Werbena cytrynowa. Aromatyczna przyprawa z Ameryki Południowej

Werbena cytrynowa jest rośliną, która największą furorę robi w Ameryce Południowej. W innych miejscach nie jest zbyt popularna. A szkoda, bo właściwości werbeny cytrynowej wpływają korzystnie i na smak przygotowywanych potraw oraz napojów, i na zdrowie.

werbena cytrynowa
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Werbena cytrynowa, zwana też lippią trójlistną, to wieloletni krzew liściasty należący do rodziny werbenowatych i pochodzący z Argentyny. W Europie znalazła się w XVII wieku, gdzie szybko poznano się na jej wszechstronnych właściwościach.

Werbena cytrynowa – zastosowanie w kuchni

Ze względu na intensywny zapach jej liści, werbena cytrynowa świetnie sprawdza się w kuchni jako przyprawa. Wysoka temperatura nie działa negatywnie na smak werbeny cytrynowej, więc można dodawać ją do posiłku już w trakcie gotowania. Ma łagodzące działanie na smak potraw, w których się znajduje. Werbenę cytrynową można dodawać w postaci całych liści, lecz w takim przypadku należy wyjąć je z dania przed podaniem. Oczywiście werbenę można rozdrobnić i oszczędzić sobie tego problemu.

Werbena cytrynowa bardzo często jest dodawana do sałatek, najlepiej zaś pasuje do sałatek owocowych. Warto dołączać ją także do sosów, gdyż werbena świetnie podkreśla ich smak. Lippia trójlistna pasuje również do ryb, zup rybnych i dań z owoców morza. Z drugiej strony, doskonale komponuje się ze słodszymi posiłkami, takimi jak puddingi, wanilia czy dżemy. Werbeną cytrynową można też ozdobić np. gotowany ryż.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Werbena cytrynowa – napoje

Osobną kwestią są napoje, które dzięki werbenie cytrynowej świetnie smakują. Werbenę można znaleźć w brytyjskiej lemoniadzie, razem z cytrusami oraz skórkami pomarańczy. Jest ona niekiedy stosowana jako zamiennik skórki pomarańczy.

W różnych sklepach zielarskich liście werbeny cytrynowej sprzedawane są jako herbata do zaparzenia. Po zalaniu wrzątkiem werbena nie traci swojego cytrynowego smaku, jest przy tym dość ostra i orzeźwiająca. Należy ją jednak parzyć nieco dłużej niż zwykłą zieloną herbatę ze sklepu, gdyż werbena cytrynowa nadaje się do picia po około 6-7 minutach. Jeśli nie do końca odpowiada nam smak samej werbeny, możemy ją mieszać z liśćmi innych herbat i traktować jako przyjemny dodatek.

Werbena cytrynowa – właściwości lecznicze

Przydatność werbeny cytrynowej nie kończy się na gotowaniu i przyrządzaniu napojów. Werbena cytrynowa działa bowiem prozdrowotnie na ludzki organizm. Napar z werbeny pomaga nawet przy drobnych przeziębieniach czy zapaleniach górnych dróg oddechowych. Werbena cytrynowa to także doskonały środek moczopędny. Jej stosowanie pomaga przy stanach zapalnych śledziony i wątroby.

Werbena cytrynowa działa też niezwykle korzystnie na nasz nastrój. Do tego stopnia, że pomaga w walce z depresją, choć oczywiście nie ma decydującego wpływu na leczenie tej choroby. Generalnie jednak lippia trójlistna ma właściwości relaksacyjne, pomaga zwalczyć migrenę i nerwobóle.

Dzięki werbenie cytrynowej lepiej zacznie pracować nasz żołądek. Jeśli często odczuwamy mdłości, ta roślina jest również jak najbardziej zalecana. Jej stosowanie powinno przypaść do gustu osobom zmagającym się z wiecznie nieprzyjemnym oddechem z ust – werbena cytrynowa skutecznie go bowiem odświeży.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja