Wigilijne pulpety rybne w galarecie

Zamiast karpia w galarecie warto zaserwować swoim gościom mięciutkie rybne pulpeciki. Taka przekąska z pewnością posmakuje nawet najmłodszym. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.

Wigilijne pulpety rybne w galarecieWigilijne pulpety rybne w galarecie

Składniki

  • mintaj lub dorsz 6 płatów
  • cebula 1 szt
  • jajko 1 szt
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • bułka tarta 2 łyżki
  • kasza manny 2 czubate łyżki
  • galareta
  • woda 5 szklanek
  • żelatyna 8 czubatych łyżeczek
  • woda przegotowana zimna 3/4 szklanki
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • kostka warzywna
  • groszek konserwowy
  • jajko na twardo ugotowane 2 szt
  • marchewka ugotowana 1 szt
  • rodzynki
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Przepis

Rybę odmrozić, wysuszyć papierowym ręcznikiem, zmielić razem z cebulą, dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, kaszkę manny, wyrobić farsz.

Przepis

Formować pulpety, wrzucać na gotowaną wodę, lekko posoloną, dodać listek laurowy ziele i gotować na malutkim ogniu około 10 min. Po tym czasie, wyjąć pulpeciki na talerz i wystudzić. (Wodę wylać, niektórzy na ugotowanym wywarze robią galaretę, u nas nie robimy,bo galareta później jest biała i mętna). Wystudzone pulpety ułożyć w szklane naczynie, posypać groszkiem, dekorować jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.

Przepis

Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia. Do gotującej wody dodać, kostkę warzywną, listek ,żelatynę zagotować, przecedzić przez gęste siteczko, dodać cukier, sok z cytryny, doprawić wg własnego smaku, odstawić do stężenia. Gęstniejącą galaretą, zalać rybę i odstawić do stężenia.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika