Warto włączyć do diety
Cholesterol frakcji LDL nieprzypadkowo jest nazywany złym. Jego nadmiar w naszym organizmie uznaje się za jedną z głównych przyczyn poważnych chorób układu krążenia, w tym miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Co warto wprowadzić do jadłospisu, by uniknąć takich problemów?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nerkowce
Nazwę zawdzięczają podłużnemu i księżycowatemu kształtowi, który przypomina nerkę. To orzechy zachwycające delikatnym oraz słodkim smakiem, dzięki czemu są pyszną przekąską oraz urozmaiceniem wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nerkowce stanowią również bogate źródło cennych składników odżywczych, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich atutem jest wysoka zawartość kwasu oleinowego, który m.in. przyczynia się do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu LDL.
Otręby owsiane
Produkt uboczny powstający podczas przemiału ziaren owsa na mąkę. Nie oznacza to jednak, że otręby są mniej wartościowe. Wręcz przeciwnie, kryją w sobie potężną dawkę rozpuszczalnego błonnika, który zapobiega wchłanianiu cholesterolu w jelitach i obniża stężenie jego "złej" frakcji LDL. Otręby owsiane to znakomity dodatek do zup mlecznych, sprawdzą się również jako panierka do kotletów albo składnik domowego chleba.
Ocet ryżowy
Jeden z ulubionych produktów kuchni azjatyckiej powstaje w drodze fermentacji ziaren ryżu lub produktów na bazie ryżu, zwykle wina ryżowego czy sake. Cenią go zwłaszcza miłośnicy sushi, ponieważ służy do przyprawiania i zakwaszania ryżu. Można nim również wzbogacić smak smażonych warzyw, ryb, owoców morza oraz sałatek i rozmaitych dań słodko-kwaśnych. Badania naukowe wykazały, że ocet ryżowy wykazuje też cenne wartości odżywcze, m.in. obniża poziom "złego" cholesterolu.
Bataty
W Polsce słodkie ziemniaki są wciąż uznawane za specjał dość egzotyczny, jednak na pewno zasługują, by częściej wprowadzać je do jadłospisu. Nie tylko ze względu na walory smakowe. Bataty należą bowiem do warzyw szczególnie zdrowych i pożywnych – wystarczy ich niewielka porcja, by zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C. Stanowią też bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego, który tworzy łatwe połączenia z cholesterolem, obniżając poziom jego "złej" frakcji LDL.
Babka płesznik
Nasiona rośliny, która w stanie dzikim rośnie przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich, przypominają trochę siemię lnianie. Wykazują też równie imponujące właściwości odżywcze. Babka płesznik nieprzypadkowo uchodzi za jedno z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego, który nie tylko obniża poziom cholesterolu LDL, ale również reguluję pracę układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu. Zdrowe ziarna warto dodawać do jogurtu, owsianki czy rozmaitych sałatek.
Olej sezamowy
Produkt otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno specjalnie prażonych nasion sezamowych posiada lekko słodkawy smak i przyjemny aromat. Nie tylko nadaje wyrazistości potrawom, ale również dostarcza cennych składników odżywczych, m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, skutecznie obniżających poziom cholesterolu LDL. Olej sezamowy nie nadaje się do smażenia, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy deserów.
Tofu
Produkcja tego specjału przypomina metodę wytwarzania sera, jednak zamiast mleka krowiego wykorzystuje się napój powstający w wyniku namoczenia ziaren soi w wodzie, a następnie ich rozdrobnienia i zagotowania. Po dodaniu odpowiedniego koagulatu, zazwyczaj chlorku wapnia, uzyskuje się miękki, biały serek o oryginalnym, trochę orzechowym smaku. Tofu to prawdziwa bomba białkowa, o składzie aminokwasów bardzo zbliżonym do mięsa, ale w przeciwieństwie do niego znacząco obniżająca poziom cholesterolu LDL. Prawdopodobnie jest to efekt wysokiej zawartości fitoestrogenów.
Śledź
Jeśli szukamy sposobu na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu, nie możemy zapominać o rybach morskich. Chociażby cenionym od dawna śledziu, który stanowi skarbnicę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza również solidnej dawki łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka oraz za rzadko pojawiającego w naszej diecie selenu chroniącego komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymulującego system odpornościowy.
Pestki dyni
Smaczna przekąska i doskonały dodatek do sałatek czy domowych wypieków. Pestki dyni to również produkt bardzo zdrowy, ponieważ blisko 30 proc. ich składu stanowi olej bogaty w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarczają też dużo magnezu, żelaza, potasu, wapnia, cynku, selenu, manganu, błonnika oraz witaminy E. Dzięki temu nie tylko obniżają poziom cholesterolu LDL, ale również pomagają zapobiegać wielu problemom zdrowotnym, m.in. związanym z prostatą.
Cynamon
Jak wykazały badania naukowe, przyprawa otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca bardzo skutecznie redukuje stężenie "złego" cholesterolu. To nie koniec zalet cynamonu, który jest również bogatym źródłem składników mineralnych: żelaza, wapnia i manganu oraz polifenoli neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. z przyspieszenie procesów starzenia się organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych.