Wielkanoc na świecie

W wielu krajach świata Święta Wielkanocne są o wiele ważniejsze od Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuje się procesje, przemarsze, rodzinne spotkania, na których to wydarzeniach nie może zabraknąć również bardzo charakterystycznych dań. Wszędzie króluje jajko, jednak inne potrawy i produkty spożywcze, bardzo się różnią w zależności od tradycji obowiązujących w danym kraju.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W wielu krajach świata święta wielkanocne są o wiele ważniejsze od świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuje się procesje, przemarsze, rodzinne spotkania, na których to wydarzeniach nie może zabraknąć również bardzo charakterystycznych dań. Wszędzie króluje jajko, jednak inne potrawy i produkty spożywcze, bardzo się różnią w zależności od tradycji obowiązujących w danym kraju. W Polsce mamy mazurki i wielkanocne baby. A co w innych częściach naszego globu?

W Rosji już kilka dni przed Wielkanocą piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe - kulicz, z dodatkiem migdałów, kandyzowanych owoców, orzechów i alkoholu. Podaje się również paschę - potrawę z białego sera utartą z masłem, żółtkami i z dodatkiem bakalii. Całość formuje się w piramidkę, która ma symbolizować grób Chrystusa. Prócz tego stół przez cały dzień zastawiony jest różnymi potrawami mięsnymi oraz pastami z sera białego. Bardzo ważnym elementem tradycji jest barwienie jaj na kolor czerwony, który symbolizuje krew Chrystusa. Co ciekawe, stół wielkanocny ma być bogaty, więc nie podaje się dań rybnych - kiedyś bardzo dostępnych nawet dla biedniejszej części społeczeństwa.

W Grecji Wielkanoc jest bardzo ważna. Już w sobotę całe rodziny barwią jajka na czerwono, żeby za chwilę dodać je do tradycyjnego wielkanocnego wypieku – świeżego chleba ozdobionego wcześniej przygotowanymi jajkami. Przyrządza się również słodkie kuleczki - koulourakia, zaś w piątek spożywa się tradycyjną potrawę - zupę z pasty sezamowej i cebuli zaprawionej octem. Po północy z soboty na niedzielę w greckich domach je się zupę z baraniny, w której skład wchodzą płuca, serce i wątroba. Z kolei specjalnością niedzielnego obiadu jest baranina z rożna przygotowana z ryżem i warzywami.

Na świątecznych stołach we Włoszech również jest sporo baraniny, ale są również potrawy z cielęciny i koźliny podawane z młodymi ziemniakami i smażonymi karczochami. Przygotowuje się również podawane na zimno "torty" z kurczaka lub szynek i różnych serów. Le scarcelle to z kolei koszyczki bądź wianuszki z ciasta, zapiekane z jajkami na twardo w skorupkach. Inne tradycyjne danie - Minestra di Pasqa - to zupa rodem z Neapolu na białym winie z dodatkiem kiełbasek. Na wielkanocnym stole we Włoszech nie może również zabraknąć colomby, czyli puszystego ciasta drożdżowego nadziewanego migdałami i kawałkami czekolady.

Z kolei w Hiszpanii tradycyjną potrawą wielkanocną są tzw. soldaditos de Pavía (żołnierzyki) - małe, panierowane filety z dorsza, podawane zawsze z czerwoną papryką. Na deser podaje się torrijas - słodkie grzanki maczane w mleku i smażone na patelni. Dzieci jedzą je z cukrem i cynamonem, dorośli z winem i miodem.

Portugalczycy długo przygotowują się do świąt wielkanocnych. Typowym przysmakiem tych dni jest folar - placek przyrządzany tylko raz do roku, na słodko, jako deser lub na słono - nadziewany wieprzowiną, szynką lub drobiem. W święta królują też migdały w różnych postaciach. Są na przykład ciasteczka św. Klary oraz, najbardziej popularne, migdały w polewie czekoladowej. Dawniej główną potrawą wielkanocną był solony i suszony dorsz. Dzisiaj także znajdziemy go wśród świątecznych potraw, zresztą to narodowe danie Portugalczyków.

W Chorwacji z kolei wypieka się specjalne wielkanocne pieczywo zwane vrtanj (z mąki pszenno - kukurydzianej), w kształcie ósemki, w której oczka wkłada się pomalowane na czerwono lub brązowo jajka. Na południu kraju popularne są strudle z serem oraz chałki w kształcie wianuszka także z miejscem na jajko. Najpopularniejsza potrawą na świąteczny obiad jest natomiast pasticada - mięso marynowane w czerwonym winie i occie winnym, faszerowane czosnkiem i ziołami.

Bardzo ciekawe są wielkanocne tradycje kulinarne w Afryce, na przykład w Kamerunie. W przeciwieństwie do europejskich dań na stole wielkanocnym w tym państwie znajdziemy więcej ryb niż mięsa. Ryby podaje się gotowane, pieczone lub suszone. W bogatszych rodzinach pieczone są bułeczki w kształcie krzyża, a na deser podaje się ciasto z ananasa. Uboższa ludność przygotowuje ugali - papkę z mąki maniokowej i kukurydzianej oraz mchichia - gotowane liście manioku.

I na koniec inna strona świata: Argentyna. Wiele z dań tego kraju zaczerpniętych jest z kuchni włoskiej - w końcu Włosi stanowili większość przybywających do Argentyny imigrantów. Stąd na stołach Argentyńczyków podczas świąt wielkanocnych, oprócz pieczonego mięsa (głównie wołowiny, z której ten kraj słynie) pojawia się tarta z jajkiem na twardo, szpinakiem, czosnkiem i twarogiem. Słodka przekąską jest Rosca de Pascua - okrągły słodki chlebek z dziurką, przyozdobiony serkiem kremowym i wiśniami o waniliowo - cytrynowym smaku.

AD/mp/WP Kuchnia

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce