Winowajcy wysokiego cholesterolu. Wielu zjada bez świadomości, co w nich siedzi

Sery to jeden z ulubionych przysmaków wielu osób, obecny na stołach w różnych formach. Choć ich smak jest niezastąpiony, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że niektóre rodzaje serów mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Czy i które z nich należy ograniczyc?

Winowajcy wysokiego cholesterolu. Wielu zjada bez świadomości, co w nich siedziJak sery wpływają na poziom cholesterolu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | poplasen
Karol Wiak
28

Cholesterol jest niezbędny dla organizmu, ale jego nadmiar może prowadzić do problemów zdrowotnych. Dr Jean-Michel Cohen, specjalista ds. żywienia, podkreśla, że nie wszystkie sery są równe pod względem zawartości tłuszczów nasyconych, które mogą zwiększać poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Zawartość tłuszczu w serach a poziom cholesterolu

Warto wybierać sery o niższej zawartości tłuszczów nasyconych, takie jak cancoillotte, świeży ser kozi czy feta. Dla porównania, ser biały 0 proc. zawiera tylko 0,044 g tłuszczu na 100 g, podczas gdy emmental ma 28,8 g, a parmesan 31 g na 100 g.

Sery takie jak gorgonzola czy raclette, zwłaszcza w wersji wegańskiej z olejem kokosowym, mogą być bogate w tłuszcze nasycone. Dr Cohen zaleca ograniczenie ich spożycia, szczególnie jeśli masz problemy z cholesterolem.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Dr Cohen sugeruje, by spożywać sery w umiarkowanych ilościach, około 30 g cztery razy w tygodniu. Warto także wzbogacić dietę o inne źródła wapnia, jak jogurty naturalne, oraz zwiększyć spożycie warzyw i pełnoziarnistych produktów.

Rozsądna dawka sera to około 30 g cztery razy w tygodniu (co odpowiada małej porcji lub łyżce stołowej) - podkreśla dr Cohen.

Aby ograniczyć wchłanianie cholesterolu, warto sięgać po produkty bogate w błonnik, takie jak warzywa i pełnoziarniste pieczywo. Dr Cohen poleca także łączenie serów z chudym białkiem, jak ryby czy kurczak, co może pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka