Warzywa i owoce - lekarstwo na raka

Są takie owoce i warzywa, które są tak zdrowe, że mogą pomóc w walce z nowotworami. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, jelita grubego, czy trzustki. Oto niektóre z nich...

Obraz

/ 10Brokuły

Obraz
© sxc.hu

Dzięki zawartym w nich sulforafanie zmniejszają ryzyko pojawienia się raka prostaty. Naukowcy udowodnili, że brokuły minimalizują też ryzyko katarakty, ataków serca i choroby płuc. Dodajmy, że kiełki brokuła hamują rozwój bakterii Helicobacter pylori, które zwiększają ryzyko owrzodzenia żołądka i przyczyniają się do powstania nowotworu.

/ 10Brzoskwinie

Obraz
© sxc.hu

Naukowcy z Texasu udowodnili, że ekstrakt z brzoskwiń skutecznie niszczy komórki raka piersi. Dzieje się to za sprawą kwasów fenolowych. Podobne działanie, choć nieco mniejszą skuteczność, wykazał wyciąg z ciemnej odmiany śliwek. Jak ocenia Światowa Organizacja Zdrowia, rak piersi odpowiada za 16 proc. zgonów kobiet na całym świecie.

/ 10Cebula i czosnek

Obraz
© sxc.hu

Zawarta w nich siarka hamuje wzrost komórek rakowych, a selen - pobudza tworzenie się białych krwinek i przyczynia się do obumierania komórek rakowych. Cebula i czosnek dostarczają flawonoidów, które obniżają ryzyko występowania raka sutka oraz nowotworów nerek, jajników, jamy ustnej, gardła i jelita grubego.

/ 10Granaty

Obraz
© sxc.hu

Regularnie spożywane także mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Substancje w nich zawarte hamują aktywność enzymu, który odpowiada za przemiany hormonalne w organizmie. Tymczasem aż 75 proc. guzów nowotworowych piersi posiada receptory estrogenowe, które pobudzają ich wzrost.

/ 10Jabłko

Obraz
© sxc.hu

Przez osiem lat naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, wspólnie z badaczami niemieckimi, sprawdzali ich właściwości antynowotworowe. Po przebadaniu 183,5 tys. osób wyciągnęli wniosek, że zawarta w nich kwercetyna może zapobiec rozwojowi raka trzustki. Dzięki silnemu działaniu przeciwutleniającemu neutralizują bowiem wolne rodniki, tj. utleniacze wywołujące zmiany nowotworowe.

/ 10Kapusta

Obraz
© sxc.hu

Rośliny z tej rodziny zaliczane są do głównych źródeł substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Liczne badania potwierdziły, że zapobiegają rakowi piersi, pęcherza, płuc czy układu pokarmowego. Za obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów odpowiadają związki fitochemiczne. Oprócz polifenoli, warzywa kapustne są szczególnie bogate w związki zwane glukozynolanami.

/ 10Mandarynki

Obraz
© sxc.hu

Zawierają związki i środki przeciwzapalne zwane flawonoidami. Pobudzają one detoksykację organizmu i pomagają w usunięciu czynników rakotwórczych poprzez wątrobę. Tangeritina i nobiletina zawarte w skórce mandarynek przyczyniają się do obumierania komórek rakowych w mózgu. Badacze są przekonani, że moda na obieranie wszystkiego ze skórki mogła doprowadzić do wzrostu częstości występowania niektórych nowotworów.

/ 10Marchew

Obraz
© sxc.hu

Zawiera związek zwany falkarinolem. Naukowcy twierdzą, że w znaczny sposób redukuje on prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że u zwierząt karmionych marchwią prawdopodobieństwo zachorowania na raka spadło o 60 proc.

/ 10Morele

Obraz
© sxc.hu

Ich pestki chętnie stosowane są w medycynie alternatywnej. Powód? Zawarta w nich witamina B17, odkryta jakieś 50 lat temu przez biochemika Ernsta Krebsa, przynosi bardzo dobre rezultaty w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Można nie wierzyć, ale czemu nie spróbować? Tym bardziej, że witamina jest dla nas kompletnie nieszkodliwa.

10 / 10Pomidor

Obraz
© sxc.hu

Badania przeprowadzone w Harvardzie udowodniły, że mężczyźni zjadający dużo pomidorów, w mniejszym stopniu chorują na raka prostaty. Zawarty w nich likopen powoduje wzrost układu odpornościowego, który wzmacnia organizm także w walce z komórkami nowotworowymi. Dodatkowo naukowcy odkryli, że warzywa te zapobiegają rakowi płuc oraz żołądka.

qk

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia