Skarbnica zdrowia. Zielony groszek w kuchni
Zielony groszek jest niepozornym, ale bardzo cennym warzywem, który uprawia się już od 10 tysięcy lat. Ma mnóstwo cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Sprawdź, co jakie korzyści płyną z jedzenia zielonego groszku.
Zielony groszek to nasiona popularnej rośliny strączkowej z rodziny bobowatych – grochu zwyczajnego – która pochodzi z Azji i Kaukazu, a także Europy i niektórych rejonów Afryki. Jest to jedna z najdłużej uprawianych roślin na świecie; przypuszcza się, że hodowana była już 7800 lat przed naszą erą.
Groch zwyczajny dobrze czuje się w kwaśnych, dobrze nawodnionych glebach i w niezbyt nasłonecznionym miejscu. W Polsce można spotkać dwa podgatunki grochu zwyczajnego: groch zwyczajny polny, który rośnie dziko, oraz groch zwyczajny typowy, którego można spotkać na polach uprawnych czy w przydomowych ogródkach.
Kwiaty zielonego groszku kwitną na różowo bądź biało i, co warto wiedzieć, były to pierwsze w historii rośliny, dzięki którym Grzegorz Mendel dokonał przełomowych odkryć związanych z dziedziczeniem genetycznym. Zielony groszek to malutkie i, jak sama nazwa wskazuje, zielone kuleczki o słodkawym smaku.
Smacznego: przepis na placuszki dyniowe
Zielony groszek – wartości odżywcze
Zielony groszek jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Można w nim znaleźć witaminę C, A, K, E i witaminy z grupy B (np. niacynę i kwas foliowy), także mnóstwo magnezu i żelaza, również wapń, fosfor, sód, potas, miedź i kobalt. Zielony groszek w 100 g zawiera ok. 100 kcal, ale jest bardzo sycący, dlatego wystarczy zjeść go niewiele, by poczuć się najedzonym.
Zielony groszek – właściwości lecznicze
Błonnik zawarty w zielonym groszku doskonale reguluje pracę jelit. Jest to warzywo o właściwościach wiatropędnych, dlatego jego spożywanie jest zalecane dla osób z wzdęciami lub problemami z wypróżnianiem. Ponadto zielony groszek służy także jako doskonały substytut tłuszczów zwierzęcych i jest polecany szczególnie dla wegetarian i wegan. Zielony groszek chroni przed miażdżycą i zawałem serca, obniża poziom "złego" cholesterolu, a dzięki przeciwutleniaczom skutecznie działa jako produkt antynowotworowy i opóźniający starzenie. Prócz tego zielony groszek, dzięki bogactwu witamin, wpływa na naszą odporność, chroni przed awitaminozą i niedokrwistością, niweluje ogólne zmęczenie oraz korzystnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową.
Zielony groszek – kulinarne zastosowanie
Zielony groszek rzadko bywa głównym składnikiem dań, ale jest niezastąpionym dodatkiem do np. polskiej sałatki jarzynowej. Niemniej jednak można utrzeć go na puree z dodatkiem śmietany i pieprzu bądź zrobić z niego zupę-krem czy orzeźwiający chłodnik. Zielony groszek świetnie komponuje się z marchewką, dlatego bardzo często można go spotkać w tym wydaniu obok potraw z mięsem, np. kotletem schabowym. Jest też składnikiem tradycyjnej grochówki i kapusty. Zielony groszek doskonale nadaje się do rożnych surówek, warzywnych zapiekanek czy lekkich dań z kurczakiem. Zielony groszek można kupić zarówno w stanie surowym, świeżym bądź mrożonym, jak i w zalewie konserwowej.