Wielkanoc 2019. Jaką zupę podać zamiast żurku?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Wielkanocne zupy z różnych stron świata

Obraz
© 123RF

Zupa na Wielkanoc? Oczywiście żurek lub biały barszcz! Ale nie tylko... W wielu domach w Polsce w okresie świątecznym podaje się zupełnie inne zupy. Może warto poszerzyć domową tradycję o któryś z tych specjałów?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Polskie inspiracje

Obraz
© Fotolia

Żur żeniaty to wielkanocny klasyk ze Śląska. Zupa nie jest skomplikowana, bo składa się jedynie z zakwasu z mąki żytniej, ziemniaków, kawałka wędzonego mięsa i wody. Szukając innych świątecznych zup, warto też wybrać się do Kielc czy Starachowic. W tym regionie wielkanocny obiad zaczyna się od zalewajki - dość rzadkiej zupy, wzbogaconej kiełbasą, boczkiem, słoniną, grzybami i gęstą śmietaną.

Oba dania, choć nie mają ogólnopolskiego "zasięgu", miłośnikom kuchni regionalnej są dość dobrze znane. W przeciwieństwie do bardzo ciekawego i rzadko spotykanego dania, serwowanego w okresie Wielkiej Nocy na Podkarpaciu. Sodra, bo o niej mowa, to zupa wyjątkowa. Świadczą o tym już użyte do jej przygotowania składniki: serwatka z mleka owczego, zsiadłe krowie mleko, kiełbasa i starty chrzan.

Korzeń chrzanu pojawia się także w wielkanocnej zupie popularnej na wschodzie Polski - chrzanówce. Znajdziemy w niej warzywa, różnego rodzaju wędzonki, ale przede wszystkim mnóstwo świeżo startego chrzanu i gęstej śmietany.

/ 7Zupa z trybuli po niemiecku

Obraz
© 123RF

Nasi sąsiedzi z zachodu również mają swoją wielkanocną zupę. Ma ona żywy, zielony kolor, znakomicie kojarzący się z wiosną. To zupa z trybuli, zioła trochę zapomnianego, ale bardzo aromatycznego. Trybula to roślina podobna trochę do pietruszki, ale o zupełnie innym smaku i zapachu, przypominającym mirrę, która została przyniesiona przez jednego z Trzech Króli małemu Jezusowi. Stąd także jej powiązanie z Wielkanocą. Zupę tę gotuje się na wywarze mięsnym, z dodatkiem ziemniaków i cebuli, a na koniec dodaje się sporo posiekanej trybuli i wszystko miksuje.

/ 7Mięsna zupa z Italii

Obraz
© 123RF

We Włoszech z kolei święta wielkanocne to czas na podanie minestra di pasqua, bardzo esencjonalnej zupy mięsnej. W jej skład wchodzą udka z kurczaka, żeberka wieprzowe, pręga wołowa, a także mnóstwo warzyw: marchewka, kapusta, pomidory, cebula, czosnek i, co ciekawe, karczochy. Zupę aromatyzuje się pietruszką, tymiankiem, majerankiem i rozmarynem, a gotuje z dodatkiem sporej ilości białego wina. Ciekawostką jest to, że tak, jak polski żurek, minestra di pasqua podaje się z kiełbasą. W tym wypadku nie jest to jednak wędlina znana z naszych stołów, ale salami, bardzo paprykowe. Zupę serwuje się z grzankami lub polentą, czyli ugotowaną w dużej ilości wody kaszką kukurydzianą.

/ 7Grecka mayeritsa

Obraz
© 123RF

Święta wielkanocne są bardzo ważne dla Greków, dlatego też ich stoły są zawsze w tych dniach suto zastawione. Jednym z najważniejszych dań jest mayeritsa. Podstawą tej zupy jest łopatka jagnięca oraz jagnięce podroby: płucka, nerki, wątroba, gotowane z selerem naciowym, marchewką, szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki. Po ugotowaniu wywaru, gdy mięso stanie się miękkie, zaczyna się prawdziwa zabawa. Białko z kilku jajek należy ubić na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, nie przerywając ubijania, a następnie wlewamy sok z cytryny. Powstały sos wlewamy do zupy i podgrzewamy, mieszając. Zupy nie wolno zagotować, bo się zważy. Mayeritsę podaje się z ryżem.

/ 7Zupa z ciecierzycy rodem z Hiszpanii

Obraz
© 123RF

Potaje de garbanzos to z kolei hiszpańska zupa wielkanocna, przygotowywana z ciecierzycy. Nasiona moczone są przez noc w wodzie i gotowane z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem, pomidorami i szpinakiem. Ta warzywna, świeża zupa jest doprawiana ostrą papryką i sporą ilością liści laurowych, więc nie każdemu będzie smakować. Hiszpanie jednak za nią przepadają.

/ 7Wielkanocna zupa z Ekwadoru

Obraz
© 123RF

I na koniec najważniejsze wielkanocne danie z egzotycznego Ekwadoru, czyli fanesca. Składnikami tej bardzo zawiesistej zupy są: solony dorsz, ziarna kukurydzy, fasolka szparagowa, biała fasola, groch, kapusta, dynia, ryż, a także mleko, śmietana, orzeszki ziemne i… jajka. Wszystkie składniki gotuje się z dodatkiem cebuli, czosnku i majeranku, aż uzyskamy bardzo gęstą zupę. Fanesca jest tak bogata i pracochłonna, że je się ją praktycznie wyłącznie na Wielkanoc.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw