Czarnuszka w kuchni. Dlaczego warto ją jeść jak najczęściej?

Czarnuszka jest rośliną o małych, czarnych nasionkach. Znana jest od wielu stuleci i zyskuje coraz większe grono fanów. Jej nasiona mają intensywny smak i zapach, więc nawet dodanie niewielkiej ilości sprawi, że potrawa nabierze wyjątkowego charakteru. Dzięki swoim właściwościom czarnuszka sprawdza się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce oraz jako roślina lecznicza. Dietetycy są jednomyślni – warto włączyć ją do swojej diety. Dlaczego?

czarnuszkaCzarnuszka bardzo korzystnie wpływa na organizm człowieka
Źródło zdjęć: © 123RF

Wartości odżywcze czarnuszki

Nie spodziewalibyście się, że w tak malutkich nasionkach może być tak wiele pożądanych składników, które oddziałują na cały ludzki organizm. Swoje wyjątkowe właściwości czarnuszka zawdzięcza zawartości:

  • różnorodnych kwasów tłuszczowych,
  • fosfolipidów,
  • fitosteroli,
  • flawonoidów,
  • saponin, 
  • tymonichonu (antyoksydantu), 
  • białek (aż 8 z 9 aminokwasów koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu),
  • węglowodanów,
  • alkaloidów,
  • witamin A i E, F, biotyny, B3, B1, B6,
  • składników mineralnych: cynku, selenu, magnezu, żelaza, potasu, sodu, wapnia.

Chrzan – warto jeść na zdrowie

Działanie czarnuszki

Liczne badania naukowe potwierdziły, że czarnuszka bardzo korzystnie wpływa na organizm człowieka. Wspiera pracę układu odpornościowego, ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Dodatkowo działa antyoksydacyjnie, a nawet antynowotworowo.

Czarnuszka jest pomocna w leczeniu:

  • nowotworów,
  • cukrzycy typu II,
  • insulinooporności,
  • chorób autoimmunologicznych,
  • astmy,
  • anemii,
  • przewlekłej obturacyjnej choroby płuc,
  • infekcji bakteryjnych,
  • chorób nerek, chorób wątroby,
  • chorób układu trawiennego, 
  • chorób skóry (egzemy, łuszczycy, trądziku).

Warto ją też stosować przy wysokim poziomie cholesterolu i nadciśnieniu tętniczym. Ponadto sprawdza się w profilaktyce chorób serca, cukrzycy, otyłości, nowotworów. Czarnuszka zwiększa ilość erytrocytów i hemoglobiny oraz wydolność płuc i gęstość kości. Ma też korzystne działanie na układ rozrodczy i reguluje miesiączkę. Widzimy więc, jak ogromną moc mają te maleńkie nasionka.

Jak jeść czarnuszkę?

Czarnuszkę można spożywać w różnej formie. Stosuje się całe ziarenka, mielone albo też wyciąg z nich lub olej. Jej smak i zapach są bardzo wyraziste, więc nie każdemu mogą odpowiadać. Warto jednak przekonać się do czarnuszki – szczególnie ze względu na wspomniane wcześniej działanie.

Zacznijmy od niewielkich porcji. Nasionka można zmielić i dodawać odrobinę do przyrządzanych potraw. Kilka kropli oleju z czarnuszki doskonale wzbogaci nawet smak kawy lub herbaty. Z powodzeniem można dodawać go też do mleka albo jogurtu.

Jeśli samodzielnie pieczemy chleb, dorzućmy całe ziarenka do ciasta. Można je stosować również w zastępstwie pieprzu, bo są nieco pikantne. Świetnie sprawdzą się w sosach, zupach i jako dodatek do mięs. Pasują też do sałatek, przekąsek z ciasta francuskiego, pasztecików. Mając w domu ziarna czarnuszki, nie bójmy się posypywać nimi różnych potraw.

Gdy już lepiej poznamy i polubimy smak czarnuszki, zacznijmy pić z niej olej. Wskazane jest codzienne jego spożywanie. Dorośli powinni pić 2-3 łyżki dziennie, dzieciom wystarczy 1 łyżka. Regularne przyjmowanie czarnuszki z pewnością korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Aby w pełni docenić właściwości lecznicze i profilaktyczne czarnuszki, warto pić napary albo herbaty ziołowe zawierające jej nasiona. Takie napoje są jednak przeznaczone dla osób, które bardziej zagustowały w specyficznym aromacie i smaku czarnuszki.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów