Wiosenny sezon. Co powinniśmy jeść i dlaczego?

Wiosna i lato to ulubione pory roku większości z nas! Nie chodzi tylko i wyłącznie o to, że na zewnątrz jest coraz cieplej, a słońce świeci coraz dłużej. To właśnie teraz zaczyna pojawiać się coraz więcej różnego rodzaju owoców i warzyw, z których można stworzyć wyśmienite posiłki.

Regularne jedzenie owoców i warzyw zapewni nam lepsze zdrowie
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

Kiedy za oknami coraz cieplej, to mamy ochotę na lżejsze posiłki

Sałatki, chłodniki albo warzywa z dodatkiem różnego rodzaju past. To tylko niektóre z potraw, na jakie wiosną mamy szczególną ochotę. Słusznie, ponieważ właśnie w tym okresie pojawia się ich najwięcej, są one najświeższe oraz najsmaczniejsze. Na co warto postawić? Botwinka, zawierająca w swoim składzie szereg wartościowych substancji albo szparagi, które są lekkostrawne i smakują wyśmienicie jako dodatek do dnia głównego. Pojawiają się też inne warzywa, ale w wielu przypadkach zalecam ostrożność.

Spór wokół nowalijek. Na co uważać?

Pamiętajcie, by zwracać uwagę na niektóre nowalijki. Jeśli wyglądają bardzo dobrze albo jeszcze nie nadeszła na nie pora, to zalecam ostrożność. Czy powinniśmy się całkowicie ich wystrzegać? Nie. Pamiętajmy jednak o tym, by stawiać na sprawdzone źródła i lokalne warzywniaki. Tego typu warzywa nie powinny też być przechowywane w lodówce zbyt długo.

Z kolei, jeśli nie jesteście przekonani co do ich pochodzenia, to najlepiej obierzcie je ze skórki przed spożyciem. Nie obawiajcie się, jednak jeśli kupujecie owoce i warzywa ze sprawdzonych źródeł albo od hodowców. Prawdopodobieństwo, że są one zabezpieczane chemicznie, zmniejsza się też w momencie, kiedy nadchodzi pora na dany produkt.

Zobacz też: Ekspert radzi, czy warto jeść nowalijki. Obalamy mity

Możecie też oczywiście uprawiać je samodzielnie! Najprościej będzie tym, którzy mają własny ogród, ale tak naprawdę mnóstwo roślin można trzymać nawet na balkonie albo w mieszkaniu. Uwierzcie mi na słowo, że własna “uprawa” to ogromna przyjemność, a samodzielnie wyhodowane warzywa i owoce są najsmaczniejsze.

Dlaczego wiosną zmienić jadłospis?

Powodów jest kilka. Przede wszystkim warzywa i owoce, jakie stopniowo się pojawiają, są najświeższe, w większości pozbawione konserwantów, a więc bardzo zdrowe. Oznacza to jednocześnie, że są w stanie – w naturalny sposób — dostarczyć nam wielu niezbędnych składników. Nie musimy łykać więc suplementów — wystarczy natura!

Regularne jedzenie owoców i warzyw zapewni nam lepsze zdrowie, samopoczucie, a także wygląd. W końcu każdy z nas chce o siebie zadbać na wiosnę, prawda? Warto wspomnieć też o tym, że wiosną i latem mamy nieco mniejszy apetyt. Często, w naturalny sposób, rezygnujemy więc z tłustych i obfitych posiłków na rzecz tych lżejszych. Nie ma sensu obciążać siebie i swojego organizmu potrawami, które są typowe dla zimowego sezonu. Postawcie na lekkość. Nie zapominajcie jednak o regularnym nawodnieniu!

Szczególnie jeśli wzrasta temperatura. Woda z cytryną to zawsze dobry pomysł. Warto rozpocząć od niej dzień. Jeśli macie ochotę na typowo wiosenne danie, ale nic nie przychodzi wam do głowy, to posiadam dla was propozycję. Poniżej znajdziecie przepis na sprawdzoną, wiosenną sałatkę.

Niezbędne składniki:
• ½ kapusty pekińskiej
• 2 pomidory
• 1 cebula
• 1 ogórek
• 1 pęczek szczypioru
• sól
• pieprz
• 3 jajka
• 4 łyżki majonezu
• 20 dag sera żółtego

Przygotowanie: Do szklanej miski przełożyć poszatkowaną kapustę pekińską. Na kapuście ułożyć warstwami pokrojone w kostkę pomidory, drobno posiekaną cebulę i pokrojonego w kostkę ogórka. Posypać posiekanym szczypiorem. Przyprawić solą i pieprzem. Kolejna warstwa to ugotowane na twardo i pokrojone na plastry jajka. Na jaja nałożyć majonez. Na samym końcu zetrzeć ser żółty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany