Wigilijne pulpety rybne w galarecie

Zamiast karpia w galarecie warto zaserwować swoim gościom mięciutkie rybne pulpeciki. Taka przekąska z pewnością posmakuje nawet najmłodszym. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.

Wigilijne pulpety rybne w galarecieWigilijne pulpety rybne w galarecie

Składniki

  • mintaj lub dorsz 6 płatów
  • cebula 1 szt
  • jajko 1 szt
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • bułka tarta 2 łyżki
  • kasza manny 2 czubate łyżki
  • galareta
  • woda 5 szklanek
  • żelatyna 8 czubatych łyżeczek
  • woda przegotowana zimna 3/4 szklanki
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • kostka warzywna
  • groszek konserwowy
  • jajko na twardo ugotowane 2 szt
  • marchewka ugotowana 1 szt
  • rodzynki
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Przepis

Rybę odmrozić, wysuszyć papierowym ręcznikiem, zmielić razem z cebulą, dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, kaszkę manny, wyrobić farsz.

Przepis

Formować pulpety, wrzucać na gotowaną wodę, lekko posoloną, dodać listek laurowy ziele i gotować na malutkim ogniu około 10 min. Po tym czasie, wyjąć pulpeciki na talerz i wystudzić. (Wodę wylać, niektórzy na ugotowanym wywarze robią galaretę, u nas nie robimy,bo galareta później jest biała i mętna). Wystudzone pulpety ułożyć w szklane naczynie, posypać groszkiem, dekorować jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.

Przepis

Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia. Do gotującej wody dodać, kostkę warzywną, listek ,żelatynę zagotować, przecedzić przez gęste siteczko, dodać cukier, sok z cytryny, doprawić wg własnego smaku, odstawić do stężenia. Gęstniejącą galaretą, zalać rybę i odstawić do stężenia.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu