Mięso ułóż na dyni.
  • Zmniejsz ogień, na patelnię wlej wodę i miód. Wymieszaj i zagotuj, zawartość patelni wlej do wolnowaru. Urządzenie przykryj pokrywką i ustawić na trym LOW na 6-7 godzin.
  • Gotowe żeberka z dynią z wolnowaru podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Żeberka duszone z dynią z wolnowaru. Solidna porcja mięsa dla głodomorów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
Więcej tematów
d3f4i6c