Trwa ładowanie...
d3cqa9r
27-09-2018 14:02

Wieprzowina w kremowym sosie z gruszkami. Wykwintna i delikatna

Przepis

Przygotuj romantyczną kolację. Delikatna wieprzowina w kremowym sosie. Wykwintne, ale proste danie. Wprost rozpływa się w ustach. Doskonale komponuje się z białym wytrawnym winem.

d3cqa9r
3.1
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści szałwi
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml cydru jabłkowego lub gruszkowego
  • 2 gruszki
  • 100 ml śmietany
  • sól i pieprz
Przepis

Podgrzać połowę oleju w średnim rondlu. Wieprzowinę pokroić w plastry i doprawić. Po czym obsmażyć przez 3-4 minuty, a następnie przenieść na talerz. Do rondla wlać pozostałą część oleju i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać szałwię i mąkę. Zamieszać i gotować przez minutę. Później wlać cydr i śmietanę. Wrzucić wieprzowinę i doprawić do smaku. Gotować przez 10 minut.
Następnie trzeba pokroić gruszki w plastry, zamieszać i gotować przez kolejne 12 minut. Podawać z grzankami.

Wieprzowina w kremowym sosie z gruszkami. Wykwintna i delikatna
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3cqa9r
d3cqa9r
d3cqa9r
d3cqa9r
Więcej tematów
d3cqa9r