Wielkanoc na świecie
W wielu krajach świata Święta Wielkanocne są o wiele ważniejsze od Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuje się procesje, przemarsze, rodzinne spotkania, na których to wydarzeniach nie może zabraknąć również bardzo charakterystycznych dań. Wszędzie króluje jajko, jednak inne potrawy i produkty spożywcze, bardzo się różnią w zależności od tradycji obowiązujących w danym kraju.
W wielu krajach świata święta wielkanocne są o wiele ważniejsze od świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuje się procesje, przemarsze, rodzinne spotkania, na których to wydarzeniach nie może zabraknąć również bardzo charakterystycznych dań. Wszędzie króluje jajko, jednak inne potrawy i produkty spożywcze, bardzo się różnią w zależności od tradycji obowiązujących w danym kraju. W Polsce mamy mazurki i wielkanocne baby. A co w innych częściach naszego globu?
W Rosji już kilka dni przed Wielkanocą piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe - kulicz, z dodatkiem migdałów, kandyzowanych owoców, orzechów i alkoholu. Podaje się również paschę - potrawę z białego sera utartą z masłem, żółtkami i z dodatkiem bakalii. Całość formuje się w piramidkę, która ma symbolizować grób Chrystusa. Prócz tego stół przez cały dzień zastawiony jest różnymi potrawami mięsnymi oraz pastami z sera białego. Bardzo ważnym elementem tradycji jest barwienie jaj na kolor czerwony, który symbolizuje krew Chrystusa. Co ciekawe, stół wielkanocny ma być bogaty, więc nie podaje się dań rybnych - kiedyś bardzo dostępnych nawet dla biedniejszej części społeczeństwa.
W Grecji Wielkanoc jest bardzo ważna. Już w sobotę całe rodziny barwią jajka na czerwono, żeby za chwilę dodać je do tradycyjnego wielkanocnego wypieku – świeżego chleba ozdobionego wcześniej przygotowanymi jajkami. Przyrządza się również słodkie kuleczki - koulourakia, zaś w piątek spożywa się tradycyjną potrawę - zupę z pasty sezamowej i cebuli zaprawionej octem. Po północy z soboty na niedzielę w greckich domach je się zupę z baraniny, w której skład wchodzą płuca, serce i wątroba. Z kolei specjalnością niedzielnego obiadu jest baranina z rożna przygotowana z ryżem i warzywami.
Na świątecznych stołach we Włoszech również jest sporo baraniny, ale są również potrawy z cielęciny i koźliny podawane z młodymi ziemniakami i smażonymi karczochami. Przygotowuje się również podawane na zimno "torty" z kurczaka lub szynek i różnych serów. Le scarcelle to z kolei koszyczki bądź wianuszki z ciasta, zapiekane z jajkami na twardo w skorupkach. Inne tradycyjne danie - Minestra di Pasqa - to zupa rodem z Neapolu na białym winie z dodatkiem kiełbasek. Na wielkanocnym stole we Włoszech nie może również zabraknąć colomby, czyli puszystego ciasta drożdżowego nadziewanego migdałami i kawałkami czekolady.
Z kolei w Hiszpanii tradycyjną potrawą wielkanocną są tzw. soldaditos de Pavía (żołnierzyki) - małe, panierowane filety z dorsza, podawane zawsze z czerwoną papryką. Na deser podaje się torrijas - słodkie grzanki maczane w mleku i smażone na patelni. Dzieci jedzą je z cukrem i cynamonem, dorośli z winem i miodem.
Portugalczycy długo przygotowują się do świąt wielkanocnych. Typowym przysmakiem tych dni jest folar - placek przyrządzany tylko raz do roku, na słodko, jako deser lub na słono - nadziewany wieprzowiną, szynką lub drobiem. W święta królują też migdały w różnych postaciach. Są na przykład ciasteczka św. Klary oraz, najbardziej popularne, migdały w polewie czekoladowej. Dawniej główną potrawą wielkanocną był solony i suszony dorsz. Dzisiaj także znajdziemy go wśród świątecznych potraw, zresztą to narodowe danie Portugalczyków.
W Chorwacji z kolei wypieka się specjalne wielkanocne pieczywo zwane vrtanj (z mąki pszenno - kukurydzianej), w kształcie ósemki, w której oczka wkłada się pomalowane na czerwono lub brązowo jajka. Na południu kraju popularne są strudle z serem oraz chałki w kształcie wianuszka także z miejscem na jajko. Najpopularniejsza potrawą na świąteczny obiad jest natomiast pasticada - mięso marynowane w czerwonym winie i occie winnym, faszerowane czosnkiem i ziołami.
Bardzo ciekawe są wielkanocne tradycje kulinarne w Afryce, na przykład w Kamerunie. W przeciwieństwie do europejskich dań na stole wielkanocnym w tym państwie znajdziemy więcej ryb niż mięsa. Ryby podaje się gotowane, pieczone lub suszone. W bogatszych rodzinach pieczone są bułeczki w kształcie krzyża, a na deser podaje się ciasto z ananasa. Uboższa ludność przygotowuje ugali - papkę z mąki maniokowej i kukurydzianej oraz mchichia - gotowane liście manioku.
I na koniec inna strona świata: Argentyna. Wiele z dań tego kraju zaczerpniętych jest z kuchni włoskiej - w końcu Włosi stanowili większość przybywających do Argentyny imigrantów. Stąd na stołach Argentyńczyków podczas świąt wielkanocnych, oprócz pieczonego mięsa (głównie wołowiny, z której ten kraj słynie) pojawia się tarta z jajkiem na twardo, szpinakiem, czosnkiem i twarogiem. Słodka przekąską jest Rosca de Pascua - okrągły słodki chlebek z dziurką, przyozdobiony serkiem kremowym i wiśniami o waniliowo - cytrynowym smaku.
AD/mp/WP Kuchnia