Winowajcy wysokiego cholesterolu. Wielu zjada bez świadomości, co w nich siedzi

Sery to jeden z ulubionych przysmaków wielu osób, obecny na stołach w różnych formach. Choć ich smak jest niezastąpiony, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że niektóre rodzaje serów mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Czy i które z nich należy ograniczyc?

Jak sery wpływają na poziom cholesterolu?Jak sery wpływają na poziom cholesterolu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | poplasen
Karol Wiak

Cholesterol jest niezbędny dla organizmu, ale jego nadmiar może prowadzić do problemów zdrowotnych. Dr Jean-Michel Cohen, specjalista ds. żywienia, podkreśla, że nie wszystkie sery są równe pod względem zawartości tłuszczów nasyconych, które mogą zwiększać poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Zawartość tłuszczu w serach a poziom cholesterolu

Warto wybierać sery o niższej zawartości tłuszczów nasyconych, takie jak cancoillotte, świeży ser kozi czy feta. Dla porównania, ser biały 0 proc. zawiera tylko 0,044 g tłuszczu na 100 g, podczas gdy emmental ma 28,8 g, a parmesan 31 g na 100 g.

Sery takie jak gorgonzola czy raclette, zwłaszcza w wersji wegańskiej z olejem kokosowym, mogą być bogate w tłuszcze nasycone. Dr Cohen zaleca ograniczenie ich spożycia, szczególnie jeśli masz problemy z cholesterolem.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Dr Cohen sugeruje, by spożywać sery w umiarkowanych ilościach, około 30 g cztery razy w tygodniu. Warto także wzbogacić dietę o inne źródła wapnia, jak jogurty naturalne, oraz zwiększyć spożycie warzyw i pełnoziarnistych produktów.

Rozsądna dawka sera to około 30 g cztery razy w tygodniu (co odpowiada małej porcji lub łyżce stołowej) - podkreśla dr Cohen.

Aby ograniczyć wchłanianie cholesterolu, warto sięgać po produkty bogate w błonnik, takie jak warzywa i pełnoziarniste pieczywo. Dr Cohen poleca także łączenie serów z chudym białkiem, jak ryby czy kurczak, co może pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu.

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby