Pyszna babka cytrynowa na śniadanie wielkanocne
Święta Wielkanocne już za chwilę. Nie wyobrażamy sobie świąt bez tradycyjnej babki wielkanocnej. Oprócz tradycyjnych bab piaskowych czy drożdżowych na świątecznym stole warto postawić na pyszną babkę cytrynową. Babka cytrynowa jest aromatyczna, wilgotna i miękka. Przepis na babkę jest bardzo prosty i szybki, a składniki łatwo dostępne. Jak upiec wielkanocną babkę cytrynową? Oto najlepszy przepis.
oprac. Dominika Czerniszewska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do z miękką margaryną i cukrem.
- Cytrynę sparzyć i wyszorować. Dodać startą na tarce na małych oczkach całą cytrynę. Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy.
- Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.
- Formę do babki nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Następnie piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Jeszcze ciepłą polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl