Wędlina raz na kilka tygodni? Niepokojące zalecenia ekspertów

Nie od dziś wiadomo, że sklepowe wędliny nie wpływają zbyt korzystnie dla naszego zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że codzienna porcja przetworzonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Wędlina raz na kilka tygodni? Niepokojące zalecenia ekspertów
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
22

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, niezależna agencja Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ogłosiła, że przetworzone mięso jest rakotwórcze. Zostało to oparte na eksperckim artykule przeglądowym, opublikowanym w prestiżowym czasopiśmie naukowym Lancet Oncology. Przetworzone mięso to takie, które zostało poddane utwardzeniu, soleniu, fermentacji lub wędzeniu, by poprawić smak lub zakonserwować produkt. Chodzi więc o bekon, salami, szynkę, parówki, peklowane wędliny. WHO odkryło, że spożywanie 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększyłoby ryzyko zachorowania na raka jelita o 18 proc. w ciągu całego życia. Wszystkiemu winne są azotyny.

Azotyny to dodatki do żywności stosowane w celu poprawy wyglądu i jakości wędlin. Producenci wędlin stosują go chętnie, ponieważ stabilizują kolor czerwony w ich wyrobach (bez nich wyglądałyby na szare, przez co nie zachęcałyby do konsumpcji) i nadają im charakterystyczny smak. Dodawanie do żywności azotynów może prowadzić do powstawania niewielkich ilości silnie rakotwórczych nitrozoamin. W związku z tym firmy produkujące żywność, dodają do swych wyrobów kwas askorbinowy lub kwas izoaskorbinowy, by zahamować powstawanie tych szkodliwych związków, co w znacznym stopniu redukuje ten problem.

Nie możemy jednoznacznie powiedzieć, co dzieje się z azotanami w organizmie z wielu powodów. Jest to bowiem uzależnione od wielu czynników takich jak obecność bakterii jelitowych, tlen we krwi, przeciwutleniacze, tłuszcz czy alkohol. Trudno postawić tezę, że obecność azotynów w przetworzonych mięsach jest jedyną przyczyną zwiększonego ryzyka zachorowania na raka.

Mimo wszystko warto unikać azotanów lub mocno ograniczyć ich spożycie. W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych tłuszczów. Dwa razy w tygodniu powinniśmy sięgać po ryby, a po czerwone mięso raz. Z kolei przetworzone mięso powinni spożywać jedynie raz na kilka tygodni. Czym więc zastąpić wędliny? Zamieńmy boczek na soczewicę, ciecierzycę, fasolkę, groch, fasolkę lub fasolkę szparagową. Wypróbujmy produkty sojowe takie jak tofu czy tempeh. Wprowadźmy do diety mięso indyka. Postawmy na jakość – kupujmy mniej wędlin, ale za to wybierajmy te, które mają najlepszy skład. Wędzona papryka oraz grzyby zapewnią potrawom głęboki smak.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć