Wieniec drożdżowy z makiem. Jest prostszy niż ci się wydaje
Zamiast zwykłego makowca, możemy przygotować przepyszny drożdżowy wieniec z makiem, który swym wyglądem zachwyci i zaskoczy gości. Genialny prosty i szybki w przygotowaniu przepis na wyjątkowy deser dla każdego i na każdą okazje. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mleko lekko podgrzewam, wsypuję do mleka cukier i drożdże pokruszone. Dokładnie mieszam, dodaję żółtka jajek, wsypuję mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
- Po tym czasie wykładam ciasto na oprószony blat mąką i dzielimy na cztery części.
- Każdą część ciasta rozwałkowuję w koła 30 cm.
- Pierwszą część ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję 1/3 masą makową.
- Układam kolejną rozwałkowaną porcję ciasta, smaruję połową masy makowej.
- Przykrywam trzecim blatem ciasta, smaruję pozostałą masą makową.
- Na wierzch układam ostatni kawałek ciasta.
- Na środku zaznaczam szklanką okrąg.
- Za pomocą ostrego noża, zaczynając od miejsca zaznaczonego szklanką, dzielę ciasto na 12 części.
- Następnie każdy kawałek ciasta zwijam dwa razy do środka.
- Piekę 20 minut w 180 st. C w rozgrzanym piekarniku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl