Wigilijna zupa z karpia. Sprawdzony przepis
Najważniejszym elementem każdej zupy rybnej jest wywar, który przygotowujemy z resztek ryb (ości, kręgosłup, głowa, płetwy) i warzyw. Wywar gotujemy krótko, maksymalnie godzinę, bo inaczej zrobi się gorzki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Karpia sprawić, dokładnie wyfiletować pozostawiając skórę.
- Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić.
- Do czystego wywaru dodać obrane i pokrojone w słupki warzywa, gotować powoli 30 minut.
- Do wywaru dodać poporcjowany rybę, przyprawić i gotować powoli około 5 minut.
- Zupę zakwasić octem i zagęścić białą zasmażką przygotowaną z masła i mąki.
- Podawać z grzankami ze słodkiej bułki, posypać zieleniną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl