Czarnuszka w kuchni. Dlaczego warto ją jeść jak najczęściej?
Czarnuszka jest rośliną o małych, czarnych nasionkach. Znana jest od wielu stuleci i zyskuje coraz większe grono fanów. Jej nasiona mają intensywny smak i zapach, więc nawet dodanie niewielkiej ilości sprawi, że potrawa nabierze wyjątkowego charakteru. Dzięki swoim właściwościom czarnuszka sprawdza się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce oraz jako roślina lecznicza. Dietetycy są jednomyślni – warto włączyć ją do swojej diety. Dlaczego?
Wartości odżywcze czarnuszki
Nie spodziewalibyście się, że w tak malutkich nasionkach może być tak wiele pożądanych składników, które oddziałują na cały ludzki organizm. Swoje wyjątkowe właściwości czarnuszka zawdzięcza zawartości:
- różnorodnych kwasów tłuszczowych,
- fosfolipidów,
- fitosteroli,
- flawonoidów,
- saponin,
- tymonichonu (antyoksydantu),
- białek (aż 8 z 9 aminokwasów koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu),
- węglowodanów,
- alkaloidów,
- witamin A i E, F, biotyny, B3, B1, B6,
- składników mineralnych: cynku, selenu, magnezu, żelaza, potasu, sodu, wapnia.
Chrzan – warto jeść na zdrowie
Działanie czarnuszki
Liczne badania naukowe potwierdziły, że czarnuszka bardzo korzystnie wpływa na organizm człowieka. Wspiera pracę układu odpornościowego, ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Dodatkowo działa antyoksydacyjnie, a nawet antynowotworowo.
Czarnuszka jest pomocna w leczeniu:
- nowotworów,
- cukrzycy typu II,
- insulinooporności,
- chorób autoimmunologicznych,
- astmy,
- anemii,
- przewlekłej obturacyjnej choroby płuc,
- infekcji bakteryjnych,
- chorób nerek, chorób wątroby,
- chorób układu trawiennego,
- chorób skóry (egzemy, łuszczycy, trądziku).
Warto ją też stosować przy wysokim poziomie cholesterolu i nadciśnieniu tętniczym. Ponadto sprawdza się w profilaktyce chorób serca, cukrzycy, otyłości, nowotworów. Czarnuszka zwiększa ilość erytrocytów i hemoglobiny oraz wydolność płuc i gęstość kości. Ma też korzystne działanie na układ rozrodczy i reguluje miesiączkę. Widzimy więc, jak ogromną moc mają te maleńkie nasionka.
Jak jeść czarnuszkę?
Czarnuszkę można spożywać w różnej formie. Stosuje się całe ziarenka, mielone albo też wyciąg z nich lub olej. Jej smak i zapach są bardzo wyraziste, więc nie każdemu mogą odpowiadać. Warto jednak przekonać się do czarnuszki – szczególnie ze względu na wspomniane wcześniej działanie.
Zacznijmy od niewielkich porcji. Nasionka można zmielić i dodawać odrobinę do przyrządzanych potraw. Kilka kropli oleju z czarnuszki doskonale wzbogaci nawet smak kawy lub herbaty. Z powodzeniem można dodawać go też do mleka albo jogurtu.
Jeśli samodzielnie pieczemy chleb, dorzućmy całe ziarenka do ciasta. Można je stosować również w zastępstwie pieprzu, bo są nieco pikantne. Świetnie sprawdzą się w sosach, zupach i jako dodatek do mięs. Pasują też do sałatek, przekąsek z ciasta francuskiego, pasztecików. Mając w domu ziarna czarnuszki, nie bójmy się posypywać nimi różnych potraw.
Gdy już lepiej poznamy i polubimy smak czarnuszki, zacznijmy pić z niej olej. Wskazane jest codzienne jego spożywanie. Dorośli powinni pić 2-3 łyżki dziennie, dzieciom wystarczy 1 łyżka. Regularne przyjmowanie czarnuszki z pewnością korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Aby w pełni docenić właściwości lecznicze i profilaktyczne czarnuszki, warto pić napary albo herbaty ziołowe zawierające jej nasiona. Takie napoje są jednak przeznaczone dla osób, które bardziej zagustowały w specyficznym aromacie i smaku czarnuszki.