WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Wieniec drożdżowy z makiem. Jest prostszy niż ci się wydaje

Zamiast zwykłego makowca, możemy przygotować przepyszny drożdżowy wieniec z makiem, który swym wyglądem zachwyci i zaskoczy gości. Genialny prosty i szybki w przygotowaniu przepis na wyjątkowy deser dla każdego i na każdą okazje. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Wieniec drożdżowy z makiem. Jest prostszy niż ci się wydajeWieniec drożdżowy z makiem. Jest prostszy niż ci się wydaje
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g mleka
  • 120 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych
  • 4 jajka
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 200 g masy makowej

Przepis

  • Mleko lekko podgrzewam, wsypuję do mleka cukier i drożdże pokruszone. Dokładnie mieszam, dodaję żółtka jajek, wsypuję mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
  • Po tym czasie wykładam ciasto na oprószony blat mąką i dzielimy na cztery części.
  • Każdą część ciasta rozwałkowuję w koła 30 cm.
  • Pierwszą część ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję 1/3 masą makową.
  • Układam kolejną rozwałkowaną porcję ciasta, smaruję połową masy makowej.
  • Przykrywam trzecim blatem ciasta, smaruję pozostałą masą makową.
  • Na wierzch układam ostatni kawałek ciasta.
  • Na środku zaznaczam szklanką okrąg.
  • Za pomocą ostrego noża, zaczynając od miejsca zaznaczonego szklanką, dzielę ciasto na 12 części.
  • Następnie każdy kawałek ciasta zwijam dwa razy do środka.
  • Piekę 20 minut w 180 st. C w rozgrzanym piekarniku.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki