10 produktów, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 11Warto włączyć do diety

Obraz
© 123RF

Cholesterol frakcji LDL nieprzypadkowo jest nazywany złym. Jego nadmiar w naszym organizmie uznaje się za jedną z głównych przyczyn poważnych chorób układu krążenia, w tym miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Co warto wprowadzić do jadłospisu, by uniknąć takich problemów?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Nerkowce

Obraz
© 123RF

Nazwę zawdzięczają podłużnemu i księżycowatemu kształtowi, który przypomina nerkę. To orzechy zachwycające delikatnym oraz słodkim smakiem, dzięki czemu są pyszną przekąską oraz urozmaiceniem wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nerkowce stanowią również bogate źródło cennych składników odżywczych, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich atutem jest wysoka zawartość kwasu oleinowego, który m.in. przyczynia się do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu LDL.

/ 11Otręby owsiane

Obraz
© Shutterstock.com

Produkt uboczny powstający podczas przemiału ziaren owsa na mąkę. Nie oznacza to jednak, że otręby są mniej wartościowe. Wręcz przeciwnie, kryją w sobie potężną dawkę rozpuszczalnego błonnika, który zapobiega wchłanianiu cholesterolu w jelitach i obniża stężenie jego "złej" frakcji LDL. Otręby owsiane to znakomity dodatek do zup mlecznych, sprawdzą się również jako panierka do kotletów albo składnik domowego chleba.

/ 11Ocet ryżowy

Obraz
© 123RF

Jeden z ulubionych produktów kuchni azjatyckiej powstaje w drodze fermentacji ziaren ryżu lub produktów na bazie ryżu, zwykle wina ryżowego czy sake. Cenią go zwłaszcza miłośnicy sushi, ponieważ służy do przyprawiania i zakwaszania ryżu. Można nim również wzbogacić smak smażonych warzyw, ryb, owoców morza oraz sałatek i rozmaitych dań słodko-kwaśnych. Badania naukowe wykazały, że ocet ryżowy wykazuje też cenne wartości odżywcze, m.in. obniża poziom "złego" cholesterolu.

/ 11Bataty

Obraz
© 123RF

W Polsce słodkie ziemniaki są wciąż uznawane za specjał dość egzotyczny, jednak na pewno zasługują, by częściej wprowadzać je do jadłospisu. Nie tylko ze względu na walory smakowe. Bataty należą bowiem do warzyw szczególnie zdrowych i pożywnych – wystarczy ich niewielka porcja, by zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C. Stanowią też bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego, który tworzy łatwe połączenia z cholesterolem, obniżając poziom jego "złej" frakcji LDL.

/ 11Babka płesznik

Obraz
© Shutterstock.com

Nasiona rośliny, która w stanie dzikim rośnie przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich, przypominają trochę siemię lnianie. Wykazują też równie imponujące właściwości odżywcze. Babka płesznik nieprzypadkowo uchodzi za jedno z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego, który nie tylko obniża poziom cholesterolu LDL, ale również reguluję pracę układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu. Zdrowe ziarna warto dodawać do jogurtu, owsianki czy rozmaitych sałatek.

/ 11Olej sezamowy

Obraz
© Shutterstock.com

Produkt otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno specjalnie prażonych nasion sezamowych posiada lekko słodkawy smak i przyjemny aromat. Nie tylko nadaje wyrazistości potrawom, ale również dostarcza cennych składników odżywczych, m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, skutecznie obniżających poziom cholesterolu LDL. Olej sezamowy nie nadaje się do smażenia, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy deserów.

/ 11Tofu

Obraz
© Shutterstock.com

Produkcja tego specjału przypomina metodę wytwarzania sera, jednak zamiast mleka krowiego wykorzystuje się napój powstający w wyniku namoczenia ziaren soi w wodzie, a następnie ich rozdrobnienia i zagotowania. Po dodaniu odpowiedniego koagulatu, zazwyczaj chlorku wapnia, uzyskuje się miękki, biały serek o oryginalnym, trochę orzechowym smaku. Tofu to prawdziwa bomba białkowa, o składzie aminokwasów bardzo zbliżonym do mięsa, ale w przeciwieństwie do niego znacząco obniżająca poziom cholesterolu LDL. Prawdopodobnie jest to efekt wysokiej zawartości fitoestrogenów.

/ 11Śledź

Obraz
© 123RF

Jeśli szukamy sposobu na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu, nie możemy zapominać o rybach morskich. Chociażby cenionym od dawna śledziu, który stanowi skarbnicę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza również solidnej dawki łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka oraz za rzadko pojawiającego w naszej diecie selenu chroniącego komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymulującego system odpornościowy.

10 / 11Pestki dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Smaczna przekąska i doskonały dodatek do sałatek czy domowych wypieków. Pestki dyni to również produkt bardzo zdrowy, ponieważ blisko 30 proc. ich składu stanowi olej bogaty w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarczają też dużo magnezu, żelaza, potasu, wapnia, cynku, selenu, manganu, błonnika oraz witaminy E. Dzięki temu nie tylko obniżają poziom cholesterolu LDL, ale również pomagają zapobiegać wielu problemom zdrowotnym, m.in. związanym z prostatą.

11 / 11Cynamon

Obraz
© 123RF

Jak wykazały badania naukowe, przyprawa otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca bardzo skutecznie redukuje stężenie "złego" cholesterolu. To nie koniec zalet cynamonu, który jest również bogatym źródłem składników mineralnych: żelaza, wapnia i manganu oraz polifenoli neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. z przyspieszenie procesów starzenia się organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych.

Wybrane dla Ciebie

Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii