Warzywa korzeniowe. Co z nich zrobić?

Warzywa korzeniowe cenione są za bogactwo witamin i składników mineralnych. Ponadto wspomagają odporność, więc idealnie nadają się na posiłki jesienią i zimą, kiedy zmagamy się chłodem, deszczem i śniegiem. Z pewnością wzbogacą naszą dietę, zarówno pod względem wartości odżywczych, jak i smakowych.

warzywa korzenioweWarzywa korzeniowe dostarczą nam wielu witamin i minerałów
Źródło zdjęć: © 123RF

Czerwony burak potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Za jego kolor odpowiada betanina, która ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Z kolei marchewka to skarbnica innego barwnika - beta karotenu. Doceniają go zwłaszcza osoby, które chcą mieć piękną, "muśniętą słońcem" cerę.

Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a pietruszka wzmacnia organizm oraz poprawia cerę. Potas i witaminę C znajdziemy w tak często goszczącym na talerzu ziemniaku, a w jego słodkim odpowiedniku z Ameryki Środkowej i Południowej - przeciwutleniacz likopen. Chociaż warzywa korzeniowe powinny się na naszych talerzach pojawiać cały rok, to właśnie jesienią, tuż po zbiorach mają najwięcej witamin. I co ważne, dania z nich przygotowane kuszą wyglądem, smakiem i bogatym aromatem.

Bataty - naprawdę warto je jeść

Pieczone frytki z warzyw

Lubisz frytki? To danie nie musi się już kojarzyć z fast foodem. Możesz zrobić zdrowszą wersję. Wystarczy ziemniak, marchew, pietruszka, batat, burak, oliwa i przyprawy: sól, pieprz oraz curry.

Warzywa obieramy i kroimy w słupki. Układamy je w piekarniku na papierze do pieczenia, posypujemy przyprawami i smarujemy oliwą nakładaną na pędzelek. Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przekładamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze kwadrans. Dokładny czas zależy od upodobań: niektórzy wolą frytki chrupkie, inni rozpływające się w ustach. Tak przygotowane danie najlepiej smakuje z sosem z jogurtu greckiego z ulubionymi świeżymi ziołami, czosnkiem, ostrą papryczką czy musztardą miodową.

Buraki z mozzarellą i rukolą

Uprawiany w każdym ogrodzie burak można by nazwać pospolitym, jednak na talerzu odkrywamy jego wyjątkowy kolor i smak. Idealnie zaprezentuje się z kulkami mozzarelli, sera podpuszczkowego rodem z południowych Włoch oraz rukolą, zieloną odmianą sałaty o charakterystycznym, intensywnym smaku.

Buraki gotujemy lub pieczemy, a po ostudzeniu obieramy. Następnie kroimy na plasterki, podobnie jak ser. Na talerzu najpierw układamy umytą rukolę, a następnie naprzemiennie pasterek buraka i mozzarelli. Całość polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy prażonym słonecznikiem albo orzechami.

Buraki
© 123RF

Zupa krem z pietruszki i ziemniaka

Na wykwintnym obiedzie z przyjaciółmi świetnie sprawdzi się zupa krem na bazie pietruszki i ziemniaków. Potrzebujemy kilka młodych pietruszek, dwa - trzy średnie ziemniaki, bulion warzywny, serek topiony, natkę pietruszki i przyprawy.

Warzywa kroimy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy serek topiony i miksujemy. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Na talerzu posypujemy posiekaną natką, która w ten sposób nie straci swoich wartości odżywczych. Jeśli ktoś lubi smak kolendry, to również będzie doskonałe zwieńczenie tego dania.

Placki marchwiowo-ziemniaczane

W wielu domach placki ziemniaczane to obowiązkowe danie jesiennych i zimowych obiadów. Warto też przygotować placki marchwiano-ziemniaczane. Oprócz ziemniaków i marchewek potrzebujemy cebuli, mąki ziemniaczanej, jajka, soli, kolorowego pieprzu, imbiru w proszku i oleju.

Startą na dużej tarce marchewkę wkładamy do miski. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy i odsączamy z soku, a następnie wkładamy do marchwi. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajko, sól, pieprz i imbir. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy czubatą łyżkę i formujemy na patelni placki, które smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy je z ulubionymi dodatkami: śmietaną, sosem pomidorowym, sałatą, sosem pomidorowym.

Surówka z pasternaku i jabłka

Korzeń pasternaku pietruszkę przypomina wyglądem, ale ma inny smak: łagodny, słodki, lekko orzechowy. Jest też bogaty w wiele substancji odżywczych oraz zawiera dużo błonnika. Nadaje się na surówkę, a z kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym będzie idealnym dodatkiem zarówno do dania mięsnego, jak i wegetariańskiego. Łatwo ją też przygotować.

Pasternak i jabłko obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a następnie doprawiamy sosem jogurtowym doprawionym sokiem z cytryny, solą, pieprzem i modem. Na koniec możemy posypać natką pietruszki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru