Wędlina raz na kilka tygodni? Niepokojące zalecenia ekspertów

Nie od dziś wiadomo, że sklepowe wędliny nie wpływają zbyt korzystnie dla naszego zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że codzienna porcja przetworzonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Zamieńmy boczek na soczewicę, ciecierzycę, fasolkę, groch, fasolkę lub fasolkę szparagową.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
22

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, niezależna agencja Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ogłosiła, że przetworzone mięso jest rakotwórcze. Zostało to oparte na eksperckim artykule przeglądowym, opublikowanym w prestiżowym czasopiśmie naukowym Lancet Oncology. Przetworzone mięso to takie, które zostało poddane utwardzeniu, soleniu, fermentacji lub wędzeniu, by poprawić smak lub zakonserwować produkt. Chodzi więc o bekon, salami, szynkę, parówki, peklowane wędliny. WHO odkryło, że spożywanie 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększyłoby ryzyko zachorowania na raka jelita o 18 proc. w ciągu całego życia. Wszystkiemu winne są azotyny.

Azotyny to dodatki do żywności stosowane w celu poprawy wyglądu i jakości wędlin. Producenci wędlin stosują go chętnie, ponieważ stabilizują kolor czerwony w ich wyrobach (bez nich wyglądałyby na szare, przez co nie zachęcałyby do konsumpcji) i nadają im charakterystyczny smak. Dodawanie do żywności azotynów może prowadzić do powstawania niewielkich ilości silnie rakotwórczych nitrozoamin. W związku z tym firmy produkujące żywność, dodają do swych wyrobów kwas askorbinowy lub kwas izoaskorbinowy, by zahamować powstawanie tych szkodliwych związków, co w znacznym stopniu redukuje ten problem.

Nie możemy jednoznacznie powiedzieć, co dzieje się z azotanami w organizmie z wielu powodów. Jest to bowiem uzależnione od wielu czynników takich jak obecność bakterii jelitowych, tlen we krwi, przeciwutleniacze, tłuszcz czy alkohol. Trudno postawić tezę, że obecność azotynów w przetworzonych mięsach jest jedyną przyczyną zwiększonego ryzyka zachorowania na raka.

Mimo wszystko warto unikać azotanów lub mocno ograniczyć ich spożycie. W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych tłuszczów. Dwa razy w tygodniu powinniśmy sięgać po ryby, a po czerwone mięso raz. Z kolei przetworzone mięso powinni spożywać jedynie raz na kilka tygodni. Czym więc zastąpić wędliny? Zamieńmy boczek na soczewicę, ciecierzycę, fasolkę, groch, fasolkę lub fasolkę szparagową. Wypróbujmy produkty sojowe takie jak tofu czy tempeh. Wprowadźmy do diety mięso indyka. Postawmy na jakość – kupujmy mniej wędlin, ale za to wybierajmy te, które mają najlepszy skład. Wędzona papryka oraz grzyby zapewnią potrawom głęboki smak.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne