Zdrowe płatki FIT – pełnoziarniste płatki śniadaniowe bez cukru
Zdrowa dieta z roku na rok staje się coraz bardziej popularna. Wśród tradycyjnych produktów spożywczych także płatki śniadaniowe doczekały się zdrowszych odpowiedników.
Wysoką wartość odżywczą mają pełnoziarniste płatki śniadaniowe, które można jeść z mlekiem, napojem roślinny, jogurtem czy kefirem. Jakie płatki wybrać, aby mieć pewność, że jemy zdrowe śniadanie?
[ Płatki bez sztucznych dodatków ](https://www.sante.pl/sklep/Fit-truskawka-malina-wisnia-225g)
Najlepsi producenci płatków śniadaniowych mają w ofercie produkty bez sztucznych dodatków. Są to więc produkty bez konserwantów, bez polepszaczy smaku, bez sztucznych barwników i bez sztucznych aromatów. Takie dodatki nic wartościowego do diety nie wnoszą, lepiej więc ich unikać. Pomoże w tym uważne czytanie etykiet i wybieranie płatków bez sztucznych dodatków, np. takich jak płatki FIT firmy Sante.
Bez cukru
Najzdrowsze płatki śniadaniowe to takie, które nie są dodatkowo słodzone. Zawierają one jedynie naturalnie występujące cukry. Nowym sposobem jest dodawanie do płatków naturalnych soków owocowych i dużej ilości owoców, dzięki czemu są słodkie i smaczniejsze. Sprawia to, że jedząc płatki FIT, możemy zmniejszyć ilość cukru w diecie, a śniadanie nadal smakuje wyśmienicie. Takie płatki to dobra alternatywa dla osób aktywnych i dbających o linię.
Pełne ziarno
Produkty zawierające dużą ilość pełnego ziarna są zdrowsze, ponieważ dostarczają do organizmu węglowodanów złożonych, które są wolniej trawione niż cukry proste i w związku z tym nie powodują skoków cukru. Pełne ziarno to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który jest potrzebny do prawidłowego trawienia i zapewnia na dłużej poczucie sytości. Gdy więc zjemy pełnoziarniste płatki śniadaniowe, na długo pożegnamy uczucie głodu. na dłużej, przez co są idealnym wyborem dla osób na diecie. Pełnoziarniste płatki fit są naturalnym źródłem potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku oraz niacyny – składników pokarmowych niezbędnych w zdrowej diecie.
Zawartość owoców
Zdrowe płatki zawierają również liofilizowane owoce, co zwiększa ich walory prozdrowotne i smakowe. Liofilizacja, czyli proces suszenia uprzednio zamrożonych produktów, pozwala na zachowanie największej ilości witamin i substancji bioaktywnych. Owoce liofilizowane zachowują naturalny smak i aromat, i nie ma potrzeby stosowania polepszaczy smaku.
Więcej informacji na temat zdrowych płatków można znaleźć tutaj.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl