WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Wegański zamiennik jajka. Czym jest aquafaba i co można z niej zrobić?

Większość z nas gotuje rośliny strączkowe albo korzysta z konserwowej ciecierzycy czy fasoli. Wodę po gotowaniu wylewamy, a zawartość puszki odsączamy, by przygotować posiłek. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że wzgardzona przez nas zalewa może być wykorzystana jako substytut jajka! Ta właśnie woda po ciecierzycy albo innych strączkach nazywana jest aquafabą.

AquafabaJeśli postawimy obok siebie bezę wegańską i tę wykonaną z białek jaj, nie będziemy w stanie ich rozróżnić
Źródło zdjęć: © 123RF

Historia aquafaby

Poszukiwanie wegańskiego zamiennika jajek od lat pochłaniało wielu ludzi. Próbowano zastępować je dojrzałymi bananami, przecierem z jabłek albo siemieniem lnianym wymieszanym z wodą. Częściowo zdawało to rezultaty, ale przygotowanie, np. wegańskiej bezy było niemożliwe. Wszystko zmieniło się po odkryciu aquafaby. Nazwa ta pochodzi ze zlepka dwóch łacińskich słów: aqua – woda oraz faba – fasola.

Pierwsze oficjalne próby wykorzystania aquafaby miały miejsce dopiero w 2012 roku. Francuz, Joël Roessel, szukał substytutu dla białek jaj i odkrył, że płyn z puszki cieciorki w połączeniu z cukrem udaje się ubić na pianę. Jednak to Goose Wohl, amerykański programista, przyczynił się do rozpowszechnienia i nazwania aquafaby. To on jako pierwszy przygotował wegańską bezę.

Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Oczywiście, biorąc pod uwagę wartości odżywcze, woda po ciecierzycy nie może konkurować z jajkami, ale pod względem strukturalnym doskonale je zastępuje. Wywar z roślin strączkowych ma charakterystyczny zapach. Staje się jeszcze bardziej intensywny w czasie ubijania, ale po upieczeniu całkowicie znika. Jeśli postawimy obok siebie bezę wegańską i tę wykonaną z białek jaj, nie będziemy w stanie ich rozróżnić. Są identyczne zarówno smakowo, jak i zapachowo.

Jakie jajka wybrać?

Jak samodzielnie przygotować aquafabę?

Aquafaba z puszki nie wszystkich do siebie przekonuje. Na pewno nie jest groźna dla konsumentów, ale długotrwały jej kontakt z metalem może mieć na nią jakiś wpływ. Nie jesteśmy jednak skazani tylko na aquafabę z puszki. Z powodzeniem można przygotować ją samodzielnie. W jaki sposób?

Wystarczą 3 szklanki ciecierzycy, woda do jej namoczenia i 3-4 szklanki wody do gotowania. Zaczynamy zalania ciecierzycą wodą i odstawienia jej na noc. Poziom wody musi być kilka centymetrów wyżej niż ziarna. Cieciorka pęcznieje i zwiększa swoją objętość. Rano odcedzamy ją, wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą (3-4 szklanki). Ciecierzycę gotujemy przez ok. 1,5 godziny pod przykryciem.

Z ugotowanej cieciorki możemy przygotować hummus, dodać do zupy krem czy też innego dania. Wodę z gotowania zostawiamy do wystygnięcia. Tak powstała aquafaba wraz ze spadkiem temperatury nieco tężeje.

Aquafabę w zależności od potrzeb można redukować, gotując do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Jest to szczególnie przydatne, jeśli chcemy ją bez problemu ubić. W innych przypadkach nie ma potrzeby jej odparowywania.

Wywar z ciecierzycy zachowuje swoją świeżość do 5 dni, jeśli jest przechowywany w lodówce. Można go również mrozić.

Przepisy z wykorzystaniem aquafaby

Jedna łyżka aquafaby to substytut żółtka, dwie łyżki – białka, a trzy łyżki – całego jajka. Jeśli więc w przepisie mamy określoną liczbę jajek, zamiast nich dodajemy przeliczoną liczbę łyżek wody z cieciorki. W ten sposób możemy przygotować wegańskie ciasta i desery, które będą mogły spożywać również osoby z alergią na jajka.

beza
© 123RF

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów z wykorzystaniem aquafaby. Przygotowanie tych dań w wersji wegańskiej przed jej odkryciem było praktycznie niemożliwe.

Wegański majonez

Składniki:

  • 2 szkl. oleju roślinnego,
  • ½ szkl. aquafaby,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny albo octu,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można je pominąć, ale nadają majonezowi fajnego posmaku),
  • ¾ łyżeczki musztardy,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki miodu, syropu z agawy czy też innego produktu słodzącego.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki, poza olejem, umieszczamy w wysokim naczyniu. Przez 1-2 minuty blendujemy na najwyższych obrotach tak, by całość dobrze się spieniła.
  2. Przy włączonym blenderze, ale bez poruszania nim, dolewamy powoli pierwszą szklankę oleju.
  3. Gdy wlewamy kolejną szklankę, ruszamy blenderem do góry i na dół. Chwilę później płyn zacznie gęstnieć i zrobi się z niego majonez.
  4. Przekładamy go do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Zachowuje świeżość do 14 dni.
  5. Co ciekawe, jeśli przy pierwszym podejściu majonez nie chce nam wyjść, nie martwmy się!
  6. Wystarczy wstawić całość do lodówki na noc. Potem wyjąć i zacząć blendować. Majonez na pewno się uda.

Wegańskie bezy

Składniki:

  • zalewa z jednej puszki ciecierzycy (nieco ponad ½ szkl.), ½ szkl. cukru.

Przygotowanie

  1. Aquafaba musi być zimna. Przelewamy ją do miski i ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier.
  2. Piana powinna być tak sztywna, by nie wypadała z miski nawet po jej odwróceniu do góry dnem. Masę nabieramy łyżką i wykładamy na blachę, formując niewielkie bezy.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 1,5 godziny i studzimy.

Pavlova z leśnymi owocami

Składniki:

  • schłodzona aquafaba z jednej puszki ciecierzycy,
  • ¾ szkl. cukru,
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • bita śmietana z dodatkiem cukru pudru,
  • owoce: truskawki, maliny czerwone i żółte, jagody, borówki,
  • dżem truskawkowy, liście mięty i płatki róż do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 135 stopni. Aquafabę mieszamy z octem jabłkowym i ubijamy na sztywną pianę.
  2. Dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając do momentu całkowitego zesztywnienia masy. Dodajemy wanilię i skrobię.
  3. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Pianę wykładamy na środek, formując duże koło.
  4. Całość wstawiamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy przez ok. 2 godziny.
  5. Po ostudzeniu smarujemy bezę bitą śmietaną i układamy na niej owoce. Wierzch skrapiamy dżemem, ozdabiały liśćmi mięty i płatkami róż.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯