Przepiórka na naszym stole. Wartości odżywcze i sprawdzone przepisy

Przepiórka jest niewielkim szaro-brązowym ptakiem. Waży ok. 120 g i ma średnio 19 cm długości. Przepiórcze mięso podobno gościło na stołach faraonów, kapłanów i najbogatszych z egipskiego ludu. Ptaki te udomowili jednak Japończycy i Chińczycy dopiero około 1300 roku. Europejczycy zaczęli doceniać je jeszcze później, bo niecałe 100 lat temu. Ich właściwości sprawiają, że warto na nie postawić nie tylko od święta, ale i na co dzień.

PrzepiórkaJeśli do swojej diety wprowadzimy przepiórcze mięso, dostarczymy naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF

Właściwości mięsa przepiórek

Przepiórcze mięso w swoim smaku przypomina trochę kurczaka. Jest jednak chudsze, delikatniejsze i ma bardziej wyrazisty zapach. Ma jasnoróżowy kolor. Charakteryzuje się niewielką zawartością cholesterolu i niską kalorycznością. To chude mięso, które jest bogate w witaminy i składniki mineralne. Jego wyjątkowy smak i skład sprawiają, że stoi ponad bażantem, perliczką, kurczakiem czy nawet indykiem.

Piersi stanowią aż 30-40 proc. całego ptaka, który ma stosunkowo mało kości, a znacznie więcej mięsa. Z tego względu obróbka termiczna może łatwo doprowadzić do przesuszenia przepiórek. Przygotowując je, warto więc zapewnić im dodatkowe źródło tłuszczu, np. otaczając boczkiem, słoniną albo piekąc w specjalnym woreczku czy przykrytym naczyniu żaroodpornym.

Składniki odżywcze w przepiórczym mięsie

Jeśli do swojej diety wprowadzimy przepiórcze mięso, dostarczymy naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim ptaki te są bogate w lekkostrawne i pełnowartościowe białko, które jest bezpieczne nawet dla alergików. Jest ono bardzo ważne szczególnie dla małych dzieci, których mięśnie i kości ciągle rosną, potrzebując tego budulca.

Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Przepiórcze mięso zawiera również potas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i lepszego metabolizmu. Znajdziemy w nim też żelazo, fosfor i witaminy z grupy B. Regularne spożywanie tego mięsa drobiowego korzystnie wpływa na układ oddechowy, nerwowy, pokarmowy, sercowo-naczyniowy, odpornościowy.

Przepiórcze jajka

Jajka przepiórek są niewielkie i wyróżniają się ciemnymi plamkami na skorupkach. Są niezwykle smaczne i długo zachowują swoją świeżość. Można je bezpiecznie włączyć do diety już rocznego dziecka. I warto to zrobić, bo składniki odżywcze przepiórczych jajek dobrze wpływają na rozwój organów wewnętrznych, w tym: mózgu, wątroby, żołądka, nerek czy serca. Poleca się je również sportowcom i każdemu, kto chce się zdrowo odżywiać.

Jajka przepiórek prawie nie mają cholesterolu ani alergenów. Są za to nisko kaloryczne. 100 jajek to zaledwie 170 kcal. Przepiórcze jajka zwierają aminokwasy, witaminy A i B, magnez, fosfor, żelazo, potas, chlor, kobalt, miedź i mangan. Doskonale wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego człowieka.

Przepiórka na stole – jak przyrządzić?

Mięso z przepiórki może być gotowane, duszone, smażone i pieczone, czyli przygotowywane na każdy możliwy sposób. Z przepiórki z powodzeniem można przygotować bardzo smakowity rosół, potrawkę albo w całości upiec ją w piekarniku. Zawsze danie z nią w roli głównej będzie smaczne i wyjątkowe. Poniżej przedstawiamy kilka najciekawszych przepisów z wykorzystaniem przepiórek.

Sprawdzony przepis na pieczone przepiórki

Składniki:

  • 4 przepiórki,
  • plastry boczku,
  • sól, pieprz, suszony tymianek,
  • pomarańcza ze skórką.

Przygotowanie:

  1. Przepiórki należy dokładnie umyć, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, a do środka włożyć po kawałku pomarańczy. W takiej formie odstawiamy drób na przynajmniej godzinę do lodówki.
  2. Następnie owijamy przepiórki plastrami boczku, mocując go wykałaczkami. Obsmażamy z każdej strony na patelni.
  3. Potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy maksymalnie 30 minut.
  4. Pieczone przepiórki doskonale smakują z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty pekińskiej.

Przepiórki duszone z porto

Składniki:

  • 4 przepiórki,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 gałązki tymianku,
  • 4 plasterki wędzonego boczku,
  • 70 ml czerwonego porto,
  • 70 ml bulionu drobiowego,
  • 4 gruszki.

Przygotowanie:

  1. Umyte przepiórki dobrze osuszamy. Połowę masła rozcieramy razem z solą i pieprzem. Do każdej przepiórki wkładamy po porcji masła z przyprawami, dokładając po gałązce tymianku.
  2. Mięso owijamy boczkiem, spinając go wykałaczką. Pozostałą część masła rozpuszczamy na głębokiej patelni. Układamy na nim przepiórki i rumienimy z każdej strony.
  3. Razem powinno to zająć około 10 minut. Następnie mięso solimy i wlewamy porto oraz bulion. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
  4. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do przepiórek i gotujemy następne 10 minut.
  5. Tak uduszone przepiórki serwujemy z gruszkami i wytworzonym sosem.

Faszerowane pomidory z przepiórczym jajem

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 4 przepiórcze jajka,
  • tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 dag sera żółtego,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Z każdego pomidora odcinamy górną część i wydrążamy miąższ. Tenże miąższ podsmażamy na oleju, dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy.
  2. Powstałym farszem napełniamy przygotowane pomidory do ¾ wysokości. Na to wbijamy surowe przepiórcze jajko i posypujemy startym żółtym serem.
  3. Każdego pomidora z osobna owijamy folią aluminiową i pieczemy do czasu ścięcia się jajka.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć