Warzywa korzeniowe. Co z nich zrobić?
Warzywa korzeniowe cenione są za bogactwo witamin i składników mineralnych. Ponadto wspomagają odporność, więc idealnie nadają się na posiłki jesienią i zimą, kiedy zmagamy się chłodem, deszczem i śniegiem. Z pewnością wzbogacą naszą dietę, zarówno pod względem wartości odżywczych, jak i smakowych.
Czerwony burak potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Za jego kolor odpowiada betanina, która ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Z kolei marchewka to skarbnica innego barwnika - beta karotenu. Doceniają go zwłaszcza osoby, które chcą mieć piękną, "muśniętą słońcem" cerę.
Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a pietruszka wzmacnia organizm oraz poprawia cerę. Potas i witaminę C znajdziemy w tak często goszczącym na talerzu ziemniaku, a w jego słodkim odpowiedniku z Ameryki Środkowej i Południowej - przeciwutleniacz likopen. Chociaż warzywa korzeniowe powinny się na naszych talerzach pojawiać cały rok, to właśnie jesienią, tuż po zbiorach mają najwięcej witamin. I co ważne, dania z nich przygotowane kuszą wyglądem, smakiem i bogatym aromatem.
Bataty - naprawdę warto je jeść
Pieczone frytki z warzyw
Lubisz frytki? To danie nie musi się już kojarzyć z fast foodem. Możesz zrobić zdrowszą wersję. Wystarczy ziemniak, marchew, pietruszka, batat, burak, oliwa i przyprawy: sól, pieprz oraz curry.
Warzywa obieramy i kroimy w słupki. Układamy je w piekarniku na papierze do pieczenia, posypujemy przyprawami i smarujemy oliwą nakładaną na pędzelek. Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przekładamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze kwadrans. Dokładny czas zależy od upodobań: niektórzy wolą frytki chrupkie, inni rozpływające się w ustach. Tak przygotowane danie najlepiej smakuje z sosem z jogurtu greckiego z ulubionymi świeżymi ziołami, czosnkiem, ostrą papryczką czy musztardą miodową.
Buraki z mozzarellą i rukolą
Uprawiany w każdym ogrodzie burak można by nazwać pospolitym, jednak na talerzu odkrywamy jego wyjątkowy kolor i smak. Idealnie zaprezentuje się z kulkami mozzarelli, sera podpuszczkowego rodem z południowych Włoch oraz rukolą, zieloną odmianą sałaty o charakterystycznym, intensywnym smaku.
Buraki gotujemy lub pieczemy, a po ostudzeniu obieramy. Następnie kroimy na plasterki, podobnie jak ser. Na talerzu najpierw układamy umytą rukolę, a następnie naprzemiennie pasterek buraka i mozzarelli. Całość polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy prażonym słonecznikiem albo orzechami.
Zupa krem z pietruszki i ziemniaka
Na wykwintnym obiedzie z przyjaciółmi świetnie sprawdzi się zupa krem na bazie pietruszki i ziemniaków. Potrzebujemy kilka młodych pietruszek, dwa - trzy średnie ziemniaki, bulion warzywny, serek topiony, natkę pietruszki i przyprawy.
Warzywa kroimy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy serek topiony i miksujemy. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Na talerzu posypujemy posiekaną natką, która w ten sposób nie straci swoich wartości odżywczych. Jeśli ktoś lubi smak kolendry, to również będzie doskonałe zwieńczenie tego dania.
Placki marchwiowo-ziemniaczane
W wielu domach placki ziemniaczane to obowiązkowe danie jesiennych i zimowych obiadów. Warto też przygotować placki marchwiano-ziemniaczane. Oprócz ziemniaków i marchewek potrzebujemy cebuli, mąki ziemniaczanej, jajka, soli, kolorowego pieprzu, imbiru w proszku i oleju.
Startą na dużej tarce marchewkę wkładamy do miski. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy i odsączamy z soku, a następnie wkładamy do marchwi. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajko, sól, pieprz i imbir. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy czubatą łyżkę i formujemy na patelni placki, które smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy je z ulubionymi dodatkami: śmietaną, sosem pomidorowym, sałatą, sosem pomidorowym.
Surówka z pasternaku i jabłka
Korzeń pasternaku pietruszkę przypomina wyglądem, ale ma inny smak: łagodny, słodki, lekko orzechowy. Jest też bogaty w wiele substancji odżywczych oraz zawiera dużo błonnika. Nadaje się na surówkę, a z kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym będzie idealnym dodatkiem zarówno do dania mięsnego, jak i wegetariańskiego. Łatwo ją też przygotować.
Pasternak i jabłko obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a następnie doprawiamy sosem jogurtowym doprawionym sokiem z cytryny, solą, pieprzem i modem. Na koniec możemy posypać natką pietruszki.