Wielkanoc na świecie

W wielu krajach świata Święta Wielkanocne są o wiele ważniejsze od Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuje się procesje, przemarsze, rodzinne spotkania, na których to wydarzeniach nie może zabraknąć również bardzo charakterystycznych dań. Wszędzie króluje jajko, jednak inne potrawy i produkty spożywcze, bardzo się różnią w zależności od tradycji obowiązujących w danym kraju.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W wielu krajach świata święta wielkanocne są o wiele ważniejsze od świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuje się procesje, przemarsze, rodzinne spotkania, na których to wydarzeniach nie może zabraknąć również bardzo charakterystycznych dań. Wszędzie króluje jajko, jednak inne potrawy i produkty spożywcze, bardzo się różnią w zależności od tradycji obowiązujących w danym kraju. W Polsce mamy mazurki i wielkanocne baby. A co w innych częściach naszego globu?

W Rosji już kilka dni przed Wielkanocą piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe - kulicz, z dodatkiem migdałów, kandyzowanych owoców, orzechów i alkoholu. Podaje się również paschę - potrawę z białego sera utartą z masłem, żółtkami i z dodatkiem bakalii. Całość formuje się w piramidkę, która ma symbolizować grób Chrystusa. Prócz tego stół przez cały dzień zastawiony jest różnymi potrawami mięsnymi oraz pastami z sera białego. Bardzo ważnym elementem tradycji jest barwienie jaj na kolor czerwony, który symbolizuje krew Chrystusa. Co ciekawe, stół wielkanocny ma być bogaty, więc nie podaje się dań rybnych - kiedyś bardzo dostępnych nawet dla biedniejszej części społeczeństwa.

W Grecji Wielkanoc jest bardzo ważna. Już w sobotę całe rodziny barwią jajka na czerwono, żeby za chwilę dodać je do tradycyjnego wielkanocnego wypieku – świeżego chleba ozdobionego wcześniej przygotowanymi jajkami. Przyrządza się również słodkie kuleczki - koulourakia, zaś w piątek spożywa się tradycyjną potrawę - zupę z pasty sezamowej i cebuli zaprawionej octem. Po północy z soboty na niedzielę w greckich domach je się zupę z baraniny, w której skład wchodzą płuca, serce i wątroba. Z kolei specjalnością niedzielnego obiadu jest baranina z rożna przygotowana z ryżem i warzywami.

Na świątecznych stołach we Włoszech również jest sporo baraniny, ale są również potrawy z cielęciny i koźliny podawane z młodymi ziemniakami i smażonymi karczochami. Przygotowuje się również podawane na zimno "torty" z kurczaka lub szynek i różnych serów. Le scarcelle to z kolei koszyczki bądź wianuszki z ciasta, zapiekane z jajkami na twardo w skorupkach. Inne tradycyjne danie - Minestra di Pasqa - to zupa rodem z Neapolu na białym winie z dodatkiem kiełbasek. Na wielkanocnym stole we Włoszech nie może również zabraknąć colomby, czyli puszystego ciasta drożdżowego nadziewanego migdałami i kawałkami czekolady.

Z kolei w Hiszpanii tradycyjną potrawą wielkanocną są tzw. soldaditos de Pavía (żołnierzyki) - małe, panierowane filety z dorsza, podawane zawsze z czerwoną papryką. Na deser podaje się torrijas - słodkie grzanki maczane w mleku i smażone na patelni. Dzieci jedzą je z cukrem i cynamonem, dorośli z winem i miodem.

Portugalczycy długo przygotowują się do świąt wielkanocnych. Typowym przysmakiem tych dni jest folar - placek przyrządzany tylko raz do roku, na słodko, jako deser lub na słono - nadziewany wieprzowiną, szynką lub drobiem. W święta królują też migdały w różnych postaciach. Są na przykład ciasteczka św. Klary oraz, najbardziej popularne, migdały w polewie czekoladowej. Dawniej główną potrawą wielkanocną był solony i suszony dorsz. Dzisiaj także znajdziemy go wśród świątecznych potraw, zresztą to narodowe danie Portugalczyków.

W Chorwacji z kolei wypieka się specjalne wielkanocne pieczywo zwane vrtanj (z mąki pszenno - kukurydzianej), w kształcie ósemki, w której oczka wkłada się pomalowane na czerwono lub brązowo jajka. Na południu kraju popularne są strudle z serem oraz chałki w kształcie wianuszka także z miejscem na jajko. Najpopularniejsza potrawą na świąteczny obiad jest natomiast pasticada - mięso marynowane w czerwonym winie i occie winnym, faszerowane czosnkiem i ziołami.

Bardzo ciekawe są wielkanocne tradycje kulinarne w Afryce, na przykład w Kamerunie. W przeciwieństwie do europejskich dań na stole wielkanocnym w tym państwie znajdziemy więcej ryb niż mięsa. Ryby podaje się gotowane, pieczone lub suszone. W bogatszych rodzinach pieczone są bułeczki w kształcie krzyża, a na deser podaje się ciasto z ananasa. Uboższa ludność przygotowuje ugali - papkę z mąki maniokowej i kukurydzianej oraz mchichia - gotowane liście manioku.

I na koniec inna strona świata: Argentyna. Wiele z dań tego kraju zaczerpniętych jest z kuchni włoskiej - w końcu Włosi stanowili większość przybywających do Argentyny imigrantów. Stąd na stołach Argentyńczyków podczas świąt wielkanocnych, oprócz pieczonego mięsa (głównie wołowiny, z której ten kraj słynie) pojawia się tarta z jajkiem na twardo, szpinakiem, czosnkiem i twarogiem. Słodka przekąską jest Rosca de Pascua - okrągły słodki chlebek z dziurką, przyozdobiony serkiem kremowym i wiśniami o waniliowo - cytrynowym smaku.

AD/mp/WP Kuchnia

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw