Wieprzowina w kremowym sosie z gruszkami. Wykwintna i delikatna
Przygotuj romantyczną kolację. Delikatna wieprzowina w kremowym sosie. Wykwintne, ale proste danie. Wprost rozpływa się w ustach. Doskonale komponuje się z białym wytrawnym winem.
Dominika Czerniszewska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści szałwi
- 2 łyżki mąki
- 500 ml cydru jabłkowego lub gruszkowego
- 2 gruszki
- 100 ml śmietany
- sól i pieprz
Przepis
Podgrzać połowę oleju w średnim rondlu. Wieprzowinę pokroić w plastry i doprawić. Po czym obsmażyć przez 3-4 minuty, a następnie przenieść na talerz. Do rondla wlać pozostałą część oleju i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać szałwię i mąkę. Zamieszać i gotować przez minutę. Później wlać cydr i śmietanę. Wrzucić wieprzowinę i doprawić do smaku. Gotować przez 10 minut.
Następnie trzeba pokroić gruszki w plastry, zamieszać i gotować przez kolejne 12 minut. Podawać z grzankami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl