Wielkanoc 2019. Jaką zupę podać zamiast żurku?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Wielkanocne zupy z różnych stron świata

Obraz
© 123RF

Zupa na Wielkanoc? Oczywiście żurek lub biały barszcz! Ale nie tylko... W wielu domach w Polsce w okresie świątecznym podaje się zupełnie inne zupy. Może warto poszerzyć domową tradycję o któryś z tych specjałów?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Polskie inspiracje

Obraz
© Fotolia

Żur żeniaty to wielkanocny klasyk ze Śląska. Zupa nie jest skomplikowana, bo składa się jedynie z zakwasu z mąki żytniej, ziemniaków, kawałka wędzonego mięsa i wody. Szukając innych świątecznych zup, warto też wybrać się do Kielc czy Starachowic. W tym regionie wielkanocny obiad zaczyna się od zalewajki - dość rzadkiej zupy, wzbogaconej kiełbasą, boczkiem, słoniną, grzybami i gęstą śmietaną.

Oba dania, choć nie mają ogólnopolskiego "zasięgu", miłośnikom kuchni regionalnej są dość dobrze znane. W przeciwieństwie do bardzo ciekawego i rzadko spotykanego dania, serwowanego w okresie Wielkiej Nocy na Podkarpaciu. Sodra, bo o niej mowa, to zupa wyjątkowa. Świadczą o tym już użyte do jej przygotowania składniki: serwatka z mleka owczego, zsiadłe krowie mleko, kiełbasa i starty chrzan.

Korzeń chrzanu pojawia się także w wielkanocnej zupie popularnej na wschodzie Polski - chrzanówce. Znajdziemy w niej warzywa, różnego rodzaju wędzonki, ale przede wszystkim mnóstwo świeżo startego chrzanu i gęstej śmietany.

/ 7Zupa z trybuli po niemiecku

Obraz
© 123RF

Nasi sąsiedzi z zachodu również mają swoją wielkanocną zupę. Ma ona żywy, zielony kolor, znakomicie kojarzący się z wiosną. To zupa z trybuli, zioła trochę zapomnianego, ale bardzo aromatycznego. Trybula to roślina podobna trochę do pietruszki, ale o zupełnie innym smaku i zapachu, przypominającym mirrę, która została przyniesiona przez jednego z Trzech Króli małemu Jezusowi. Stąd także jej powiązanie z Wielkanocą. Zupę tę gotuje się na wywarze mięsnym, z dodatkiem ziemniaków i cebuli, a na koniec dodaje się sporo posiekanej trybuli i wszystko miksuje.

/ 7Mięsna zupa z Italii

Obraz
© 123RF

We Włoszech z kolei święta wielkanocne to czas na podanie minestra di pasqua, bardzo esencjonalnej zupy mięsnej. W jej skład wchodzą udka z kurczaka, żeberka wieprzowe, pręga wołowa, a także mnóstwo warzyw: marchewka, kapusta, pomidory, cebula, czosnek i, co ciekawe, karczochy. Zupę aromatyzuje się pietruszką, tymiankiem, majerankiem i rozmarynem, a gotuje z dodatkiem sporej ilości białego wina. Ciekawostką jest to, że tak, jak polski żurek, minestra di pasqua podaje się z kiełbasą. W tym wypadku nie jest to jednak wędlina znana z naszych stołów, ale salami, bardzo paprykowe. Zupę serwuje się z grzankami lub polentą, czyli ugotowaną w dużej ilości wody kaszką kukurydzianą.

/ 7Grecka mayeritsa

Obraz
© 123RF

Święta wielkanocne są bardzo ważne dla Greków, dlatego też ich stoły są zawsze w tych dniach suto zastawione. Jednym z najważniejszych dań jest mayeritsa. Podstawą tej zupy jest łopatka jagnięca oraz jagnięce podroby: płucka, nerki, wątroba, gotowane z selerem naciowym, marchewką, szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki. Po ugotowaniu wywaru, gdy mięso stanie się miękkie, zaczyna się prawdziwa zabawa. Białko z kilku jajek należy ubić na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, nie przerywając ubijania, a następnie wlewamy sok z cytryny. Powstały sos wlewamy do zupy i podgrzewamy, mieszając. Zupy nie wolno zagotować, bo się zważy. Mayeritsę podaje się z ryżem.

/ 7Zupa z ciecierzycy rodem z Hiszpanii

Obraz
© 123RF

Potaje de garbanzos to z kolei hiszpańska zupa wielkanocna, przygotowywana z ciecierzycy. Nasiona moczone są przez noc w wodzie i gotowane z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem, pomidorami i szpinakiem. Ta warzywna, świeża zupa jest doprawiana ostrą papryką i sporą ilością liści laurowych, więc nie każdemu będzie smakować. Hiszpanie jednak za nią przepadają.

/ 7Wielkanocna zupa z Ekwadoru

Obraz
© 123RF

I na koniec najważniejsze wielkanocne danie z egzotycznego Ekwadoru, czyli fanesca. Składnikami tej bardzo zawiesistej zupy są: solony dorsz, ziarna kukurydzy, fasolka szparagowa, biała fasola, groch, kapusta, dynia, ryż, a także mleko, śmietana, orzeszki ziemne i… jajka. Wszystkie składniki gotuje się z dodatkiem cebuli, czosnku i majeranku, aż uzyskamy bardzo gęstą zupę. Fanesca jest tak bogata i pracochłonna, że je się ją praktycznie wyłącznie na Wielkanoc.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się