Warzywa i owoce - lekarstwo na raka

Są takie owoce i warzywa, które są tak zdrowe, że mogą pomóc w walce z nowotworami. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, jelita grubego, czy trzustki. Oto niektóre z nich...

Obraz

/ 10Brokuły

Obraz
© sxc.hu

Dzięki zawartym w nich sulforafanie zmniejszają ryzyko pojawienia się raka prostaty. Naukowcy udowodnili, że brokuły minimalizują też ryzyko katarakty, ataków serca i choroby płuc. Dodajmy, że kiełki brokuła hamują rozwój bakterii Helicobacter pylori, które zwiększają ryzyko owrzodzenia żołądka i przyczyniają się do powstania nowotworu.

/ 10Brzoskwinie

Obraz
© sxc.hu

Naukowcy z Texasu udowodnili, że ekstrakt z brzoskwiń skutecznie niszczy komórki raka piersi. Dzieje się to za sprawą kwasów fenolowych. Podobne działanie, choć nieco mniejszą skuteczność, wykazał wyciąg z ciemnej odmiany śliwek. Jak ocenia Światowa Organizacja Zdrowia, rak piersi odpowiada za 16 proc. zgonów kobiet na całym świecie.

/ 10Cebula i czosnek

Obraz
© sxc.hu

Zawarta w nich siarka hamuje wzrost komórek rakowych, a selen - pobudza tworzenie się białych krwinek i przyczynia się do obumierania komórek rakowych. Cebula i czosnek dostarczają flawonoidów, które obniżają ryzyko występowania raka sutka oraz nowotworów nerek, jajników, jamy ustnej, gardła i jelita grubego.

/ 10Granaty

Obraz
© sxc.hu

Regularnie spożywane także mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Substancje w nich zawarte hamują aktywność enzymu, który odpowiada za przemiany hormonalne w organizmie. Tymczasem aż 75 proc. guzów nowotworowych piersi posiada receptory estrogenowe, które pobudzają ich wzrost.

/ 10Jabłko

Obraz
© sxc.hu

Przez osiem lat naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, wspólnie z badaczami niemieckimi, sprawdzali ich właściwości antynowotworowe. Po przebadaniu 183,5 tys. osób wyciągnęli wniosek, że zawarta w nich kwercetyna może zapobiec rozwojowi raka trzustki. Dzięki silnemu działaniu przeciwutleniającemu neutralizują bowiem wolne rodniki, tj. utleniacze wywołujące zmiany nowotworowe.

/ 10Kapusta

Obraz
© sxc.hu

Rośliny z tej rodziny zaliczane są do głównych źródeł substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Liczne badania potwierdziły, że zapobiegają rakowi piersi, pęcherza, płuc czy układu pokarmowego. Za obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów odpowiadają związki fitochemiczne. Oprócz polifenoli, warzywa kapustne są szczególnie bogate w związki zwane glukozynolanami.

/ 10Mandarynki

Obraz
© sxc.hu

Zawierają związki i środki przeciwzapalne zwane flawonoidami. Pobudzają one detoksykację organizmu i pomagają w usunięciu czynników rakotwórczych poprzez wątrobę. Tangeritina i nobiletina zawarte w skórce mandarynek przyczyniają się do obumierania komórek rakowych w mózgu. Badacze są przekonani, że moda na obieranie wszystkiego ze skórki mogła doprowadzić do wzrostu częstości występowania niektórych nowotworów.

/ 10Marchew

Obraz
© sxc.hu

Zawiera związek zwany falkarinolem. Naukowcy twierdzą, że w znaczny sposób redukuje on prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że u zwierząt karmionych marchwią prawdopodobieństwo zachorowania na raka spadło o 60 proc.

/ 10Morele

Obraz
© sxc.hu

Ich pestki chętnie stosowane są w medycynie alternatywnej. Powód? Zawarta w nich witamina B17, odkryta jakieś 50 lat temu przez biochemika Ernsta Krebsa, przynosi bardzo dobre rezultaty w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Można nie wierzyć, ale czemu nie spróbować? Tym bardziej, że witamina jest dla nas kompletnie nieszkodliwa.

10 / 10Pomidor

Obraz
© sxc.hu

Badania przeprowadzone w Harvardzie udowodniły, że mężczyźni zjadający dużo pomidorów, w mniejszym stopniu chorują na raka prostaty. Zawarty w nich likopen powoduje wzrost układu odpornościowego, który wzmacnia organizm także w walce z komórkami nowotworowymi. Dodatkowo naukowcy odkryli, że warzywa te zapobiegają rakowi płuc oraz żołądka.

qk

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości