Włoski placek z jabłkami i orzechami. Szybki i łatwy przepis
Bardzo szybki i łatwy do przyrządzenia placek z jabłkami i orzechami. Świetnie sprawdzi się, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a lodówka i kuchenne szafki świecą pustaki. Ciasto przygotujesz z kilku składników.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 8 jabłek
- 1 płaska łyżeczka sody
- cukier waniliowy
- 3 jajka
Przepis
- Jabłka pokroić w ćwiartki, następnie włożyć do miski i zasypać 1,5 szklanki cukru, odstawić na godzinę, aby wydzielił się sok.
- Do miski wsypać 2 szklanki mąki, 3 żółtka, cukier waniliowy i sodę. Wymieszać. Ubić białko na sztywno i dodać do ciasta i wymieszać.
- Owoce dodać do ciasta, wymieszać dokładnie wszystko razem z orzechami.
- Na wysmarowaną blachę wylać całe ciasto i rozprowadzić równomiernie.
- Wstawić ciasto do piekarnika na 180 stopni C i na 50 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl