Żeberka duszone z dynią z wolnowaru. Solidna porcja mięsa dla głodomorów
Masz ochotę na sycący jesienny obiad, pełen smaku i aromatu? Przygotuj duszone żeberka z dynią z wolnowaru. Wolnowar przez to, że gotuje długo i w niższej temperaturze, nadaje mięsu i warzywom wyjątkowej konsystencji. Jeśli nie posiadasz wolnowaru, możesz przygotować to danie w tradycyjny sposób. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 750 g żeberek wieprzowych – najlepsze są "paski"
- 1 dynia hokkaido (ok. 1 kg)
- 1 duża cebula
- 3 średnie ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 1 czubata łyżka miodu
- 500 ml wody
- W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy i sól. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj przyprawami i odstaw w chłodne miejsce na min. Godzinę.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek w grubsze plasterki. Dynie obierz, a miąższ pokrój w gruba kostkę.
- Na dnie misy wolnowaru ułóż dynię, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż żeberka z każdej strony. Mięso ułóż na dyni.
- Zmniejsz ogień, na patelnię wlej wodę i miód. Wymieszaj i zagotuj, zawartość patelni wlej do wolnowaru. Urządzenie przykryj pokrywką i ustawić na trym LOW na 6-7 godzin.
- Gotowe żeberka z dynią z wolnowaru podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze