Trwa ładowanie...

Przepiórka na naszym stole. Wartości odżywcze i sprawdzone przepisy

Przepiórka jest niewielkim szaro-brązowym ptakiem. Waży ok. 120 g i ma średnio 19 cm długości. Przepiórcze mięso podobno gościło na stołach faraonów, kapłanów i najbogatszych z egipskiego ludu. Ptaki te udomowili jednak Japończycy i Chińczycy dopiero około 1300 roku. Europejczycy zaczęli doceniać je jeszcze później, bo niecałe 100 lat temu. Ich właściwości sprawiają, że warto na nie postawić nie tylko od święta, ale i na co dzień.

Jeśli do swojej diety wprowadzimy przepiórcze mięso, dostarczymy naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczychJeśli do swojej diety wprowadzimy przepiórcze mięso, dostarczymy naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczychŹródło: 123RF
d1njzgc

Właściwości mięsa przepiórek

Przepiórcze mięso w swoim smaku przypomina trochę kurczaka. Jest jednak chudsze, delikatniejsze i ma bardziej wyrazisty zapach. Ma jasnoróżowy kolor. Charakteryzuje się niewielką zawartością cholesterolu i niską kalorycznością. To chude mięso, które jest bogate w witaminy i składniki mineralne. Jego wyjątkowy smak i skład sprawiają, że stoi ponad bażantem, perliczką, kurczakiem czy nawet indykiem.

Piersi stanowią aż 30-40 proc. całego ptaka, który ma stosunkowo mało kości, a znacznie więcej mięsa. Z tego względu obróbka termiczna może łatwo doprowadzić do przesuszenia przepiórek. Przygotowując je, warto więc zapewnić im dodatkowe źródło tłuszczu, np. otaczając boczkiem, słoniną albo piekąc w specjalnym woreczku czy przykrytym naczyniu żaroodpornym.

Składniki odżywcze w przepiórczym mięsie

Jeśli do swojej diety wprowadzimy przepiórcze mięso, dostarczymy naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim ptaki te są bogate w lekkostrawne i pełnowartościowe białko, które jest bezpieczne nawet dla alergików. Jest ono bardzo ważne szczególnie dla małych dzieci, których mięśnie i kości ciągle rosną, potrzebując tego budulca.

Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Przepiórcze mięso zawiera również potas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i lepszego metabolizmu. Znajdziemy w nim też żelazo, fosfor i witaminy z grupy B. Regularne spożywanie tego mięsa drobiowego korzystnie wpływa na układ oddechowy, nerwowy, pokarmowy, sercowo-naczyniowy, odpornościowy.

d1njzgc

Przepiórcze jajka

Jajka przepiórek są niewielkie i wyróżniają się ciemnymi plamkami na skorupkach. Są niezwykle smaczne i długo zachowują swoją świeżość. Można je bezpiecznie włączyć do diety już rocznego dziecka. I warto to zrobić, bo składniki odżywcze przepiórczych jajek dobrze wpływają na rozwój organów wewnętrznych, w tym: mózgu, wątroby, żołądka, nerek czy serca. Poleca się je również sportowcom i każdemu, kto chce się zdrowo odżywiać.

Jajka przepiórek prawie nie mają cholesterolu ani alergenów. Są za to nisko kaloryczne. 100 jajek to zaledwie 170 kcal. Przepiórcze jajka zwierają aminokwasy, witaminy A i B, magnez, fosfor, żelazo, potas, chlor, kobalt, miedź i mangan. Doskonale wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego człowieka.

Przepiórka na stole – jak przyrządzić?

Mięso z przepiórki może być gotowane, duszone, smażone i pieczone, czyli przygotowywane na każdy możliwy sposób. Z przepiórki z powodzeniem można przygotować bardzo smakowity rosół, potrawkę albo w całości upiec ją w piekarniku. Zawsze danie z nią w roli głównej będzie smaczne i wyjątkowe. Poniżej przedstawiamy kilka najciekawszych przepisów z wykorzystaniem przepiórek.

Sprawdzony przepis na pieczone przepiórki

Składniki:

  • 4 przepiórki,
  • plastry boczku,
  • sól, pieprz, suszony tymianek,
  • pomarańcza ze skórką.
d1njzgc

Przygotowanie:

  1. Przepiórki należy dokładnie umyć, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, a do środka włożyć po kawałku pomarańczy. W takiej formie odstawiamy drób na przynajmniej godzinę do lodówki.
  2. Następnie owijamy przepiórki plastrami boczku, mocując go wykałaczkami. Obsmażamy z każdej strony na patelni.
  3. Potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy maksymalnie 30 minut.
  4. Pieczone przepiórki doskonale smakują z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty pekińskiej.

Przepiórki duszone z porto

Składniki:

  • 4 przepiórki,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 gałązki tymianku,
  • 4 plasterki wędzonego boczku,
  • 70 ml czerwonego porto,
  • 70 ml bulionu drobiowego,
  • 4 gruszki.
d1njzgc

Przygotowanie:

  1. Umyte przepiórki dobrze osuszamy. Połowę masła rozcieramy razem z solą i pieprzem. Do każdej przepiórki wkładamy po porcji masła z przyprawami, dokładając po gałązce tymianku.
  2. Mięso owijamy boczkiem, spinając go wykałaczką. Pozostałą część masła rozpuszczamy na głębokiej patelni. Układamy na nim przepiórki i rumienimy z każdej strony.
  3. Razem powinno to zająć około 10 minut. Następnie mięso solimy i wlewamy porto oraz bulion. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
  4. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do przepiórek i gotujemy następne 10 minut.
  5. Tak uduszone przepiórki serwujemy z gruszkami i wytworzonym sosem.

Faszerowane pomidory z przepiórczym jajem

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 4 przepiórcze jajka,
  • tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 dag sera żółtego,
  • olej do smażenia.
d1njzgc

Przygotowanie:

  1. Z każdego pomidora odcinamy górną część i wydrążamy miąższ. Tenże miąższ podsmażamy na oleju, dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy.
  2. Powstałym farszem napełniamy przygotowane pomidory do ¾ wysokości. Na to wbijamy surowe przepiórcze jajko i posypujemy startym żółtym serem.
  3. Każdego pomidora z osobna owijamy folią aluminiową i pieczemy do czasu ścięcia się jajka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1njzgc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1njzgc
Więcej tematów