Warzywa i owoce - lekarstwo na raka
Są takie owoce i warzywa, które są tak zdrowe, że mogą pomóc w walce z nowotworami. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, jelita grubego, czy trzustki. Oto niektóre z nich...
Brokuły
Dzięki zawartym w nich sulforafanie zmniejszają ryzyko pojawienia się raka prostaty. Naukowcy udowodnili, że brokuły minimalizują też ryzyko katarakty, ataków serca i choroby płuc. Dodajmy, że kiełki brokuła hamują rozwój bakterii Helicobacter pylori, które zwiększają ryzyko owrzodzenia żołądka i przyczyniają się do powstania nowotworu.
Brzoskwinie
Naukowcy z Texasu udowodnili, że ekstrakt z brzoskwiń skutecznie niszczy komórki raka piersi. Dzieje się to za sprawą kwasów fenolowych. Podobne działanie, choć nieco mniejszą skuteczność, wykazał wyciąg z ciemnej odmiany śliwek. Jak ocenia Światowa Organizacja Zdrowia, rak piersi odpowiada za 16 proc. zgonów kobiet na całym świecie.
Cebula i czosnek
Zawarta w nich siarka hamuje wzrost komórek rakowych, a selen - pobudza tworzenie się białych krwinek i przyczynia się do obumierania komórek rakowych. Cebula i czosnek dostarczają flawonoidów, które obniżają ryzyko występowania raka sutka oraz nowotworów nerek, jajników, jamy ustnej, gardła i jelita grubego.
Granaty
Regularnie spożywane także mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Substancje w nich zawarte hamują aktywność enzymu, który odpowiada za przemiany hormonalne w organizmie. Tymczasem aż 75 proc. guzów nowotworowych piersi posiada receptory estrogenowe, które pobudzają ich wzrost.
Jabłko
Przez osiem lat naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, wspólnie z badaczami niemieckimi, sprawdzali ich właściwości antynowotworowe. Po przebadaniu 183,5 tys. osób wyciągnęli wniosek, że zawarta w nich kwercetyna może zapobiec rozwojowi raka trzustki. Dzięki silnemu działaniu przeciwutleniającemu neutralizują bowiem wolne rodniki, tj. utleniacze wywołujące zmiany nowotworowe.
Kapusta
Rośliny z tej rodziny zaliczane są do głównych źródeł substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Liczne badania potwierdziły, że zapobiegają rakowi piersi, pęcherza, płuc czy układu pokarmowego. Za obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów odpowiadają związki fitochemiczne. Oprócz polifenoli, warzywa kapustne są szczególnie bogate w związki zwane glukozynolanami.
Mandarynki
Zawierają związki i środki przeciwzapalne zwane flawonoidami. Pobudzają one detoksykację organizmu i pomagają w usunięciu czynników rakotwórczych poprzez wątrobę. Tangeritina i nobiletina zawarte w skórce mandarynek przyczyniają się do obumierania komórek rakowych w mózgu. Badacze są przekonani, że moda na obieranie wszystkiego ze skórki mogła doprowadzić do wzrostu częstości występowania niektórych nowotworów.
Marchew
Zawiera związek zwany falkarinolem. Naukowcy twierdzą, że w znaczny sposób redukuje on prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że u zwierząt karmionych marchwią prawdopodobieństwo zachorowania na raka spadło o 60 proc.
Morele
Ich pestki chętnie stosowane są w medycynie alternatywnej. Powód? Zawarta w nich witamina B17, odkryta jakieś 50 lat temu przez biochemika Ernsta Krebsa, przynosi bardzo dobre rezultaty w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Można nie wierzyć, ale czemu nie spróbować? Tym bardziej, że witamina jest dla nas kompletnie nieszkodliwa.
Pomidor
Badania przeprowadzone w Harvardzie udowodniły, że mężczyźni zjadający dużo pomidorów, w mniejszym stopniu chorują na raka prostaty. Zawarty w nich likopen powoduje wzrost układu odpornościowego, który wzmacnia organizm także w walce z komórkami nowotworowymi. Dodatkowo naukowcy odkryli, że warzywa te zapobiegają rakowi płuc oraz żołądka.
qk