Wiosenny sezon. Co powinniśmy jeść i dlaczego?

Wiosna i lato to ulubione pory roku większości z nas! Nie chodzi tylko i wyłącznie o to, że na zewnątrz jest coraz cieplej, a słońce świeci coraz dłużej. To właśnie teraz zaczyna pojawiać się coraz więcej różnego rodzaju owoców i warzyw, z których można stworzyć wyśmienite posiłki.

Regularne jedzenie owoców i warzyw zapewni nam lepsze zdrowie
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

Kiedy za oknami coraz cieplej, to mamy ochotę na lżejsze posiłki

Sałatki, chłodniki albo warzywa z dodatkiem różnego rodzaju past. To tylko niektóre z potraw, na jakie wiosną mamy szczególną ochotę. Słusznie, ponieważ właśnie w tym okresie pojawia się ich najwięcej, są one najświeższe oraz najsmaczniejsze. Na co warto postawić? Botwinka, zawierająca w swoim składzie szereg wartościowych substancji albo szparagi, które są lekkostrawne i smakują wyśmienicie jako dodatek do dnia głównego. Pojawiają się też inne warzywa, ale w wielu przypadkach zalecam ostrożność.

Spór wokół nowalijek. Na co uważać?

Pamiętajcie, by zwracać uwagę na niektóre nowalijki. Jeśli wyglądają bardzo dobrze albo jeszcze nie nadeszła na nie pora, to zalecam ostrożność. Czy powinniśmy się całkowicie ich wystrzegać? Nie. Pamiętajmy jednak o tym, by stawiać na sprawdzone źródła i lokalne warzywniaki. Tego typu warzywa nie powinny też być przechowywane w lodówce zbyt długo.

Z kolei, jeśli nie jesteście przekonani co do ich pochodzenia, to najlepiej obierzcie je ze skórki przed spożyciem. Nie obawiajcie się, jednak jeśli kupujecie owoce i warzywa ze sprawdzonych źródeł albo od hodowców. Prawdopodobieństwo, że są one zabezpieczane chemicznie, zmniejsza się też w momencie, kiedy nadchodzi pora na dany produkt.

Zobacz też: Ekspert radzi, czy warto jeść nowalijki. Obalamy mity

Możecie też oczywiście uprawiać je samodzielnie! Najprościej będzie tym, którzy mają własny ogród, ale tak naprawdę mnóstwo roślin można trzymać nawet na balkonie albo w mieszkaniu. Uwierzcie mi na słowo, że własna “uprawa” to ogromna przyjemność, a samodzielnie wyhodowane warzywa i owoce są najsmaczniejsze.

Dlaczego wiosną zmienić jadłospis?

Powodów jest kilka. Przede wszystkim warzywa i owoce, jakie stopniowo się pojawiają, są najświeższe, w większości pozbawione konserwantów, a więc bardzo zdrowe. Oznacza to jednocześnie, że są w stanie – w naturalny sposób — dostarczyć nam wielu niezbędnych składników. Nie musimy łykać więc suplementów — wystarczy natura!

Regularne jedzenie owoców i warzyw zapewni nam lepsze zdrowie, samopoczucie, a także wygląd. W końcu każdy z nas chce o siebie zadbać na wiosnę, prawda? Warto wspomnieć też o tym, że wiosną i latem mamy nieco mniejszy apetyt. Często, w naturalny sposób, rezygnujemy więc z tłustych i obfitych posiłków na rzecz tych lżejszych. Nie ma sensu obciążać siebie i swojego organizmu potrawami, które są typowe dla zimowego sezonu. Postawcie na lekkość. Nie zapominajcie jednak o regularnym nawodnieniu!

Szczególnie jeśli wzrasta temperatura. Woda z cytryną to zawsze dobry pomysł. Warto rozpocząć od niej dzień. Jeśli macie ochotę na typowo wiosenne danie, ale nic nie przychodzi wam do głowy, to posiadam dla was propozycję. Poniżej znajdziecie przepis na sprawdzoną, wiosenną sałatkę.

Niezbędne składniki:
• ½ kapusty pekińskiej
• 2 pomidory
• 1 cebula
• 1 ogórek
• 1 pęczek szczypioru
• sól
• pieprz
• 3 jajka
• 4 łyżki majonezu
• 20 dag sera żółtego

Przygotowanie: Do szklanej miski przełożyć poszatkowaną kapustę pekińską. Na kapuście ułożyć warstwami pokrojone w kostkę pomidory, drobno posiekaną cebulę i pokrojonego w kostkę ogórka. Posypać posiekanym szczypiorem. Przyprawić solą i pieprzem. Kolejna warstwa to ugotowane na twardo i pokrojone na plastry jajka. Na jaja nałożyć majonez. Na samym końcu zetrzeć ser żółty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie